Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huuhkajien uusi päävalmentaja Hans Backe, miten Suomi-jalkapallo saadaan nousuun?

Urheilu
 

Tukholma. Päävalmentaja.

Niin siinä lukee.

Hans Backe esittelee myhistellen upouusia käyntikorttejaan Friends Arenan takahuoneessa, Tukholman kupeessa.

Kollega toisensa jälkeen nappaa yhden sinivalkoisin värein koristelluista lappusista Suomen jalkapallomaajoukkueen uudelta luotsilta.

”Päävalmentaja”, Backe ääntää uudelleen.

Ä:n sävyt ovat kohdillaan.

”Osaan muuten lausua sen. Kielet ovat minulle helppoja!”

Areenalla on alkamassa yksi syksyn kuumimmista otteluista, AIK–IFK Göteborg, ja Backe tv-tiimeinen valmistautuu kommentaattorin rooliin C More:n kanavalla.

Elokuussa Suomen päävalmentajaksi nimitetty Backe on Ruotsissa tunnettu ennen muuta jalkapallostudioiden tv-kasvona. Sitä työtä hän on tehnyt päätoimisesti otettuaan tauon pitkän kansainvälisen valmennusuran jälkeen 2012.

Tänään katsomossa on yli 43 000 katsojaa, enemmän kuin koskaan ennen AIK:n kotikentällä, ja Backe kollegoineen maalailee kuvaa vuosikymmenien ottelusta. Allsvenskanin voitosta paljon voi ratketa illan aikana.

”Veikkaukseni on 1–1. Sellainen antikliimaksi, kukaan ei voita”, sanoo Backe.

Ennen kuin pilli soi areenalla, on aikaa keskustella hetki Suomesta.

Ruotsissa Backella on selostettavanaan vielä joitakin pelejä. Sitten, vuoden alussa, hän aloittaa Huuhkajien luotsaajana.

”Mitä se tarkoittaa? Berguvarna? Sehän on jännittävää. Kuulostaa hyvältä”, Backe sanoo joukkueen lempinimestä. Hän ei ole ehtinyt oppia sitä.

Tietämättömyydestä annettakoon armoa. Tuore valmentaja on ehtinyt syksyn aikana istua katsomossa vasta Suomi–Pohjois-Irlanti ottelussa, sillä Backen tv-työt jatkuvat vuodenvaihteeseen saakka. Muut Suomen ottelut odottavat dvd:llä kotona.

Tällä viikolla Backe matkustaa Suomessa ja tapaa muun muassa paikallisia valmentajia ja mediaa. Pelaajia hän on jo ehtinyt lyhyesti tavata.

Oman tiiminsä jäsenistä tai väliaikaisen päävalmentajan Markku Kanervan mahdollisesta roolista Backe ei halua vielä puhua. Valinnoista kerrotaan lähiaikoina. Molemmat apuvalmentajat tulevat joka tapauksessa Suomesta, Backe sanoo.

”Minulle on kyse siitä, että luon joukkueen, joka pelaa pyyteetöntä jalkapalloa, joka on kurinalainen ja hyvin organisoitunut, ja että meillä on ratkaisuja niihin ongelmiin, joita syntyy.”

Odotukset ovat suuria.

Suomen EM-taival päättyi vastikään karsiutumiseen loppupeleistä, kuten tapana. Neljässä viimeisessä ottelussa tahti oli silti kova. Suomi keräsi kaksi voittoa ja kaksi tasapeliä. Backen mielestä se oli fantastinen tulos ja mentaalisesti jatkon kannalta avainasemassa.

”Vahva lopetus oli tarpeen osin myös fanien ja median vuoksi. Sillä osoitettiin, että tämä on mahdollista. Kaikki on mahdollista.”

Yhden seuratun matsin perusteella hän ei vielä halua analysoida joukkueen heikkouksia ja vahvuuksia, mutta ainakin puolustuksen osalta näytti hyvältä. Joukkueella olisi periaatteessa jo nyt ollut kaikki mahdollisuudet jatkoon EM-kisoissa.

