Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lahden MM-hiihtojen rahanjako kummastuttaa: ”En olisi nykyistä sopimusta neuvotellut”

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Marit Björgen kipusi Lahden latuja Salpausselän maailmancupin kisassa viime keväänä.
Marit Björgen kipusi Lahden latuja Salpausselän maailmancupin kisassa viime keväänä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Hiihtoliiton entinen puheenjohtaja Matti Sundberg ihmettelee Lahden 2017 MM-hiihtojen tuotonjakosopimuksesta noussutta kohua.

Sundbergin mukaan Hiihtoliiton johto on ollut tietoinen keväällä 2013 Lahden Hiihtoseuran ja Lahden kaupungin kanssa tehdyn sopimuksen yksityiskohdista.

Sopimus takaa kisajärjestelyistä päävastuun kantavalle Lahden Hiihtoseuralle 1,1 miljoona euron kiinteät tulot, vaikka kisat menisivät taloudellisesti miinukselle. Muun muassa hiihtoratoihin ja hyppyrimäkiin investoinut Lahden kaupunki saa tuotoista 900 000 euroa.

”En ymmärrä, mistä kritiikki nyt tulee, sillä kaikki ovat olleet vähintään riittävän hyvin tietoisia prosessista. En muista, että sopimusta tehtäessä olisi ollut soraääniä”, Sundberg vakuuttaa.

Ilta-Sanomat uutisoi keskiviikkona, että Hiihtoliitto olisi halunnut muuttaa sopimuksen ehtoja itselleen edullisemmaksi.

Lahden Hiihtoseura ei luonnollisesti ollut halukas edullista sopimusta purkamaan, eikä sopimuksen muuttamiselle ollut myöskään juridisia perusteita.

”Yritimme neuvotella sopimusta osittain tulosperusteiseksi ja teimme siitä Lahden Hiihtoseuralle ehdotuksen elokuussa. He käsittelivät sitä johtokunnassaan ja hylkäsivät sen”, Hiihtoliiton nykyinen puheenjohtaja Jukka-Pekka Vuori sanoo.

Vuoren mukaan ”on varmasti ollut tietyt olosuhteet ja tekijät, jotka ovat vaikuttaneet sopimuksen syntymiseen.”

”Itse en olisi nykyisenkaltaista sopimusta neuvotellut. Mutta en myöskään halua edeltäjiä arvostella ja arvioida.”

Hiihtoliitto rakentaa MM-kisoihin 24 miljoonan euron budjettia.

”Siitä pitäisi tulla kaikkien sitoumusten ja kulujen jälkeen miljoonan euroa voittoa.”

Budjettiin päästään, jos kisoihin myydään 250 000 lippua 30 euron keskihinnalla.

”Se on kova tavoite, mutta lähdemme sitä ylittämään. Tavoitteen saavuttaminen olisi helpompaa, jos olisi vähemmän etupainotteisia velvoitteita”, Vuori viittaa tuotonjakosopimukseen.

Vuori muistuttaa, että Hiihtoliitto kantaa yksin riskin ja maksaa viime kädessä kaikki laskut. Noin 200 000 myydyllä lipulla Hiihtoliitto jää nollille, mutta Lahden hiihtoseura saa miljoonansa.

Lahden vuoden 2001 MM-kisojen katsojaluvuista ei Vuoren mukaan ole tarkkaa tietoa. Kaikkiaan kävijöitä oli noin 350 000–370 000, mutta heistä lipun maksoi noin 100 000 vähemmän.

Myös ajat olivat toiset. Ennen vuoden 2001 kisoja hiihto oli Suomen suurimpia ja näkyvimpiä urheilulajeja. Oli maailman paras mäkijoukkue ja Mika Myllylän, Jari Isometsän ja Harri Kirvesnimen kaltaisia tähtihiihtäjiä.

”Mikään arvokisa ei ole enää automaatti. Ja yrityselämästä tulevana tiedän, että pitää olla huolissaan kaikesta. Tämä sopimus on yksi asia palapelissä. Sitä pyrittiin ratkomaan, jotta riski olisi pienentynyt.”

Vuori korostaa myös, että nyt eletään sopimuksen mukaisesti, eikä Lahden Hiihtoseuran kanssa ole skismoja. Lahden kaupungin kanssa tehty sopimusta liitto ei ole kyseenalaistanut.

Hiihtoliitto solmi nyt muutettavaksi halutun sopimuksen keväällä 2013 Matti Sundbergin johdolla.

Sundberg muistuttaa, että Lahden Hiihtoseura kantaa kisojen onnistumisesta valtavan vastuun, ja ansaitsee siksi kunnon korvauksen.

”Lahtelaisille ei ole luvattu liikoja huomioon ottaen heidän vastuunsa. Se on huikea”, hän perustelee.

Sundberg toimi Hiihtoliiton puheenjohtajana 2009–2013. Hänen tavoitteenaan oli saada Suomeen MM-hiihdot vuoden 2001 skandaalikisojen jälkeen.

”Lahden Hiihtoseuraa hirvitti odotukset, joita kisahaussa rakennettiin. Suomessa oli tarve korjata edellisen kisojen jälkeen ja palauttaa mainetta.”

Jukka-Pekka Vuori sen sijaan haluaa, että MM-kisat olisivat myös taloudellisesti kannattavat.

”Hiihtoliiton olemassaolon tarkoitus on hiihtourheilun menestyksen turvaaminen ja rakentaminen”, Vuori huomauttaa.

”Jos Hiihtoliitto joutuu vaikeuksiin kisojen jälkeen, koko suomalainen hiihtourheilu joutuu välillisesti vaikeuksiin. Toisaalta jos kisat onnistuvat erittäin hyvin, vaikutus on toisenlainen.”

Jussi Nukari / Lehtikuva
Hiihtoliiton nykyinen puheenjohtaja Jukka-Pekka Vuori olisi halunnut muuttaa Lahden Hiihtoseuran kanssa tehtyä sopimusta MM-kisojen tuotonjaosta.
Hiihtoliiton nykyinen puheenjohtaja Jukka-Pekka Vuori olisi halunnut muuttaa Lahden Hiihtoseuran kanssa tehtyä sopimusta MM-kisojen tuotonjaosta.
Pekka Sakki
Hiihtoliiton entinen puheenjohtaja Matti Sundberg ihmettelee rahanjaosta noussutta kohua.
Hiihtoliiton entinen puheenjohtaja Matti Sundberg ihmettelee rahanjaosta noussutta kohua.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!