Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mörökölliksi kutsuttu kiekonheittäjä Ari Huumonen antoi haastatteluja auton alta ja kirjoitti runoja

Urheilu
 
Jaakko Julkunen / HS
Ari Huumonen heittoringissä Helsingin MM-kisoissa elokuussa 1983.
Ari Huumonen heittoringissä Helsingin MM-kisoissa elokuussa 1983. Kuva: Jaakko Julkunen / HS

Urheilukirja Arto Teronen – Jouko Vuolle. Urheilun valoja ja varjoja. Kiveen hakatut. Kirjapaja. 292s.

Harva tietää, että mörökölliksi sanotulla kiekonheittäjällä Ari Huumosella oli myös herkkä puolensa.

Huumonen oli Suomen parhaita kiekonheittäjiä 1980-luvun alkupuolella. Hän sijoittui yleisurheilun ensimmäisissä MM-kilpailuissa Helsingissä 1983 kiekossa neljänneksi.

Huumonen ei paljon välittänyt julkisuudesta. Haastattelujakin hän saattoi antaa auton alta, jossa hän oli korjauspuuhissa.

Hämeenlinnassa – Huumosen kotikentällä – pidetyissä Kalevan kisoissa hän heitti lähes harjoittelematta SM-pronssia. Lehdistön ainoa kysymys oli, miten se nyt kotikisoissa noin huonosti.

”Laittakaa sinne vaikka, että mulla meni herne nenään”, vastasi Huumonen.

Päinvastoin kuin luullaan, Huumonen ei ollut millään tavalla yksinkertainen, vaikka hän vetäytyi mielellään syrjään. Huumonen kirjoitteli omassa rauhassaan runoja päiväkirjaansa. Yksi liikuttavimmista runoista oli 57-vuotiaana syöpään kuolleen heittäjän jäähyväiset:

”Joka ilta käydessäni nukkumaan; pitkään unen tuloa odottaen; toivon, ettei ollut se päivä viimeinen; kanssa pojan kohteeni rakkauden; kokemuksesta tietää, ei ole ikuista kulku ihmisen.”

Kiekonheittäjänä Huumonen oli luonnonlahjakkuus, joka nakkeli harjoituksissa 65 metrin kaaria. MM-kisoissa hän heitti ennätyksensä 65,44. Tänä vuonna miesten kiekonheiton paras tilastotulos Suomessa oli 61,17 metriä.

Huumosen tarina on yksi osa Arto Terosen ja Jouko Vuolteen kaikkiaan jo viidennestä Kiveen hakatut -kirjasarjasta. Kirjojen lisäksi samasta edesmenneitä urheilijoita tai urheiluvaikuttajia käsittelevästä teemasta on tehty jo lähes 120 radio-ohjelmaa. Sarja jatkuu Ylen kanavilla uusin jaksoin ainakin vielä ensi kesänä. Tulevan sarjan henkilöistäkään tuskin on puutetta.

Uuden kirjan muita henkilöitä ovat enduroajaja Mika Ahola, juoksija Viljo Heino, hiihtäjä Mirja Hietamies, pesäpalloilija Eino Kaakkolahti, liikemies Kalle Kaihari, urheilulääkäri Martti J. Karvonen, painija Väinö Kokkinen, juoksija Lauri Lehtinen, jääkiekkovaikuttaja Seppo Liitsola, nyrkkeilijä Jorma Limmonen, hiihtäjä Eero Mäntyranta, mestarikeilaaja Tauno Nieminen, jalkapalloilija Kai Pahlman, mäkihyppääjä Matti Pietikäinen, hiihtäjä Sirpa Polkunen, kiekonheittäjä Armas Taipale, jalkapalloilija Niilo Tammisalo, hiihtäjä ja valmentaja Arto Tiainen, maratonjuoksija Jukka Toivola ja voimistelija Martti Uosikkinen.

Esimerkiksi vuonna 1967 kuolleeseen mäkihyppääjään Matti Pietikäiseen kirjoittajat tuovat uuden tulokulman.

Legendan mukaan Pietikäinen ei ollut koskaan hypännyt mäestä selvin päin tai että hän olisi rakentanut veljensä kanssa niin ison veneen, että autotallista piti purkaa seinät ennen kuin se saatiin ehjänä ulos.

Venettä teki naapurin isäntä oikeissa mitoissa, eikä mäkeenkään kavuttu juovuspäissään. Pietikäinen oli myös naimisissa, kun tähän asti hänet oli ”kaikkialla” tiedetty poikamieheksi. Pietikäinen ei toki sylkenyt lasiin, kuten mäkimiehillä ei ollut silloinkaan tapana. Pietikäinen oli kuitenkin ahkera työmies ja harjoittelija, joka piti itse legendaa yllä.

”Enpä tiedä, kun en oo milloinkaan koettanna”, vastasi Pietikäinen kyselyihin, miltä tuntuu hypätä selvin päin.

Kiveen hakatut ei sisällä suuria paljastuksia. Se kertoo suurista urheilijoista pieniä tarinoita, jotka valottavat kiinnostavina faktoina urheilun historiaa ja lähimenneisyyttä. Nostalagian nälkäisille Kiveen hakatut on herkkupala. Näitä tietoja et löydä netistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?