”Ehdottomasti”, Backe sanoo.

”On selvää, etten halua koskaan arvostella valmentajakollegaa. Kaikki tekevät parhaansa, ja joskus saa tuloksia. Mutta on selvää, että vaikea alku aiheutti sen, että takamatkasta tuli pitkä ja kisoihin oli mahdotonta päästä.”

Backen edeltäjä Mixu Paatelainen sai kesällä kesken karsintojen potkut perättäisten tappioiden jälkeen. Paatelainen halusi rankasti yksinkertaistettuna Suomen pelaavan rohkeasti, pitävän paljon palloa ja yrittävän hallita otteluita. Hänet korvannut Kanerva puolestaan tunnetaan lähinnä vahvasta puolustamiseen keskittyvästä pelistä.

Backe ei halua vielä mennä liian syvälle peliasioihin. Ote on joka tapauksessa pragmaattinen: pelin järjestelmällinen organisointi ja kurinalaisuus ovat kaikki kaikessa.

Suomi ei voi lyödä huippumaita fysiikalla. Pelijärjestelmän voi sen sijaan hioa huippuunsa, Backe sanoo. Hän mainitsee selkeän roolijaon ja järjestelmällisyyden lukuisia kertoja haastattelun aikana.

”Ensimmäinen asia kaikissa Pohjoismaissa on, ettei saa pelata naiivia jalkapalloa. Meillä ei ole mitään valinnanvaraa, jos aiomme voittaa niin sanotut paremmat maat. Täytyy olla erittäin organisoitunut ja superkurinalainen ja että kaikki tietävät paikkansa äärimmäisen hyvin.”

Tähtäimessä ovat nyt MM-karsinnat, jotka alkavat ensi syksynä. Suomi ei koskaan ole yltänyt yksiinkään EM- tai MM-kisoihin kuten esimerkiksi Ruotsi, Tanska tai Norja ja nyt viimeisenä Islanti. Erot pohjoismaisiin joukkueisiin eivät Backen mielestä ole millään tapaa suuria. Hän kokee roolikseen kasvattaa joukkueen uskoa.

”Kyse on ennemminkin itseluottamuksesta. Siitä, että uskotaan menestymisen olevan mahdollista.”

Friends Arenan studiossa Backe latelee analyysia itsevarmalla otteella. Ruotsin jalkapallopiireissä Hasseksi kutsutusta päävalmentajasta on kuva leppoisana ja asiansa osaavana ihmisenä, jonka kokemusta arvostetaan.

Teurastajan ja ruokakauppiaan poika on itse pelitaustaltaan melkein yhtä lailla jääkiekkoilija kuin jalkapalloilija. Backe pelasi molempia parikymppiseksi, mutta jatkoi sitten jalkapalloa lähinnä kaverien takia. Peli oli ”keskitasoa”, ei ikinä huippua.

Valmentajauralta Backen ansioluettelossa on 16 eri joukkuetta ja kansainvälinen ura. Hän on muun muassa valmentanut hetken Manchester Cityä valioliigassa Sven-Göran Erikssonin kakkosena, samoin Meksikon maajoukkuetta. Nimi oli esillä spekulaatioissa, kun nykyistä Ruotsin päävalmentajaa Erik Hamrénia palkattiin tehtäväänsä. Enää Backe ei kuulu aivan kärkinimiin, muttei missään nimessä eläkeläiskaartiinkaan.

”Jos Ruotsi häviää Tanskalle EM-karsinnoissa, on Hamrénin lähdettävä. Ainakin joku puhui Backesta jossain spekulaatioissa. Hän ei siis ole täysin menneen ajan nimi, muttei ehkä liioin kuumin nimi juuri nyt”, sanoo Dagens Nyheterin jalkapalloekspertti Johan Esk.

Hamrén itse latelee vain kohteliaisuuksia Backesta.

