Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urheilupsykologia tärkeä osa elämää

Urheilu
 
Helsingin Sanomat
Rio Gandara / HS
Reijo Jylhä
Reijo Jylhä Kuva: Rio Gandara / HS

Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Reijo Jylhää ei juuri kotona näy: hän on lähes 300 päivää vuodesta reissussa.

”Jos valmentamisen kokee työnä, se on varmasti raskasta. Mutta tämä ei ole vain työ, vaan totaalista paneutumista ja elämäntapa. Jos minulla ei toimisi asiat urheilijoiden kanssa, en jaksaisi tätä."

Parasta valmentamisessa on Jylhän mielestä se, kun saa urheilijat motivoitumaan, innostumaan ja onnistumaan. Tässä auttaa urheilupsykologia, jonka opiskelut Jylhä aloitti jo 90-luvulla. Hän saa myös itse jatkuvasti apua urheilupsykologilta.

”Ihmisen pitäisi tunnistaa itsessään olevat asiat ja toimintatapamallit ja se, miten itse vaikuttaa muihin ihmisiin ja miten muut vaikuttavat omaan itseensä. Hyvinvointi on pirun paljon kiinni vuorovaikutuksesta.”

Valmentaminenkin on muuttunut Suomessa autoritäärisestä keskustelevampaan suuntaan. Isoin haaste Jylhän mielestä se, että urheilijoita ei ole vielä kasvatettu toimimaan tässä uudessa toimintamallissa.

Päävalmentajan vastuulla ei ole vain valmentaminen vaan myös asioiden organisointi, matkojen järjesteleminen ja taloudesta huolehtiminen. Jylhä huolehtii omasta jaksamisestaan jakamalla valmennusvastuuta ja harrastamalla liikuntaa joka päivä.

Työasiat pyörivät usein päässä kotonakin, joten kun Jylhä haluaa irtautua töistä täysin, hän suuntaa Inarinjärvelle kalastamaan. ”Siellä ei ole edes sähköjä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!