Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiekkolegendaa kunnioitetaan lauantaina – luku 24 on seurannut Kapasen uraa alusta loppuun, välillä mystisestikin

Numero 24 on näytellyt kuopiolaisen uralla isoa roolia. Lauantaina Niiralassa on luvassa tunteikas paidanjäädytysseremonia.

Urheilu
 
Pentti Vänskä
Sami Kapanen valmentaa nyt KalPan A-junioreita, ja valmentaminen kiinnostaa häntä pidemmälläkin aikavälillä.
Sami Kapanen valmentaa nyt KalPan A-junioreita, ja valmentaminen kiinnostaa häntä pidemmälläkin aikavälillä. Kuva: Pentti Vänskä

Tuttu mies haistelee tutun jäähallin atmosfääriä hymynkare suupielessään.

"Enemmän minä täällä olen kotonani kuin toimistossa", veistelee KalPa Hockey Oy:n puheenjohtaja ja pääomistaja Sami Kapanen Niiralan montun syövereissä.

Kuka?

Sami Kapanen

 42-vuotias

 Pelipaikka: Laitahyökkääjä/keskushyökkääjä.

 Mailakäsi: Left, ampuu vasemmalta.

 Seurat: KalPa, HIFK, Hartford Whalers, Springfield Falcons, Carolina Hurricanes, Philadelphia Flyers.

 Saavutukset: MM-kulta 1995. MM-hopea 1994, -98 ja 2001. Olympiapronssi 1994 ja -98. Stanley Cupin finaalissa 2002. SM-liigan hopeaa 1991 ja pronssia 2009. MM-kisojen paras hyökkääjä 2001. Alle 18-vuotiaiden EM-pronssia 1991. MM-kisojen all stars -hyökkääjä 2001. SM-liigan all stars -hyökkääjä 1994, 2009 ja 2010. Suomen paras jääkiekkoilija 2001 ja 2002.

 NHL: Runkosarjassa 831 ottelua, joissa 458 (189+269) tehopistettä. Pudotuspeleissä 87 ottelua, 13+22

 SM-liiga: Runkosarjassa 402 ottelua, 120+173, pudotuspeleissä 43 ottelua, 13+14.

 A-maajoukkue: 128 ottelua, 39+29

 NHL-varaus: Hartford Whalers 1995, 4. varaus, 4. kierros, varausnumero 87.

 Perhesuhteet: Naimissa Satu Kapasen (os. Mikkonen) kanssa. Lapset Kasperi, Cassandra, Camilla ja Konsta edellisestä liitosta Petra Kapasen kanssa.

"Lauantai tulee olemaan tunteikas päivä. Saa nähdä, miten miehen käy. En ole mikään tottunut puheiden pitäjä.

"Kapasen, 42, paita numero 24 nostetaan lauantaina 24. 10. hallin kattoon. KalPa on jäädyttänyt aiemmin Pasi Kuivalaisen (1) ja Jouni Rinteen (27) pelinumerot.

Numero 24 alleviivaa Kapasen uraa monellakin tapaa. KalPa-ikoni teki aikoinaan ensimmäisen liigamaalinsa 24. päivänä. Esikoinen Kasperi viimeisteli puolestaan toistaiseksi viimeisimmän liigamaalinsa viime keväänä ajassa 24.24.

"Se oli uskomaton juttu. Jotain taikaa kai siinä numerossa on."

Sami otti itse käyttöön numeron varsin loogisista syistä.

"Ihailin Neuvostoliiton maajoukkueessa pelannutta Sergei Makarovia. Hän oli pienikokoinen, nopea ja taitava pelaaja. Ja pelasi numerolla 24."

Numero seurasi Kapasta koko uran ajan kahta poikkeusta lukuun ottamatta.

Artikkeliin liittyvät

"Hartfordin farmissa Springfieldissä en saanut sitä käyttööni. Samoin kävi HIFK-kauden aikana, kun kokenut puolustaja Jari Munck pelasi numerolla."

"Otin silloin käyttöön ysin, kun isä [ Hannu Kapanen ] oli pelannut sillä HIFK:ssa."

Kapasen habitus huokuu tasapainoisuutta ja hyväntuulisuuta.

"Asiat ovat mallillaan. Saan toimia rakastamani lajin parissa ja olen onnellisessa parisuhteessa."

Miehen viimeisiä pelivuosia varjostaneet yksityiselämän ongelmat ovat muisto vain. Elokuussa Satunsa kanssa maistraatissa avioitunut Kapanen voi kohdentaa taas energiaa jääkiekkoonkin tutulla tavalla.

