Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valmentaja on olkapää, johon urheilija voi itkeä

Urheilu
 
Helsingin Sanomat
Antti Aimo-Koivisto
Hannu Kangas
Hannu Kangas Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Keihäänheittäjä Tero Pitkämäen valmentaja Hannu Kangas on nykyään rento mies. Toista oli vielä vuosina 2005–2011, jolloin hän toimi Suomen Urheiluliiton keihäänheiton lajivalmentajana.

”Silloin kaikki paineet olivat yhden miehen harteilla. Jos arvokisoista tuli mitali, sai työrauhan vuodeksi. Jos ei, satoi kritiikkiä joka laarista. Se oli tiukka paikka.”

Kangas oli arvokisoissa aina niin keskittynyt, ettei tiedostanut paineita. Kisojen jälkeen hän olikin rättiväsynyt – oli mennyt miten tahansa. Tosin hän huomauttaa, että valmentajan paineet ovat pienet verrattuna urheilijaan.

”Olen miettinyt monesti, että olympiakullasta taistelevat urheilijat ovat henkisesti hurjan kovia, kun he pystyvät tekemään kisoissa maksimaalisen suorituksen. Itsestäni ei olisi samaan.”

Tärkeintä Kankaan mielestä on se, että valmentajalla on organisaation täysi tuki myös huonoina päivinä. Kun luotto on kunnossa, on valmentaja vahvimmillaan.

”Valmentajankin tärkein ja vaikein paikka on, kun urheilija kokee pettymyksen. Silloin on annettava olkapää, johon itkeä. Syitä etsitään vasta myöhemmin.”

Kangas itse käsittelee vaikeita hetkiä puhumalla läheisille ja luottohenkilöille. Myös luokanopettajana työskentelevä Kangas on valmentanut Pitkämäkeä jo 19 vuotta, ja kokee elävänsä edelleen tuhkimotarinaa vuodesta toiseen.

”Valmennus on kova duuni, mutta minulla on paljon muisteltavaa kiikkutuolissa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!