Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanja tahtoo Euroopan kärkeen myös naisten jalkapallossa

Urheilu
 
Taru Nyholm
Minas Panagiotakis / Getty Images
Costa Rican Diana Saenz yritti pysäyttää Espanjan Jennifer Hermoson etenemisen Naisten maailmanmestaruusturnauksessa Montrealissa Kanadassa viime kesänä.
Costa Rican Diana Saenz yritti pysäyttää Espanjan Jennifer Hermoson etenemisen Naisten maailmanmestaruusturnauksessa Montrealissa Kanadassa viime kesänä. Kuva: Minas Panagiotakis / Getty Images

Espanjan arvokisamenestys on toistaiseksi ollut naisten jalkapalloilussa vaatimatonta.

EM-kisoissa maa on nähty kahdesti. Viime kesänä se ylsi ensi kertaa historiassaan MM-kisoihin. Tuloksena oli alkulohkon jumbosija.

Taustalla kuitenkin tapahtuu.

Katalonian auringossa mahtiseura FC Barcelona viitoittaa tietä ja kypsyttelee maanosan valloitusta. Suomea vastaan Espanjan joukkueessa nähdään seitsemän Barcelonan pelaajaa.

Xavier Llorens Rodríguez on valmentanut Barçan naiset neljään peräkkäiseen maan mestaruuteen. Joan Gamper -harjoituskeskuksen samettisten nurmien äärellä päävalmentaja kertoo, kuinka asiat Barcelonassa hoidetaan.

”Joukkue ja valmennustiimi toimivat ensimmäistä kauttaan täysammattilaisina. Muutos ei tapahtunut hetkessä. Aloitin työni joukkueen kanssa kymmenen vuotta sitten lähes tyhjästä.”

Espanjan auringossakaan ei siis ihmeitä tapahdu. Fútbol femenino kamppailee Suomessakin tuttujen haasteiden kanssa. Katsojamäärät, arvostus, medianäkyvyys tai palkkiotaso eivät päätä huimaa. Vielä.

Xavier Llorens kiittelee seuran sisäistä asennemuutosta naisten jalkapalloa kohtaan. Kun on tahtoa, keinot usein löytyvät.

”Työskentelemme joka päivä kehittääksemme pelaajia, liigan tasoa ja arvostusta. Tahdomme Euroopan kärjen rinnalle.”

FC Barcelona eteni juuri kuudentoista parhaan joukkoon Mestarien liigassa.

Xavier Llorens on mies, jonka huomassa Lionel Messin ura seurassa aikoinaan käynnistyi.

”Tunnen yhden tavan ajatella elämää ja jalkapalloa. Se tapa on barcelonalainen”, hän sanoo.

Valmentajan työnjälki näkyy myös Espanjan naisten maajoukkueessa. Monen pelaajan lisäksi päävalmentaja Jorge Vilda on saanut oppia Llorensilta.

”Valmensin pientä Jorgea kaksi vuotta seuran junioriakatemiassa. Toivon hänelle menestystä ja pitkää uraa”, Llorens sanoo.

Jorge Vildan, 34, meriittilista on nuorelle valmentajalle pitkä. Espanjan nuorisomaajoukkueet ovat nousseet Euroopan kirkkaimmalle huipulle hänen alaisuudessaan. Vilda itse nousi naisten päävalmentajaksi loppukesästä skandaalinkäryisissä tunnelmissa.

Espanjan pelaajat arvostelivat MM-kisojen jälkimainingeissa avoimessa kirjeessä 27 vuotta päävalmentajana toimineen Ignacio Queradan metodeita ja vaativat tämän eroa. Joukkue sai, mitä halusi.

Helmarit kohtaa koleassa syysillassa näyttöhaluja puhkuvan Espanjan. Ottelu on Espanjalle ensimmäinen EM-karsinnoissa ja uuden päävalmentajan alaisuudessa.

Espanja on taitava, nopea ja prässissään ajoittain aggressiivisnen joukkue, joka ryhmittyy barcelonalaiseen tapaan kentällä järjestelmään 4–3–3. Suomen haastetta nostaa Espanjan pelin monipuolisuus. Peli on parhaimmillaan kaunista.

Tosin Espanjan kuninkaallisen jalkapalloliiton johtohahmoille olisi 70-luvun alkupuolella moista ollut turha väittää. Liiton johdossa ei estetiikkaa naisten jalkapallossa kyetty näkemään. Tänä päivänä asiat ovat onneksi toisin ja kauneuden sanotaan olevan katsojan silmissä. Sen voi jokainen todeta itse.

EM-karsinta Suomi−Espanja Sonera Stadionilla tiistaina 27.10. kello 18.

imago / foto2press
FC Barcelonan Melanie Serrano ja kotijoukkue Wolfsburgin Conny Pohlers taistelivat pallosta naisten Mestarien liigan ottelussa.
FC Barcelonan Melanie Serrano ja kotijoukkue Wolfsburgin Conny Pohlers taistelivat pallosta naisten Mestarien liigan ottelussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!