Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kultainen kaupunki

Seinäjoki otti sensaatiomaisesti Veikkausliigan mestaruuden jo toisella liigakaudellaan. Yhtenäinen joukkue kesti paineet loppuun asti.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
SJK:n pelaajat pääsivät nostelemaan mestaruuspatsasta heti seuran toisen liigakauden päätteeksi.
SJK:n pelaajat pääsivät nostelemaan mestaruuspatsasta heti seuran toisen liigakauden päätteeksi. Kuva: Vesa Koivunen
SJK 2 Jaro 0

"Suomi on kultainen, Seinäjoki on kultainen", huudatti SJK:n kuuluttaja jalkapallomestaruutta juhlivia kannattajia.

Seinäjoki oli sunnuntaina epäuskoinen ja riemua täynnä. Mestaruus jo toisella liigakaudella oli hurja saavutus. Keskuskentän nurmi oli ottelun jälkeen täynnä väkeä. Iloisia, huutavia ja toisiaan halaavia kannattajia.

SJK:n puheenjohtaja Raimo Sarajärvi katsoi hymyillen joukkueen palkitsemista.

"Se näyttää hienolta. Joukkue on tehnyt duunia ja sai palkinnon. Tässä ottelussa oli enemmän tunnetta kuin järkeä ja taitoa", Sarajärvi sanoi.

SJK:n pääomistajan mukaan jo viime kausi, seuran ensimmäinen liigassa, näytti, että menestys voisi tulla pian. Mestaruudesta tulee SJK:lle vähintään puolen miljoonan euron arvoinen kaikkine Uefan palkinto- ja kierrosrahoineen.

"Totta kai se auttaa seuraa. Tässä on menty kasvuyrityksen tyyliin aika voimakkaasti eteenpäin. Jatkamme normaalisti työtä, nyt vähän kassa vahvistuu, ja se helpottaa vähän", Sarajärvi sanoi.

Seinäjoen keskuskentällä oli samaan aikaan läsnä sekä urheilun hurmiollinen puoli että sen raadolliset kasvot. Kun SJK:n pelaajat kiersivät Veikkausliigan mestaruuspatsaan kanssa kentällä kannattajien edessä, käveli Jaron liigasta pudonnut joukkue kentän toiselle laidalle kiittämään kannattajiaan.

Jaron kannattajat levittivät Roope Riskin 2–0-maalin jälkeen katsomossaan ison tekstilakanan, jossa luki Vi ska tillbaka. Se oli samaan aikaan lohdullinen ja lohduton näky. Siinä oli jalkapallokannattamista romanttisimmillaan. Vi ses igen Jaro – ehkä.

Riski juoksi lisäajan alussa tekemänsä maalin jälkeen aitojen yli SJK:n kannattajaryhmän eteen. Sillä hetkellä jännite purkautui 6 000 katsojan yleisössä ja kentällä, kun SJK oli varma mestari. Viimeiset minuutit katsojat taputtivat vimmatusti.

Mitalien jaon jälkeen SJK:n mestarijoukkue nosti päävalmentaja Simo Valakarin, 42, kultatuoliin, ja Valakari sai mestaruuspatsaan nostettavakseen.

Etelä-Pohjanmaalla tehdään isoja asioita, ja lakeuksilla on helppo katsoa kauas. Se kuului kentällä kannattajien puheista.

"Ajatelkaa Barcelonaa täällä pyörimässä", nauroi yksi kannattaja ja mietti jo tulevia vastustajia Mestarien liigassa.

Kentällä oli joukko tyytyväisiä jalkapalloilijoita, joista moni pääsi maistamaan mestaruustunnelmaa ensimmäistä kertaa. FC Hongasta SJK:hon täksi kaudeksi siirtynyt Jussi Vasara, 28, jakoi nimikirjoituksia oikealle ja vasemmalle, ja moni kannattaja ikuisti itsensä selfie-kuvaan Vasaran kanssa.

"Tietyllä tavalla tuntuu hyvällä tavalla tyhjältä", uransa ensimmäistä mestaruusmitalia kaulassaan kantanut Vasara kertoi.

Vasaran mukaan joukkueen kypsyys oli avainasemassa tiellä mestaruuteen.

"Olimme erittäin rauhallisia, tapahtui mitä tahansa. Pysyimme joukkueena emmekä haukkuneet toisiamme vastoinkäymisissä", Vasara sanoi.

Joukkue pääsi lopulta kentältä pois ja kiljuvien lapsilaumojen muodostaman muurin läpi pukukoppiin ja eristäytyi sinne hetkeksi. Sitten Valakaria vietiin suihkuun. Pukukoppi oli hurmoksellinen pätsi, jossa tuoksui kuohuviini ja mestaruushiki.

Hetkeä myöhemmin Valakari selitti pukukoppikäytävällä vettä valuvana mestarijoukkueen salaisuutta.

"Tämä peli kuvasti hyvin kautta. Hyviä asioita ja vaikeita asioita, mutta jätkät ei ikinä luovuta. Jaro laittoi painetta, me puolustimme. Ne olivat ne 32 aikaisempaa peliä, joissa veimme peliä eteenpäin ja opimme henkisen kovuuden", Valakari sanoi.

Valakari kertoi nauttineensa paineista kauden aikana.

"Haluan niitä paineita. Olen aikaisemmin sanonut, että olen paineen alla parhaimmillani. Nämä kaksi viimeistä peliä täytyi voittaa, ja me voitimme", Valakari sanoi.

Valakari puhui pelaajilleen ottelun jälkeen työnteon merkityksestä.

"Kun unelmoit, uskot asioihin ja lyöt kaiken peliin, tässä on se palkinto. Tämä ei ole mitään hokkuspokkus-temppu", Valakari sanoi.

Yksi SJK:n kauden avainpelaajista oli keskikenttäpelaaja Mehmet Hetemaj, 27, joka teki kauden toisen maalinsa tärkeään paikkaan, heti viimeisen ottelun ensimmäisellä minuutilla kulmapotkusta. Vuosina 2006–2007 HJK:ssa pelannut Hetemaj pääsi ensimmäistä kertaa urallaan mestaruusjuhliin.

"Jos miettii koko kautta, niin tällainen lopetus sille on uskomatonta. Tässä on paljon pelaajia, jotka pelasivat vielä pari kautta sitten divarissa, ja nyt olemme mestareita. Tämä kausi on ollut opetusta täynnä", Hetemaj sanoi.

SJK:n menestys on myös opetustarina siitä, miten hallitseva mestari suistetaan vallasta. Rauhallisella ja kovalla työnteolla.

Ari Virtanen HS
Seinäjoki

SJK:n kannattajilla riitti aihetta riemuun. Joku jo naureskeli, miltä näyttäisi Barcelona "täällä pyörimässä".
SJK:n kannattajilla riitti aihetta riemuun. Joku jo naureskeli, miltä näyttäisi Barcelona "täällä pyörimässä".
SJK:n valmentaja Simo Valakari (vaaleassa paidassa) pääsi suihkuun muun muassa Mehmet Hetemaj'n (vas.) ja Henri Aallon seurassa.
SJK:n valmentaja Simo Valakari (vaaleassa paidassa) pääsi suihkuun muun muassa Mehmet Hetemaj'n (vas.) ja Henri Aallon seurassa.
Vesa Koivunen
HJK:ssakin aikoinaan pelannut Mehmet Hetemaj teki kauden toisen maalinsa tärkeään paikkaan.
HJK:ssakin aikoinaan pelannut Mehmet Hetemaj teki kauden toisen maalinsa tärkeään paikkaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!