Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mesenaatti mursi HJK:n dynastian

Urheilu
 
Ari Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.
Raimo Sarajärvi
Raimo Sarajärvi

Mestari on kaatunut, eläköön uusi mestari!

Kuusi perättäistä mestaruutta voittanut HJK on syrjäytetty valtaistuimelta, ja Veikkausliigasta tuli tällä kaudella huippujännittävä sarja.

Mestaruus meni ensimmäistä kertaa Etelä-Pohjanmaalle ja Seinäjoelle, ja suurin kiitos siitä kuuluu Raimo Sarajärvelle, SJK:n omalle mesenaatille ja enemmistöomistajalle.

Mesenaatteja on suomalaisessa jalkapalloilussa on ollut ennenkin, mutta vähemmän on ollut niitä, jotka ovat onnistuneet rahan syytämisen sijasta sen sijoittamisessa jalkapalloon.

Kiinteistönvälityksessä omaisuutensa luonut Sarajärvi on halunnut upottaa rahaa jalkapalloon, ja se on mahdollistanut vuonna 2007 perustetun fuusioseura SJK:n nopean nousun Suomen huipulle.

Rahojen lisäksi tarvitaan osaamista, ja Sarajärveä onkin kuvailtu osaavaksi omistajaksi. Samoilla sanoilla voisi kuvailla HJK:n puheenjohtajaa Olli-Pekka Lyytikäistä, joka on viime vuosina vetäytynyt hieman taka-alalle HJK:ssa.

Sarajärvi istui osakkeenomistajana HJK:n hallituksessa viisi vuotta ja imi tuona aikana tietoa siitä, miten suomalaista huippujalkapalloseuraa johdetaan. Sarajärvi jätti HJK:n hallituksen SJK:n liiganousun jälkeen.

Ei ihme, että Seinäjoen Jalkapallokerhon toiminnassa moni asia muistuttaa enemmän tai vähemmän etäisesti Helsingin Jalkapalloklubia.

SJK:lla on HJK:n tapaan oma farmiseuransa. HJK:lla on Klubi-04 ja SJK:lla Kerho 07. Jälkimmäinen nimivalinta on samankaltaisuudessaan hieman huvittava.

HJK:lle farmiseura on ollut pelaajien hautomo, josta on tullut 70 pelaajaa liigatasolle.

Sarajärven rakennuttama Wallsport-areena ja mainosvalotauluyhtiö on sulautettu osaksi SJK:ta. Ne luovat jalkapallon ulkopuolista tasetta, joka toimii puskurina heikompina aikoina.

Sarajärvi ymmärsi, että SJK tarvitsee oman stadioninsa, jotta ottelutapahtumien tuotot saadaan korkeammaksi ja stadionilla voidaan järjestää myös muuta liiketoimintaa. Ensi vuonna SJK pelaa jo omalla stadionillaan.

Ei yllättäisi, jos SJK kopioisi HJK:n mallin järjestää yritysliikuntaa tulevalla stadionillaan. Viime tilikaudella HJK:n tytäryhtiö Helsinki Stadion Management Oy kääntyi kaikista investoinneistaan huolimatta voitolliseksi yritysliikunnan avulla.

HJK:n ei ole tarvinnut enää pitkään aikaan turvautua oman mesenaattinsa Lyytikäisen rahoihin. Sarajärvi haluaa, että SJK pyörii omilla tuloillaan. SJK on noussut nopeasti Suomen jalkapalloilun huipulle. Siellä pysyminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja riippumattomuutta mesenaatin rahoista.

HJK:lla on vaikea työ päästä takaisin valtaistuimelleen ja pysyä siellä. Veikkausliigan kannalta olisi erittäin suotavaa ja toivottavaa, että sarjassa olisi ainakin kaksi vahvaa seuraa.

Ari Virtanen ari.virtanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja
.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?