”Minulla on vain hyvää sanottavaa hänestä. Hän on perusteellinen ja yksityiskohtiin perehtyvä, osaava, hyvin kokenut. Kaiken kaikkiaan erittäin hyvä valmentaja”, Hamrén sanoo.

Jalkapallokentän ulkopuolelta Backesta kerrottakoon suomalaispelaajien varoitukseksi vielä se, että hän saattaa yllättää ehdottelemalla hevoskauppoja. Backe on ahkera ravimies. Hän omisti parhaimmillaan osittain 18 hevosta, enää vain pari.

Pelaajien kanssakin on ollut pari yhteisomistusta. He ovat kuulemma saaneet voittoja.

”Yritän hiukan huijata heitä mukaan, mutta ei se ole mennyt hirveän hyvin, kauhean harva pelaaja on lähtenyt siihen.”

Friends Arenalla ilta päättyy AIK:n ensimmäiseen kotitappioon tällä kaudella. Mustakeltaiset liput liehuvat apeina. Göteborg on 2–1-voitollaan askeleen lähempänä mestaruutta.

”Ihan en veikannut oikein”, Backe summaa päästyään selostuskopista.

Peli ratkesi hänen nähdäkseen Göteborgin mentaalisesti tärkeään 1–1-tasoitukseen, joka antoi joukkueelle mahdollisuuden vieraissa.

Mikä olisi veikkaus Suomen mahdollisuuksista?

Backen tähtäin on MM-karsinnoissa. Lohkossa ovat Islanti, Kroatia, Turkki ja Ukraina.

Karsintoihin on vielä liian pitkä aika, jotta mitään oikeaa voisi sanoa. Pelaajien kunnosta ei ole tietoa, sanoo Backe.

”Mutta minä en ryhtyisi tähän, jos en uskoisi, että on mahdollista olla mukana ja taistella.”

”En peittele sitä: unelmani on, että Suomi on jatkossa.”

Hans Backe vastasi sinivalkoiseen jalkapallovisaan Tukholmassa.
Magnus Laupa
Hans Backe selostaa vielä syksyn ajan muun muassa Allsvenskanin otteluita ja Ruotsin maajoukkueen pelejä televisiossa. Maanantaina hän seurasi AIK:n ja IFK Göteborgin ottelua Friends Arenalla Solnassa, Tukholman ulkopuolella.
Hans Backe selostaa vielä syksyn ajan muun muassa Allsvenskanin otteluita ja Ruotsin maajoukkueen pelejä televisiossa. Maanantaina hän seurasi AIK:n ja IFK Göteborgin ottelua Friends Arenalla Solnassa, Tukholman ulkopuolella.
Magnus Laupa
Olof Lundh (vas.), Hans Backe ja Tommy Åström pitivät C More -kanavan jalkapallostudiota maanantai-iltana Friends Arenalla Solnassa, Tukholman kupeessa.
Olof Lundh (vas.), Hans Backe ja Tommy Åström pitivät C More -kanavan jalkapallostudiota maanantai-iltana Friends Arenalla Solnassa, Tukholman kupeessa.
Magnus Laupa
Maria Gunarsdotter meikkasi Suomen uutta päävalmentajaa Hans Backea Friends Arenan takahuoneessa ennen maanantai-illan tv-lähetystä. Backe tunnetaan Ruotsissa ennen muuta tv-kasvona.
Maria Gunarsdotter meikkasi Suomen uutta päävalmentajaa Hans Backea Friends Arenan takahuoneessa ennen maanantai-illan tv-lähetystä. Backe tunnetaan Ruotsissa ennen muuta tv-kasvona.
Magnus Laupa
”Minun tehtäväni on saada pelaajat uskomaan, että pärjääminen on oikeasti mahdollista”, sanoo Hans Backe.
”Minun tehtäväni on saada pelaajat uskomaan, että pärjääminen on oikeasti mahdollista”, sanoo Hans Backe.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?