Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esteradan suunnittelu on käsityötä

Helsinki International Horse Show'n maailmacup-radan suunnitellut Loius Konickx haluaa nähdä harmonista ja kaunista ratsastusta

Urheilu
 
Kaisa Rautaheimo HS
Louis Konickx pyrkii rakentamaan Helsingin jäähalliin radan, josta sopiva määrä ratsastajia pääsee uusintakierrokselle.
Louis Konickx pyrkii rakentamaan Helsingin jäähalliin radan, josta sopiva määrä ratsastajia pääsee uusintakierrokselle. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Hollantilainen Louis Konickx kertoo ratamestarien suurimman painajaisen.

"Se on se, että radalla olisi jokin paikka, joka aiheuttaisi hevosen tai ratsastajan kuoleman."

Artikkeliin liittyvät

Samaan hengenvetoon hän toteaa, että vuosien kokemus auttaa näkemään, mitä esteradalle ei voi suunnitella.

Konickx suunnittelee tämän vuoden Helsinki International Horse Show'n kansainvälisten kilpailujen esteradat. Hänen työnsä huipentuu sunnuntain mc-osakilpailurataan. Vaikka hän piirtää radat tietokoneohjelmalla, suunnittelu on pohjimmiltaan käsityötaidetta.

"Rata on kuin ihminen. Sen pitää herätä henkiin. Samoin kuin taiteilija katselee taideteosta ja tuntee, että teos tarvitsee lisää punaista, mietin samaa radasta ja sen tunnelmasta."

Konickx haluaa rakentaa ratoja, joilla ratsastaminen on harmonista ja kaunista. Hän ei suunnittele tiukkoja käännöksiä eikä hevosille vaikeita linjoja.

"Osa yleisöstä haluaa nähdä dramaattista ratsastusta. Tiukat käännökset saavat ratsastajat ratsastamaan kovilla otteilla. En pidä siitä."

Uusintaradalla taas pitää Konickxin mukaan olla pitkiä laukkasuoria ja tiukkoja käännöksiä molempiin suuntiin. Ne ratkaisevat voittajan. Helsingin Jäähallin areena on yksi Euroopan pienimmistä sisäradoista. Se ei Konickxista ole ongelma. "Kuka tahansa voi ratsastaa isolla ulkokentällä. Vain parhaat voivat ratsastaa pienessä hallissa."

Ratamestari tavoittelee rataa, jossa tarpeeksi moni ratsastaja suorittaa ensimmäisen kierroksen puhtaasti uusintakierrokselle. Toisaalta uusintakierroksella ei saa olla liikaa ratsastajia, jotta kilpailu ei veny ja menetä jännittävyyttään.

"Se on vaikeinta suunnittelussa. Etukäteen ei koskaan voi tietää, tekeekö rata sen, mitä olen ajatellut."

Konickx suunnittelee ratoja "harrastuksenaan", sillä hän työskentelee kolme päivää viikossa Hollannissa yliopiston henkilöstöhallinnossa. Ratamestarin töihin verrattuna yliopistotyö on leppoisaa.

"Ratsastajien ja yleisön on helppo arvostella ratojani, mutta minun täytyy suunnitella ne. Tunnen koko ajan vastuun painavan harteillani. Ainoa selitys, miksi kierrän Eurooppaa suunnittelemassa ratoja, on kai se, että ihmiset ovat pohjimmiltaan hulluja", hän nauraa.

 

Maailmancup-luokka ratsastetaan tänään alkaen noin kello 15.45. TV2 televisioi kisan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!