Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rugbyn MM-finaalissa naapurisota maailman toiselta puolelta

Urheilu
 
Lee Smith / Reuters
Uusi-Seelanti esitti haka-tanssin ottelussa Tongaa vastaan lokakuun 10. päivä.
Uusi-Seelanti esitti haka-tanssin ottelussa Tongaa vastaan lokakuun 10. päivä. Kuva: Lee Smith / Reuters

Maailman toisella puolella valvotaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, kun naapurimaat Australia ja Uusi-Seelanti kohtaavat rugbyn MM-finaalissa. Pohjois-Euroopassa melko tuntemattoman suurlajin loppuottelu pelataan Englannissa, ja se alkaa kuudelta lauantai-iltana Suomen aikaa.

Rugbyn MM-turnaus on heti kesäolympialaisten ja jalkapallon MM-kisojen jälkeen maailman kolmanneksi suosituin urheilutapahtuma, eikä mikään huhu ole liian vähäinen muodostamaan kohua finaalin alla. Australialaisia on syytetty lehdistössä muun muassa siitä, että he eivät ole suostuneet virallisissa yhteyksissä kutsumaan vastustajiaan näiden laajasti tunnetulla lempinimellä "All Blacks", kokomustat, koska pelkäävät. Australian rugbyliitto ja pelaajat torppasivat huhun.

Finaalin asetelma on selvä: hallitseva mestari, reilun neljän miljoonan asukkaan Uusi-Seelanti, on ennakkosuosikki. Rugbyhulluja kokomustia johtaa kapteeni Richie McCaw, kenties kaikkien aikojen paras rugbypelaaja, jonka huhutaan lopettavan uransa finaalin jälkeen. Joukkue on täynnä vielä kerran mestaruutta hakevia, sillä neljä muutakin avainpelaajaa on päättämässä MM-uransa tähän turnaukseen.

Molemmat finalistit ovat voittaneet mestaruuden kahdesti, ja pokaalin isäntämaa Englannin prinssi Harrylta vastaanottava joukkue nousee kaikkien aikojen eniten mestaruuksia voittaneeksi rugbymaaksi. Lontoon Twickenhamissa pelattavan finaalin lipuista joutuu maksamaan järjettömiä summia, vaikka turnausta isännöivien brittien harmiksi Englanti jäi turnauksessa alkulohkovaiheeseen.

Toivoa Australialle tuo se, että Uusi-Seelanti tunnetaan joukkueena, joka on usein epäonnistunut kovien odotusten alla. Edellisissä kisoissa vuonna 2011 voitettu mestaruus fanaattisen kotiyleisön edessä puhdisti mainetta, mutta kansa ei pidä häviäjistä. Vuonna 1999 joukkue hävisi Ranskalle, vaikka johti yhdessä vaiheessa välieräottelua jo 24-10. Kotiinpaluun yhteydessä valmentajan päälle syljettiin ja pelaajien laukkuihin kirjoitettiin solvauksia.

Parhaaseen katseluaikaan Suomen ajassa pelattavan finaalista ennakoidaan tasaista peliä, vaikka Uusi-Seelanti onkin suosikki. Australia on oikea joukkue haastamaan naapurinsa. Maat pelaavat lähekkäisen sijaintinsa vuoksi usein vastakkain, joten toisen pelaajat ja pelitapa ovat tuttuja. Australia, jolle pelkkä finaaliin pääsy oli hyvä saavutus, voi lähteä finaaliin pelaamaan rennosti.

Yksi urheilumaailman tunnetuimmista ja hienoimmista perinteistä nähdään jo ennen ottelun aloitusvihellystä. Uusi-Seelanti tunnetaan haka-tanssistaan, jonka joukkue esittää ennen jokaista peliä. Esihistorialliseen sotatanssiin perustuvan puolitoistaminuuttisen esityksen tavoitteena on pelotella vastustajia, ja perinne on arvostettu lajipiireissä.

Ennen viime MM-finaalia 2011 Ranskan pelaajat liikkuivat hakan aikana yhtenä rintamana kohti Uuden-Seelannin joukkuetta kuin näyttääkseen, etteivät pelänneet vastustajaansa. Rugbyfanit ympäri maailmaa, myös Uudessa-Seelannissa, pitivät elettä hienona. Kansainvälinen rugbyliitto antoi kuitenkin siitä Ranskalle 2500 punnan sakot.

Australia ja Uusi-Seelanti kohtaavat rugbyn MM-finaalissa ensi kerran. Aamuyön lähetysaika ei varmasti pidättele ainakaan uusiseelantilaisia, joista yli 90 prosenttia seurasi viime MM-finaalia.

Viasat Xtra näyttää loppuottelun lauantaina kello 17.45 alkaen.

Paul Childs / Reuters
Uuden-Seelannin rugbyikoni Richie McCaw harjoitteli Lontoossa torstaina.
Uuden-Seelannin rugbyikoni Richie McCaw harjoitteli Lontoossa torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?