Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sauberin formulatalli saa 400 kisaa täyteen

Järvilehdolla, Salolla ja Räikkösellä on kunniapaikka tallin historiassa

Urheilu
 
Kieran Doherty Reuters
Nick Heidfeld (edessä) ja Kimi Räikkönen ajoivat Sauberilla kaudella 2001.
Nick Heidfeld (edessä) ja Kimi Räikkönen ajoivat Sauberilla kaudella 2001. Kuva: Kieran Doherty Reuters

Sauber-talli juhlii F1-historiansa 400. grand prix -kisaa sunnuntaina Austinissa. Oman osansa sveitsiläisen yksityistiimin kunniasta ovat lunastaneet suomalaiskuljettajat Jyrki Järvilehto, Mika Salo ja Kimi Räikkönen. Järvilehto hankki tallille kaudella 1993 viisi, Salo kaudella 2000 kuusi ja Räikkönen kaudella 2001 yhdeksän pistettä.

Peter Sauber perusti tallinsa 1970-luvulla. Ennen F1-aikaa Sauber oli Mercedeksen tehdastallina urheiluautojen MM-sarjassa, ja voitti Le Mansin 24 tunnin kisan 1989 sekä kaksi mestaruutta 1989–90.

F1-taru alkoi 14. maaliskuuta 1993 Etelä-Afrikan grand prix -kisalla. Jyrki Järvilehto nosti tiimin heti debyytissä MM-pisteille viidenneksi.

Suomalaiskuski ohitti viimeisellä kierroksella Derek Warwickin Footwork-auton, mutta Sauber ei päässyt enää varikolle, ja kuljettaja käppäili epätietoisena tuloksesta tallinsa tiloihin. Peter Sauber tempaisi Järvilehdon karhunsyleilyynsä, ja nosti onnesta mykkyrällä tämän kevyesti kuin höyhenen yläilmoihin.

Mika Salo tuli Sauberille Ferrarin linkeillä. Jean Todt oli onnellinen Salon panoksesta Schumacherin lomittajana Ferrarilla 1999, ja järjesti suomaisen seuraavaksi kaudeksi Hinwilin miehistöön.

Salon ja Sauberin suhteet kaudella 2000 eivät lämmenneet, vaikka Salo hankki tallille pisteitä jo kolmannessa kisassaan kuudennella sijalla Imolassa. Toyotalle siirtynyt Salo suositteli lämpimästi Räikkösen palkkaamista Sauberille, ja sveitsiläisjohtaja ottikin kaikkien aikojen parhaiten kannattaneen riskinsä.

Sauber joutui takuumieheksi kattojärjestö FIA:lle, että vain 23 autokisaa ennen F1-uraansa ajanut Räikkönen sai väliaikaisen superlisenssin kauden 2001 alkuun. Räikkönen täytti toiveet, ja ajoi MM-pisteille kuudenneksi heti debyyttikisassaan Australiassa ja teki asenteellaan vaikutuksen Sauberiin. Kun Sauber onnitteli suomalaiskuskia, Räikkönen harmitteli, että olisi voinut olla viides.

Mitä Sauberin edustaminen on merkinnyt suomalaisille?

"Olen hyvin otettu osastani Sauberin debyyttikaudella. Ensimmäisessä kisassa Etelä-Afrikassa starttasin kuudennelta paikalta, mutta vaihdelaatikko jumittui alkukierroksilla, ja jouduin käymään varikolla. Sen jälkeen pystyin kuitenkin nousemaan ja hankkimaan tallille sen ensimmäiset pisteet", Järvilehto totesi Sauberin kymmenvuotishistoriikissa.

"Ajoin Sauberilla aikanaan ensimmäisen kisani käsi murtuneena. Peter Sauberin kanssa ei ollut helppoa, sillä hän oli liian helposti muiden johdeltavissa. Itsekin jouduin ajamaan vuotta aiemmin tallissa toimineelle Jean Alesille rakennetulla autolla, kun Sauber luotti häneen kuin vuoreen", Salo marmatti.

"Meillä oli erittäin hieno vuosi Sauberin kanssa. Sain paljon mukavia muistoja. Vaikka minulla oli valtavasti uutta opeteltavaa ensimmäisellä F1-kaudellani, pystyimme hankkimaan MM-pisteitä. Ne ajat ovat yhä hyvin mielessä", Räikkönen kiitteli.

Sauber oli BMW:n tehdastallina neljän kauden ajan 2006-09. Siltä ajalta on tallin ainoa voitto, jonka ajoi Robert Kubica Kanadassa 2008. Yksityistiiminä paras kausi oli Nick Heidfeldin ja Räikkösen kanssa 2001, kun talli oli valmistajien sarjassa neljäs.

Viimeisin palkintosijoitus on Kamui Kobayashin ajama kolmossija Japanissa 2012.

 

USA:n gp:n aika-ajot ajetaan tänään lauantaina alkaen kello 21. MTV Max televisioi aika-ajot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?