Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulta-Leijona Lajunen muistaa Bratislavan

Urheilu
 
Kalle Parkkinen
Keskushyökkääjä Jani Lajunen tuo maajoukkueeseen vahvaa kahden suunnan peliä.
Keskushyökkääjä Jani Lajunen tuo maajoukkueeseen vahvaa kahden suunnan peliä. Kuva: Kalle Parkkinen
Fakta

Leijonien taustat

 Suurin osa Karjala-turnauksen joukkueesta tulee Venäjän KHL:stä. 11 on KHL:stä, neljä Ruotsin liigasta, neljä Suomesta ja kolme Sveitsistä.

 Hyökkääjä Sean Bergenheim tähyili syksyllä kohti NHL:ää, mutta päätyi Sveitsin SC Berniin. Bergenheimilla, 31, on vain 2 A-maaottelua takanaan.

 Leijonilla on kokenut joukkue kotiturnauksessa, kun nuorimmat pelaajat ovat 1990 syntyneet Teemu Hartikainen, Pekka Jormakka ja Jani Lajunen.

 Karjala-turnaus pelataan 5.–8. marraskuuta.

Tapparan hyökkääjän Jani Lajusen maajoukkuemuistot ovat kultakehyksissä.

Kun Lajunen pelasi viimeksi jääkiekkomaajoukkueessa, voitti Leijonat MM-kultaa Bratislavassa 2011. Pelkästään mestaruus ei ollut yllätys, vaan myös Lajusen valinta.

Nuori espoolainen sai silloin kutsun varamieheksi ja myöhemmin aukesi paikka pelaavassa kokoonpanossa. Neljään MM-otteluun hän iski kaksi maalia. Ei hassumpaa tuolloin 21-vuotiaalta tulokkaalta.

Kevät Bratislavassa oli ikimuistoinen. Mikael Granlund hämmästytti ilmaveivimaalillaan Suomen kansan ja Venäjän maalivahdin. Venäjän karhumainen Jevgeni Artjuhin paini kaukalossa melkein enemmän kuin pelasi ja finaalissa Leijonat löi Ruotsin tyrmäävästi 6–1.

”Tietenkin hyvät ja lämpimät”, Lajunen sanoo muistoistaan. ”Tosi hyvä kokemus. Olin intoa täynnä ja halusin näyttää, että pystyn pelaamaan tuolla tasolla.”

Nyt Lajunen on vihdoin maajoukkueessa, yli neljän vuoden tauon jälkeen.

Miellyttävä kutsu tuli, kun hän pääsee kolmen muun kotimaan Liigan pelaajan mukana Karjala-turnaukseen.

Päävalmentaja Kari Jalonen julkaisi joukkueensa marraskuun Euro Hockey Tourin tapahtumaan. Lajusen lisäksi Liigasta ovat Kärppien Lasse Kukkonen ja Mika Pyörälä, samoin Lukon Toni Koivisto.

”Ei se päällimmäisenä ollut mielessä, kun olen keskittynyt seuran toimintaan”, Lajunen sanoi tiketistä Leijoniin.

MM-turnauksessa Lajunen ihastutti rohkeudellaan, ennakkoluulottomuudella ja valmiudellaan pelata kokeneiden kiekkokettujen seassa. Samaa häneltä odotetaan taas.

”Häntä oltiin viime vuonna pariinkin otteeseen haluamassa Leijoniin, mutta siellä oli polvivamma, joka häiritsi”, Jalonen sanoi.

”Kyllä me saadaan hyvä sentteripelaaja Leijoniin. Laatupelaaja. Täysin virheetön puolustuspeli, fyysinen koko ja luonne on kovaa luokkaa”, Jalonen eritteli. ”Hän saa isoa kiekollista vastuuta Tapparassa.”

Lajunen on NHL:ssä Nashville Predatorsin varaama pelaaja. Sillä puolen Atlanttia ura pysähtyi farmiliigaan, eikä NHL:ään tullut yhtään kutsua. Pari kautta Lajunen yritti puskea läpimurtoa Milwaukee Admiralsissa ja Peoria Rivermenissä. Oppia tuli.

”Pelillisesti olisi voinut mennä paremmin”, Lajunen sanoi Pohjois-Ameriakn kahdesta kaudesta. ”Antoisa ja kasvattava reissu. Näki, mitä vaatii, jos haluaa vielä joskus takaisin.”

Milwaukeen jälkeen tuli kaksi kautta Växjö Lakersissa, ja Ruotsin mestaruus.

Onko Ruotsi nyt nähty ja koettu?

”Ei se ole nähty. Hieno sarja pelillisesti. Tykkäsin pelata siellä, mutta hain omalle uralle nostetta tulemalla tänne. Växjössä minut oli lokeroitu kolmosketjuun. Vaikka miten pelasin, ei päässyt pois”, Lajunen sanoi.

Hyvää yläkierrettä Lajunen onkin saanut. Tapparassa hän kantaa isoa vastuuta ja kuuluu nimihankintoihin yhdessä Veli-Matti Savinaisen kanssa.

Tapparan piti aloittaa tällä kaudella vapaan syöksyn kaltainen pudotus, mutta pitkälti Lajusen hyvien pelien ansiosta joukkue keikkuu liigakärjessä.

”Kyllä mä tähän asti olen tykännyt olla”, Lajunen sanoi.

NHL:n farmi on koluttu, Ruotsissa käyty, mutta yksi puuttuu sarjasta: Venäjän ruplaliiga KHL.

”Kyllähän se kiinnostaa. Tosi iso sarja. Olisi kiva nähdä se ja plussaa olisi pelata veljen kanssa.”

Puolustaja Ville Lajunen pelaa Jokereissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!