"Nyt tuntuu vahvasti siltä, että valmentaminen on minun juttuni", alleviivaa Kapanen, joka otti tälle kaudelle KalPan A-nuorten päävalmentajuuden harteilleen.

"Katsotaan nyt, mihin asti tämä polku tulevaisuudessa vie."

Kapanen pyysi aisaparikseen toisen takavuosien maajoukkueratsun Jukka Hentusen. Kaksikko on tehnyt A-nuorten liigassa kovaa jälkeä ja vienyt joukkueensa sarjan terävimpään kärkeen.

KalPassa Kapanen on toiminut monessa roolissa ja kohdannut monenlaisia haasteita. Sitoutumisen puutteesta miestä on turha syyttää.

Kun hyökkääjä päätti palata KalPaan kaudelle 2008–09, oli taskussa vielä vuoden mittainen kontrahti Philadelphia Flyersin kanssa.

Sopimuksen yksipuolinen purkaminen tiesi kuopiolaiselle miljoonan taalan ansionmenetystä.

"En ajatellut asiaa rahan kautta. Ura Flyersissa oli ajautunut siihen pisteeseen, etten enää nauttinut pelaamisesta. Ja intohimo pelaamiseen oli aina ajanut minua eteenpäin. Kuopioon palaaminen oli puhtaasti sydämestä tullut ratkaisu."

Paluun jälkeiset kaudet Kuopiossa olivatkin yhtä kliimaksia. KalPa nousi pahnan pohjilta kärkikaartiin, Kapanen löysi kaipaamansa palon peliin, ja rahaa tuli organisaation kassaan ovista ja ikkunoista.

"Se oli hienoa aikaa. Varsinkin ensimmäisellä pronssiin päättyneellä kaudella tuntui, että olimme flow-tilassa koko ajan."

Kapasen kovia kokenut kroppa oli kuitenkin siinä tilassa, että alkoi olla ajan kysymys, milloin uralle isketään päätepiste. Piste iskettiin kauden 2009–10 päätteeksi. Vuoden sapatin jälkeen mies päätti palata vielä kerran kehiin.

Siihen ajanjaksoon kirjattiin historiaa, kun Kapanen sai pelata puolitoista kautta poikansa Kasperin kanssa samassa joukkueessa.

"Uskomaton kokemushan se oli. Pyrimme pitämään isä–poika-suhteen poissa pukukopista, mutta eihän se aina onnistunut."

Pari viime kautta ovat olleet KalPalle taloudellisesti ankeita. Sama tosin koskee monta muutakin organisaatiota.

"Yhteiskunta on muuttunut, mutta jääkiekko ei ole muuttunut sen mukana", näkee Kapanen.

"Vähän on ehkä jämähdetty seisovaan veteen huutamaan kadonneitten katsojien perään. Pitäisi pystyä muuttamaan radikaalimmin toimintatapoja", ruoskii mies Suomi-kiekkoa.

"Totta kai yleinen taloudellinen suhdanne vaikuttaa lamaannuttavasti, mutta ihmiset hakevat loppujen lopuksi nykyisin entistä enemmän elämyksiä. Pelitapahtuman pitäisi pitää sisällään niin paljon muutakin kuin pelkän pelin."

Lauantaina Niiralassa ei itketä kadonneitten katsojien perään.

Ennakkomyynnin perusteella tupa täyttyy, kun KalPa kohtaa klo 18.30 HIFK:n, Kapasen urahistorian toisen kotimaisen joukkueen. Sitä ennen vietetään pelinumeron jäädytysseremonia.

Jouni Huttunen
Kuopio

Antti Johansson HS
Sami Kapanen juhli Itävaltaa vastaan tekemäänsä maalia vuoden 1995 MM-kisoissa, joissa Leijonat voitti kultaa.
Sami Kapanen juhli Itävaltaa vastaan tekemäänsä maalia vuoden 1995 MM-kisoissa, joissa Leijonat voitti kultaa.
Andrew Wallace Reuters
Sami Kapanen hoippui hämärän rajamailla jouduttuaan Toronton Darcy Tuckerin rajun taklauksen kohteeksi toukokuussa 2004.
Sami Kapanen hoippui hämärän rajamailla jouduttuaan Toronton Darcy Tuckerin rajun taklauksen kohteeksi toukokuussa 2004.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?