Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi vastaan Stadi – jalkapallon Suomen mestari vaihtuu tänään

Jalkapallon Veikkausliigassa on nähty vuosikymmenen tiukin mestaruuskamppailu, kun kärki- joukkueet SJK, RoPS ja HJK ovat edenneet rinnakkain kohti viimeistä kierrosta. Tasainen suorittaja SJK voi juhlia mestaruutta tänään kotikentällään.

Urheilu
 
Timo Aalto Lehtikuva
Valmentaja Simo Valakari (vas.) ja seuran puheenjohtaja Raimo Sarajärvi juhlivat viime vuonna hopeaa. Nyt SJK:lla on mahdollisuus kirkastaa mitali kultaiseksi.
Valmentaja Simo Valakari (vas.) ja seuran puheenjohtaja Raimo Sarajärvi juhlivat viime vuonna hopeaa. Nyt SJK:lla on mahdollisuus kirkastaa mitali kultaiseksi. Kuva: Timo Aalto Lehtikuva

Jalkapallon Suomen mestari vaihtuu tänään sunnuntaina. Vain SJK:n ja RoPSin romahtaminen voi enää nostaa HJK:n mestariksi kahden pisteen takamatkalta. HJK:n pudottamista kukkulan kuninkaan paikalta on toivottu maakunnissa jo pitkään, mutta vasta tällä kaudella, kuuden vuoden odotuksen jälkeen, se näyttäisi toteutuvan.

Kävi miten kävi, jää tämänvuotinen mestaruuskamppailu historiaan 2000-luvun toistaiseksi jännittävimpänä ja tiukimpana taistona.

SJK voittaa varmasti mestaruuden, jos se voittaa Jaron kotikentällään. RoPSin mestaruus varmistuisi, jos se voittaa vieraissa FC Lahden, ja samaan aikaan SJK häviäisi tai pelaisi tasapelin. HJK:n pitäisi voittaa Kuopiossa, ja SJK:n pitäisi hävitä ja RoPSin jäädä voitotta.

Tämä vuosi on ollut etenkin SJK:n ja RoPSin voimannäyte. SJK lähti kauteen toiseksi suurimmalla budjetilla, ja RoPSin budjetti oli vasta seitsemänneksi suurin. Molempien seurojen vahvan kauden takana on hyvin rakennettu joukkue, jonka valmennus on onnistunut.

Veikkausliigan joukkueista SJK on tehnyt eniten maaleja ja päästänyt vähiten. Kärkijoukkueista SJK on saanut keskimäärin eniten laukauksia maalia kohti kaikista laukauksistaan. Sattumalla on hyvin vähän tekemistä siinä, että SJK on sarjan kärjessä.

SJK:n tehohyökkääjän Akseli Pelvaksen mukaan peli ei ole ailahdellut niin paljon kuin nuorelta seuralta ja joukkueelta olisi voinut odottaa.

"Olemme onnistuneet pitämään rutiinitasomme niin hyvin, että olemme tässä tilanteessa sarjan lopussa", Pelvas, 26, kertoi HS:lle puhelimitse viikolla.

SJK on hyödyntänyt helsinkiläisoppeja, kun seuraa ja joukkuetta on rakennettu mestariksi. Seuran puheenjohtaja Raimo Sarajärvi oli vuosia HJK:n hallituksessa imemässä oppia siitä, miten huippuseura toimii. Sarajärvi hankki Käpylän Pallosta Simo Valakarin päävalmentajaksi. Joukkueen fyysinen valmentaja Jaakko Nevanlinna on entinen HJK:n apuvalmentaja, ja Pelvas oli HJK:n hyljeksimä hyökkääjä. Hän tuli ensin lainalle SJK:n liiganousuvuonna ja jäi liigajoukkueeseen.

"Varmaan on otettu oppia Helsingistä ja kaikkialta, mistä sitä on voitu ottaa. Vaikea sanoa, missä suhteessa se helsinkiläisten panos on suhteessa muihin. Meillä on kansainvälinen joukkue, jossa on pelaajia ympäri maailmaa. Mistä ikinä parasta oppia on voitu saada, sieltä sitä on myös yritetty ottaa", Pelvas sanoi.

Kärkijoukkueista SJK on käyttänyt vähiten pelaajia (23) liigassa ja selvinnyt myös vähillä loukkaantumisilla. Se on yksi avainasia, miksi joukkue on pelannut tasaisesti.

