Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Enni Rukajärven rakkaus lumilautailuun voittaa rahan

Urheilu
 
Harri Tarvainen
Enni Rukajärvi – Rukalla.
Enni Rukajärvi – Rukalla. Kuva: Harri Tarvainen
Kuka?

Enni Rukajärvi

 Syntynyt Kuusamossa 13.5.1990.

 Aloitti lumilautailun Rukalla vuonna 2000.

 Kirjoitti ylioppilaaksi Kuusamon urheilulukiosta 2008.

 Voitti TTR-kiertueen kokonaiskilpailun vuonna 2010.

 MM-tasolla kultaa 2011 ja pronssia 2012.

 Olympiahopeaa slopestylessä 2014.

Olympialaiset ovat monen lajin urheilijoille uran päätavoite. Sotšin olympiakisojen hopeamitali slopestylessa nosti Enni Rukajärven julkisuuteen, mutta lumilautailija kritisoi lajinsa pääsemistä kisoihin jo tuolloin. Maailman parhaiden rinteiden kiertäminen ja rento asenne ovat naiselle yhä yksittäistä kilpailua tärkeämpiä asioita.

Rukajärvi suunnittelee lautailevansa vielä talviolympialaisvuonna 2018, mutta kisoihin osallistumista ei ratkaise mitalinnälkä, vaan oikea tunne.

”Voisin osallistua myös Pyeongchangin olympialaisiin, ehkä. Riippuu siitä, huvittaako minua silloin laskea slopestylea. Tämä on niin monipuolinen laji ja videoiden kuvaamiset ovat isossa osassa, samoin kisakiertueet ympäri maailman”, Helsingissä vieraillut Rukajärvi puntaroi.

Sosiaalisessa mediassa lumilautailijoiden maailma on täynnä aurinkoa, puuterilunta ja näyttäviä hyppyjä.

”Ei elämämme oikeasti ole mitään satua, vaan todella paljon joudumme näkemään vaivaa asioiden eteen. Viikon reissulla voi olla yksi aurinkopäivä, ja silloin panostetaan kuvien ottamiseen. Olisi hyvä näyttää välillä muutakin kuin hienoja hetkiä”, Rukajärvi pohtii.

Talvikauden aikana Rukajärvi ehtii harvoin koti-Suomeen, mutta marraskuun hän joutuu ottamaan suunniteltua rauhallisemmin. Rukajärvi loukkasi viime viikolla nilkkaansa laskiessaan Itävallassa, ja sairasloma kestää arviolta kuukauden. Positiivisen Rukajärven onneksi sen aikana ehtii hoitaa rästiasioita, käydä salilla ja viettää aikaa kotona Kuusamossa.

”Tälle talvelle on myös mahdollisesti luvassa uusia temppuja. Keväällä en saanut niitä onnistumaan, mutta toivottavasti nyt, kunhan jalka paranee”, Rukajärvi paljastaa.

Lumilautailijoita pidetään erityisen rentoina urheilijoina, ja Rukajärvi vahvistaa mielikuvan todeksi. Hän painottaa, että harjoitukset tehdään vakavissaan, muttei totisena. Kulttuuri on kuitenkin muuttunut enemmän suorituskeskeiseksi sen jälkeen, kun lautailusta tuli olympialaji.

Talvikausi kuluu kiertäen isoja kilpailuja ympäri maailman. Yksi kauden tavoitteista ovat Kiinassa maaliskuussa järjestettävät Ticket to Ride -kiertueen MM-kilpailut.

Kisojen lisäksi lumilautailijat tekevät paljon laskuvideoita, mutta sillä alalla eivät Rukajärven mukaan isot rahat pyöri. Monen laskijan on ollut vaikea saada sponsoreita, ja lumilautailun lisäksi on tehtävä päivätöitä.

Rahalla ei kuitenkaan ole Rukajärvelle väliä. Naisen jalat ovat tukevasti maassa, mistä nähtiin hieno todiste puolitoista vuotta sitten olympiahopean jälkeen.

Sotšin kisojen jälkeen sponsorit halusivat palkita Rukajärven rahapalkinnoilla, mutta nainen pyysi antamaan kaiken Suomen juniorilautailijoille. Tuhansien eurojen potista on ollut iso ilo maailmalle tahtoville nuorille.

”En tarvinnut sen kummempaa palkintoa menestyksestäni. Minä saan jo tehdä tätä ammatikseni, se riittää”, Rukajärvi summaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!