Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Reijo Jylhä elää matkalaukkuelämää: ”Valmentaminen ei ole työ, vaan totaalista paneutumista”

Urheilu
 
Antti Hämäläinen
Päävalmentaja Reijo Jylhä kävi läpi hiihtotekniikkaa ipadilta Iivo Niskasen kanssa korkeanpaikanleirillä Italiassa 2014.
Päävalmentaja Reijo Jylhä kävi läpi hiihtotekniikkaa ipadilta Iivo Niskasen kanssa korkeanpaikanleirillä Italiassa 2014. Kuva: Antti Hämäläinen

Vuosi 2003 oli erityisen rankka hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Reijo Jylhälle. Hiihtäjä Kaisa Varis jäi kiinni Epon käytöstä ja sai kahden vuoden kilpailukiellon.

Jylhä oli tullut hiihtoliiton päävalmentajaksi vuonna 2001 Lahden dopingskandaalin jälkeen. Hiihto möyri pohjamudissa, ja päävalmentajan pesti oli hengissä selviämistä. Jylhä tunsi olevansa kapteeni laivassa, joka on uppoamassa, ja hän vain yritti pumpata vettä pois.

Variksen dopingkäry oli uran hetkisesti rankin hetki.

”Siinä tuli henkilökohtaisella tasolla paljon pettymyksiä, jotka vaikuttivat minuun”, Jylhä muistelee.

Joukkueen fysioterapeutti vei Jylhän rentoutumaan Inarinjärvelle, paikkaan, josta tulikin päävalmentajalle hyvin tärkeä. Aina, kun Jylhä haluaa rauhoittua kunnolla, hän lähtee kalastamaan Inarinjärvelle.

Siellä ei ole sähköjä, joten edes kännykkää ei voi pitää päällä.

Rauhoittumista päävalmentajan työssä tarvitaan. Jylhä palasi hiihtoliiton päävalmentajaksi viime kaudella, ja se tarkoittaa sitä, että häntä ei juuri kotona näy: hän on lähes 300 päivää vuodesta reissussa.

”Jos valmentamisen kokee työnä, se on varmasti raskasta. Mutta tämä ei ole vain työ, vaan totaalista paneutumista ja elämäntapa. Jos minulla ei toimisi asiat urheilijoiden kanssa, en jaksaisi tätä."

Nyt Jylhästä tuntuu, että hän paljon valmiimpi tehtäväänsä kuin edellisellä kaudella 2001–2006. Silloin hän oli kokematon kapteeni.

Jylhää auttaa työssään urheilupsykologia, jonka opiskelut hän aloitti jo 90-luvulla. Hän saa myös itse jatkuvasti apua urheilupsykologilta, ja joukkueen leireillä on mukana psykologi.

Jaksaminen kun ei tule sormen napsautuksella, vaan vaatii työtä.

”Ihmisen pitäisi tunnistaa itsessään olevat asiat ja toimintatapamallit ja se, miten itse vaikuttaa muihin ihmisiin ja miten muut vaikuttavat omaan itseensä. Hyvinvointi on pirun paljon kiinni vuorovaikutuksesta.”

Valmentaminenkin on muuttunut Suomessa autoritäärisestä keskustelevampaan suuntaan. Isoin haaste Jylhän mielestä se, että urheilijoita ei ole vielä kasvatettu toimimaan tässä uudessa toimintamallissa.

Päävalmentajan vastuulla on valmentamisen lisäksi asioiden organisointi, matkojen järjesteleminen ja taloudesta huolehtiminen. Samalla hiihtohullu kansa vaatii mitaleita. Jylhä ei kuitenkaan koe, että paineita olisi liikaa.

”Ajattelen, että tekemällä asioita mahdollisimman hyvin syntyy riittävän hyvää tulosta.”

Mutta päävalmentaja kyllä elää kisoissa tunteella. Mitä rauhallisemmalta Jylhä vaikuttaa muiden silmiin, sitä enemmän häntä jännittää. Lisämausteen tuo se, että maajoukkueessa hiihtää oma poika Martti Jylhä.

”Olisi helppo ratkaisu jättää oma lapsi aina viimeiseksi esimerkiksi valintatilanteissa. Yritän kuitenkin toimia Martin kanssa aivan samalla tavalla kuin toimin muidenkin hiihtäjien kanssa.”

Parasta valmentamisessa on Jylhän mielestä se, kun saa urheilijat motivoitumaan, innostumaan ja onnistumaan. Yhtälailla hän haluaa pitää itsensä innostuneena ja hyvinvoivana. Niinpä hän harrastaa liikuntaa joka päivä.

”Ulkoinen habitukseni kuvastaa asennoitumistani asioiden tekemiseen”, Jylhä hörähtää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!