Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravivalmentaja Anne Takapuro on tahtonainen

Urheilu
 
Näin valmennetaan ravihevosta
Näin valmennetaan ravihevosta
Tikkakoskelainen Anne Takapuro on Suomen harvoja naisvalmentajia raviurheilussa. Kahdeksanvuotias Sign of Victory eli Sinkku saa Takapuron ohjaimissa huippuvalmennusta.

Tikkakoski

Sign of Victory eli Sinkku ei ole moksiskaan, vaikka Hornetin repivä jylinä rikkoo keskisuomalaisen luonnon hiljaisuutta.

Kahdeksanvuotias lämminveriravuri on tottunut kaikenlaiseen – myös läheiseltä Luonetjärven kentältä nouseviin hävittäjiin.

”Ei ainakaan hätkähdä, jos kärrynpyörä puhkeaa raveissa”, sanoo tikkakoskelainen ravivalmentaja Anne Takapuro.

Samaa koskee Takapuron 16:ta muuta hevosta. Hevonen on laumaeläin, ja se ottaa herkästi mallia muilta. Takapuro on harvinaisuus suomalaisessa ravimaailmassa. Tänä vuonna ammattilisenssimaksun on maksanut 158 ravivalmentajaa, joista naisia on 18.

Takapuro on käynyt läpi kaikki mahdolliset ravivalmennuksen kurssit ja tutkinnot. Päätoimisena ravialan yrittäjänä hän on ollut reilun vuoden. Hevosia hän on valmentanut omassa tallissa jo neljätoista vuotta.

”Olen ollut pienestä pitäen hevostyttö”, sanoo Takapuro.

Takapuro ei ohjasta hevosiaan raveissa. Valmentaminen teettää pitkää päivää. Jokainen hevonen vaatii oman aikansa.

Täysin omia lämminverihevosia hänellä on muutamia. Osaa hän omistaa kimpassa muiden kanssa, ja osalla on kokonaan omat omistajansa.

Talouden taantuma on näkynyt myös raveissa, mutta kyse ei silti ole mistään auringonlaskun alasta.

Moni hevosen omistaja on luopunut harrastuksesta. Pelkkä elämys ja omistamisen ilo eivät riitä. ”Ravihevosen pitäisi elättää itse itsensä. Monet hevosenpidon lopettaneet omistajat ovat sanoneet, etteivät halua enää elvyttää liekkiä.”

Palkintorahat ovat pienentyneet, ja palkintosijoja on vähennetty. ”Omat konstit ovat rajalliset. Pitäisi vain jaksaa innostaa ihmisiä hevosten omistajiksi. Sitä kautta ala voi elpyä.”

Helppoa ei ole ollut valmentajallakaan. Vuodet eivät ole samankaltaisia.

Tämä vuosi on koetellut ravivalmentajan uskoa. ”Ei ole päästy kunnolla kisoihin, kun hevosia on ollut sairaana. Se kasvattaa luontoa, mutta alaakaan en vaihda. On mahtava tunne, kun pärjätään”, sanoo Takapuro, joka on entiseltä ammatiltaan rakennusinsinööri.

Takapuro kuljettaa hevosiaan raveihin aina, kun siihen on tilaisuus. Kaikki riippuu hevosen kunnosta.

”Hevosen hyvinvointi on etusijalla. Hevonen ei ole turhaan alisuorittaja. Jos se on masentunut ja surullinen, eikä ruoka maistu, se on kipeä.”

Takapuro tunnetaan tarkkana valmentajana, joka ei ota hevosten kanssa turhia riskejä. Omistaja voisi vaatia hevostaan kisoihin, mutta päätökset kuuluvat valmentajalle. ”Olen tarkka. Omistajat antavat työrauhan. Minulla on valta ja vastuu. Päätän, koska kilpaillaan ja koska huolletaan. Omistajat on pidettävä ajan tasalla.”

Omistajat maksavat valmennuksesta ja tallipaikasta valmentajalle noin tuhat euroa kuussa. Hinnoissa on eroja.

Palkinnoista Takapuro kuittaa viiden prosentin siivun. Jos palkkio on 200 euroa, Takapuron osuus on 10 euroa. Kuski saa 5–15 prosenttia.

Takapuro ohjaa Sinkun metsäautotieltä takaisin kohti tallia. Sinkku on juossut kevyen lenkin. Talleilla ovat vastassa Terhi Rankinen ja Sanni Kurvinen. Rankinen hoitaa hevosia työkseen, kun Kurvinen on vasta harjoittelemassa.

Takapuro ottaisi töihin myös miehiä, mutta tallihommissa he ovat vähemmistönä.

Miten tasa-arvo muuten näkyy raveissa? Syrjitäänkö naisia?

”Tämä ei ole sukupuolilaji. Menestys tulee hyvän hevosen, oman taidon ja tiedon mukaan. Totta tosin on, että nuori mies pääsee helpommin kakkosvalmentajaksi kuin samanikäinen nuori nainen. Miehelle ovet aukeavat helpommin.”

Lomaa Takapuro ei ole pitänyt miehensä kanssa kymmeneen vuoteen – mutta nyt on passi uusittu. Edessä saattaa olla lomamatka lämpimään.

Katso video, miten ravihevosta valmennetaan. HS.fi/hstv
Petteri Kivimäki
Sign of Victory eli Sinkku saa kyytiä valmentajaltaan Anne Takapurolta Tikkakoskella.
Sign of Victory eli Sinkku saa kyytiä valmentajaltaan Anne Takapurolta Tikkakoskella.
Petteri Kivimäki
Anne Takapuro kasvoi hevostytöstä ravivalmentajaksi.
Anne Takapuro kasvoi hevostytöstä ravivalmentajaksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!