Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juhani Tamminen: Median ja omien kritiikki on usein silkkaa henkilölle piruilua

Urheilu
 
Kuvankäsittely: Markku Niskanen / HS
Juhani Tamminen koki jääkiekkovalmentajana työskennellessään saavansa järjetöntä kritiikkiä.
Juhani Tamminen koki jääkiekkovalmentajana työskennellessään saavansa järjetöntä kritiikkiä. Kuva: Kuvankäsittely: Markku Niskanen / HS

Tiskikoneesta kuului ”naks.” Valmista. Juhani Tamminen makasi sohvalla, mutta ei jaksanut kävellä keittiöön asti. Seitsemän metriä oli liikaa. Oli kevät 2010, ja Vaasan Sportia valmentanut Tamminen oli sairastunut burn-outiin.

Uni tuli vain lääkkeiden avulla, ja hampaiden pesukin tuntui ylivoimaiselta urakalta.

”Jos jotkut ovat jääkiekossa paineen alla, niin valmentajat. Heillä on paine päällä 24 tuntia vuorokaudessa”, Tamminen sanoo.

Urheilupsykologi Satu Kaski teki vuonna 2014 väitöskirjan valmentajien työhyvinvoinnista Suomessa. Väitöksen mukaan valmentajat ovat keskivertotyöntekijää selvästi motivoituneempia ja tuntevat enemmän imua työhönsä.

Moni on ylisitoutunut: valmentajat paiskivat tolkuttomasti hommia ja vajaa neljännes kokee työuupumusta.

Tamminen olisi ehkä kestänyt pitkät pelireissut ja vähäiset yöunet. Senkin, että työmäärä oli järjetön ja elimistöön upposi rasvaista ruokaa ja olutta.

”Kun hallitus vaihtoi toimitusjohtaja Juha Saaren, joka oli oikea käteni, alkoi tapahtua. Uusi toimitusjohtaja aloitti ulossavustukseni, ja sain burnoutin. Valmentamiseen kuuluisi organisaation tuki, joka minulta puuttui kokonaan.”

Tammiselta kesti toipumiseen puoli vuotta, ja hän pääsi pinnalle hakeutumalla ammattiauttajien pakeille.

Tamminen valmensi parannuttuaan vielä Tutoa ja varmisti, että yhteistyö seurajohdon kanssa toimii. Hän alkoi myös harrastaa liikuntaa, sillä valmentaminen vaatii kuntoa ja parkkiintunutta nahkaa.

”Nimekkäät valmentajat ovat järjettömiä maalitauluja. Median ja hallitusihmisten kritiikki on usein silkkaa henkilövittuilua. Se satuttaa ja kuluttaa energiaa”, Tamminen sanoo.

Tammisen tapaan neljällä eri vuosikymmenellä valmentanut Hannu Aravirta lopetti valmentamisen viime vuonna. Aravirran mukaan media nostaa esiin sankaripelaajat, kun peli menee hyvin.

Kun peli menee huonosti, niin keihäänkärki kääntyy valmentajaan. Niin sen hänestä kuuluukin mennä.

”Jos siihen ei ole valmis, kannattaa pysyä Suomi-sarjassa.”

Aravirta on saanut maistaa keihäänkärkeä. Uran pahin pettymys olivat kolme MM-hopeaa maajoukkueen luotsina.

”Media oli todella raaka. Otimme eniten mitaleita kaikista jääkiekkomaista vuosina 1997–2003, mutta se ei merkinnyt mitään, koska emme saaneet toista kultaa.”

Valmentajien paineita lisää tulosvaatimus: jos ei tule menestystä, tulee potkut. Sekä Tamminen että Aravirta ovat saaneet urallaan kenkää. Tamminen kuvailee potkuja sokiksi.

”Kollegoiden ja hyvien kavereiden tuki auttaa eteenpäin. Eniten auttaa tieto, että en ole ensimmäinen enkä viimeinen”, Tamminen pohtii.

Aravirta kuvailee potkuja pettymykseksi, epäonnistumiseksi, joka aiheuttaa häpeää. Hän koki viimeisellä kaudellaan 11 ottelun tappioputken Pelicansissa, mutta lopputiliä ei auttanut miettiä.

”Oli pidettävä pää pystyssä, ratkottava ongelmat ja luotava luottamusta. Sanottava, että tänään on jätkät hieno päivä pelata lätkää”, Aravirta sanoo. Joukkue eteni lopulta puolivälieriin.

Valmentajan isoin haaste on luoda ilmapiiri pukukoppiin, jossa on 25 pelaajaa - jokainen yksilöitä omine ongelmineen. Valmentaja on Aravirran mukaan esikuva, psykologi, pedagogi ja kuraattori.

Työt seuraavat kotiin, ja stressi näkyi Aravirrassa välillä unettomuutena.

”Heräsin viideltä, kävin vessassa, ja ylivoimakuviot alkoivat heti pyöriä päässä. Sen jälkeen ei pysty enää nukkumaan. Mutta enemmän pelottaisi, jos ei stressiä kokisi. Siitä tavallaan nauttii. Halu voittaa kuuluu lajiin.”

Juuri rakkaus jääkiekkoon sai jaksamaan. Kaksikko teki elääkseen sitä, mitä rakasti.

”Voittamisen antama euforia on mieletöntä. Tappio taas vaikuttaa itseluottamukseen ja ilmapiiriin. Välillä energiaa kuluu, välillä se tuhatkertaistuu. En voisi kuvitella virkamieselämää”, Tamminen sanoo.

Jos Suomi haluaa Pohjoismaiden parhaaksi urheilumaaksi, on valmentajien hyvinvoinnin oltava keskiössä, Satu Kaski huomauttaa. Asiaan on hänen mukaansa herätty.

”Etenkin 2000-luvun lopulta on ollut menossa todella hyviä urheilupsykologian hankkeita. Valmentajat osaavat myös itse hakea apua entistä paremmin”, Kaski iloitsee.

Aravirran mukaan on tärkeää, että valmentaja osaa delegoida tehtäviä ja asettaa itselleen rajat. Hän itse rentoutui liikkumalla, lukemalla ja katsomalla elokuvia.

Kesät ovat valmentajan tärkeintä palautumisaikaa, ”avioero pelaajista”. Tamminen suuntasi kauden jälkeen aina ulkomaille.

”Koutsi ja kaupunginjohtaja ovat paikkakunnan puhutuimpia henkilöitä. Golfkentälläkään ei voi olla ilman, että joku alkaa puhua ohjauspelistä.”

Seppo Solmela
Hannu Aravirta
Hannu Aravirta
Tuomas Selänne
Juhani Tamminen
Juhani Tamminen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!