Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maajoukkuehiihtäjä Pärmäkoski nukkuu sykemittarin kanssa 325 yötä vuodessa

Urheilu
 
Petteri Kivimäki
Krista Pärmäkoski veti 16-vuotiaalle tulevaisuuden lupaus Ronja Linnalle treeniä Kuortaneen Urheiluopistolla.
Krista Pärmäkoski veti 16-vuotiaalle tulevaisuuden lupaus Ronja Linnalle treeniä Kuortaneen Urheiluopistolla. Kuva: Petteri Kivimäki
Kuka?

Krista Pärmäkoski

 Syntynyt 12.12.1990.

 Pituus 160 cm, paino 57 kg.

 Lähtöisin Ikaalisista, asuu Kuortaneella.

 Naimisissa jääkiekkovalmentaja Tommi Pärmäkosken kanssa.

 Valmentaja: Matti Haavisto.

 Harrastanut suunnistusta, pyöräilyä, pianonsoittoa, partiota, 4H-kerhoa ja tanhua.

 Parhaita saavutuksia: Viestin olympiahopea 2014 (ankkuri), sprinttiviestin MM-hopea 2011, viestin MM-pronssi 2011 ja 2015, sprinttiviestin MM-pronssi 2013, Kolme kertaa neljäs Tour de Skin kokonaiskilpailussa (paras suomalainen), MM-kisoissa 5:s (10 km/p) 2011, alle 20- ja 23-vuotiaitten maailmanmestari.

Kuortane

Kun maajoukkuehiihtäjä Krista Pärmäkoski nukkuu, kotonaan Kuortaneella tai harjoitusleireillä ja kilpailumatkoilla maailmalla, kahteen kohtaan hänen kehoonsa kiinnitetty mittari tallentaa hänen sykettään.

Huhtikuun lomailukausi menee sentään sentään ilman mittaria, ja pieniä taukoja saattaa tulla, jos iho ärsyyntyy mittarin antureista.

”Käytännössä nukun mittarin kanssa 325 yötä vuodessa”, Pärmäkoski kertoi tiistaina HS:n haastattelussa Kuortaneen urheiluopistolla.

Sykemittauksen tarkoituksena on seurata palautumista harjoittelusta. Samaa menetelmää käyttävät useat maajoukkuehiihtäjät.

Harjoituskauden aikana Pärmäkosken mittari on näyttänyt sananmukaisesti punaista sen merkiksi, että elimistö on väsynyt.

”Esimerkiksi viime yönä alkuyö oli punaista ja loppuyö vihreää”, Pärmäkoski kertoi.

Mittarin kertoma oli linjassa Pärmäkosken tuntemusten kanssa. Edellisenä iltapäivänä hän joutui miettimään, jaksaisiko lähteä lenkille, koska tunsi olonsa väsyneeksi.

”Olen vain väsynyt tai sitten olen tulossa kipeäksi”, Pärmäkoski kuvasi oloaan silloin, kun mittari näyttää punaista.

Pärmäkoski on ottanut tosissaan päävalmentaja Reijo Jylhän viime kauden päätteeksi esittämän linjauksen.

Kun tänä talvena ei ole arvokisoja, on sopiva tilaisuus tulla harjoituksellisesti ulos mukaavuusalueelta ja ottaa hallitusti riskejä. On jopa varaa viedä mittari punaiselle ja kokeilla, miten palataan vihreän puolelle.

Mukavuusalueeltaan Pärmäkoski on tullut ulos lisäämällä rajusti harjoitusmääräänsä.

Kun hän kaudella 2014–15 harjoitteli toukokuun alusta seuraavan huihtikuun loppuun 730 tuntia, nyt määrä asettuu henkilökohtaisen valmentajan Matti Haaviston arvion mukaan 850 tunnin paikkeille.

Nyt Pärmäkoski on jopa 900 tunnin vauhdissa, mutta kilpailukauden aikana harjoittelu vähenee.

Kyseessä on siis noin 15 prosentin lisäys.

”Onhan se iso lisäys, mutta ei se ole tuntunut niin isolta. Kroppa on sietänyt sitä hyvin”, Pärmäkoski sanoi.

Toki harjoituskuorma näkyi esimerkiksi heinäkuussa punaisella myös yösykkeessä. Silloin Pärmäkoski jopa kiukutteli väsymystään Haavistolle.

Pärmäkoski myöntää, että tällaista määrän kasvattamista olisi ehkä kannattunut kokeilla jo aiemmin. Samoilla linjoilla on Haavisto, vaikka onkin ollut asiassa maltillisempi osapuoli.

”Nuorena Kristan harjoitusmäärät eivät olleet järin isoja. Olemme lisänneet määrää systemaattisesti 30–50 tunnilla vuodessa. Kaksi vuotta sitten Krista ei olisi ollut vielä valmis noin rajuun lisäykseen”, Haavisto arvioi.

”Nyt on riittävästi ikää ja kokemusta ottaa riskiä ja kokeilla rajojaan”, 24-vuotias Pärmäkoski tuumi.

Vaikka ns. tehoharjoittelun osuus kokonaismäärästä on hieman vähentynyt, Pärmäkosken testitulokset ovat erittäin lupaavia.

Hiihtäjät eivät yleensä hevillä kerro tarkkoja lukemia maksimaalisesta hapenottokyvystään, mutta Pärmäkoski tekee poikkeuksen ja noudattaa avointa linjaa.

Tällä kaudella hän on pitkästä aikaa pystynyt viemään hapenottotestit loppuun asti. Aiemmin astmakohtaus on pakottanut keskeyttäämään.

Kesäkuun lukemasta 65,6 milliä (painokiloa kohti minuutissa) Pärmäkosken hapenotto parani Jyväskylässä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (Kihun) testeissä 69,3:een.

Nyt testit tehdään rullahiihdolla ja vapaalla hiihtotavalla. Aiemmin käytettiin sauvakävelyä.

Haaviston mukaan Pärmäkosken 69,3 vastaa vanhan menetelmän tulosta 72–73. Joka tapauksessa kyseessä on kansainvälisen luokan tulos, joten ainakaan hapenottokyvystä Pärmäkosken menestyksen ei pitäisi olla kiinni.

Myös tasatyöntötekniikalla tehdyissä nopeustesteissä Pärmäkosken tulokset paranivat kesän ja syksyn aikana tuntuvasti.

Ns. sotilaspenkistä (mm. jalat nostettuna ilmaan) hän nosti 67,5 kg, joka on kova lukema.

”Kyllähän nämä tulokset kertovat, että kunto on parantunut”, tiivisti Pärmäkoski, joka aloittaa kilpailukautensa marraskuun puolivälissä Muoniossa.

Petteri Kivimäki
Krista Pärmäkoski
Krista Pärmäkoski
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?