"Täällä tehdään lihasten oheishuolto ja alkulämmittely viimeisen päälle. Se on hyvin valvottua ja ohjattua. Näkisin, että se on avainasemassa turhien loukkaantumisten välttämisessä. Joukkueen pelaajisto on niin sitoutunutta ja ammattimaista, että se myös tekee nämä asiat hyvin", Pelvas sanoi.

Voi hyvin sanoa, että SJK onnistui joukkueen rakentamisessa huomattavasti paremmin kuin HJK.

SJK:lla oli tasainen joukkue, kun kausi alkoi. Kaksi loppukauden hankintaakin ( Roope Riski ja Allan Souza ) osui nappiin.

"Meillä on kokonaisvaltaisesti hyvinkin laadukas joukkue. Ei siitä löydy heikompia osa-alueita oikein miltään pelipaikalta. Sen lisäksi jokainen pelaaja tietää tarkalleen, mitä heiltä vaaditaan. Yritämme pitää kollektiivisen pelaamisen hyvin kasassa, ja pidemmässä juoksussa se näkyy", Pelvas sanoi.

SJK on onnistunut pelaamaan tyylilleen uskollisesti koko kauden ajan. RoPS ja HJK ovat sen sijaan muokanneet pelaamistaan kauden aikana.

RoPS teki muutoksia heti avausotteluidensa jälkeen. Se on kehittynyt loppukaudesta entistä enemmän pallonhallintajoukkueeksi.

HJK puolestaan on ollut pallonhallintajoukkue koko kauden ajan, mutta loppukaudesta se muutti pelaamistaan suoraviivaisemmaksi ja eteni pidemmillä syötöillä nopeammin hyökkäyspäässä.

RoPSin ja HJK:n puolustus ei ole toiminut yhtä hyvin kuin SJK:lla, ja hyökkäyspäässä kumpikin joukkue on saanut SJK:ta vähemmän kaikista laukauksistaan kohti maalia.

RoPSin tähtipelaajan Moshtagh Yaghoubin mukaan mestaruuskamppailun jännittävän tilanteen on nähnyt ja aistinut joukkueesta viime päivinä.

"Äijät oikeasti nauttivat, ja treeneissä on kivaa. Kaikki ovat nauttineet viimeisistä tapahtumista", Yaghoubi kertoi puhelimitse.

Yaghoubin mukaan rovaniemeläisten innostus on noussut kauden mittaan.

"Ihmiset tulevat nyt kannustamaan ja sanomaan, että hoitakaa homma loppuun asti. Kuvia he ottavat myös", Yaghoubi sanoi.

HJK:lle on tänä vuonna tulossa kova oppitunti siitä, miten tärkeää on pelaajien fyysisen valmennuksen onnistuminen. Joukkueessa on ollut parikymmentä loukkaantumista. Vasta tällä viikolla joukkueella oli lähes kaikki pelaajansa käytettävissä.

"Kyllähän se harmittaa, ja se tulee maksamaan mestaruuden. Olisin silti odottanut meiltä parempaa. Jos olisimme voittaneet KTP:n vieraissa, olisimme kärjessä", HJK:n tähtipelaaja Erfan Zeneli kertoi torstain harjoitusten jälkeen Sonera-stadionilla.

Zenelin mukaan HJK:n peliä on koko kauden aikana leimannut vaikeus nousta tappioasemasta voittoon.

"Meiltä on mennyt kaikki voimat tasoituksen hankkimiseen, ja sitten pelit ovat jääneet tasapeleiksi", Zeneli sanoi.

HJK maksaa hintaa siitä, että joukkue yritti pitkään saada hitaita hyökkäyksiään toimimaan. Liike ei ollut tarpeeksi hyvää, syötöt eivät olleet tarpeeksi laadukkaita ja vastustajien puolustuksen hajottaminen ei onnistunut.

Sillä välin RoPS repi niukkoja voittoja, ja SJK lanasi tieltään keskikastin ja häntäpään joukkueet. Molemmat voittivat vielä HJK:n syyskuussa kärjen ratkaisukamppailuissa.

Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2008 HJK ei ole ennen viimeistä kierrosta varma mestari tai vähintään sarjan kärjessä. Sitä on vaikea hyväksyä HJK:ssa.

"Kyllä se vähän sydämeen sattuu", Zeneli sanoi.

 

Mestaruuden ratkaisevat ottelut alkavat kello 13.00. ISTV näyttää ottelut suorana, ja Ylen Futiskierros seuraa päätöskierroksen otteluita TV2:ssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!