Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virpi Sarasvuo: Huippu-urheilun yhteishenkeä parantamaan on ilmestynyt ”ilon kautta” -sakki

Urheilu
 

Huippu-urheilun yhteishenkeä parantamaan on ilmestynyt ”ilon kautta” -sakki. Joukkuehenki ei kuitenkaan synny päälleruiskutetusta ”hei nyt sovitaan kaikki, että meillä yhdessä on kivaa” -kaasuttelusta.

Tiimihengen laariin valuu akanoiden sijaan jyviä, kun yksilöt saavat pyrkiä kohti parasta versiota itsestään viisaassa ja oikeudenmukaisessa ohjauksessa. Joukkuehengen kivijalka on hyvinvoiva yksilö.

Sain itse todistaa urallani monenlaista ryhmähenkeä. Paras se oli niinä vuosina, jolloin saimme menestyä rintamana ja kirittää toisiamme. Jokainen uskoi tekemäänsä työhön ja itseensä. Jokainen leijui turvallisuuskuplassaan, jota ei kilpakumppani – edes oman joukkueen – puhkaissut. Loistimme yhdessä. Olimme maailman paras naisjoukkue.

Ennen päätymistään maailman valioiden joukkoon urheilija kulkee pitkän tien oman seuran kautta henkilökohtaisen valmentajan huomaan. Suomalaisen yksilöurheilun tulokset nojaavat vahvasti tähän kaksikkoon. Paljon riippuu siitä, millainen tästä yhteistyöstä muovautuu.

Jos urheilija on yhtä onnekas kuin itse olin, saa hän tutustua tunteisiinsa ja rajoihinsa ammattilaisen käsissä. Tavoite on selvä, ja se näkyy arjessa. Jokaisella päivällä on tarkoitus. Jokainen päivä antaa palautteen. Se käydään päivittäin läpi. Analysointi valmentajan kanssa auttaa tutustumaan oman kehon viesteihin ja vasteisiin. Itsetuntemus kehittyy. Keho ja mieli vahvistuvat. Omista tunteista on vahva ote.

Leireillä ja kilpailumatkoilla erilaisista lähtökohdista ponnistavia, erilaisilla henkisillä valmiuksilla varustettuja, erikuntoisia ja eri syistä motivoituvia urheilijoita kohtaa toisensa. He reagoivat ja ilmaisevat reaktionsa eri tavoin, kukin kykyjensä mukaan.

Erilaisuudet voivat johtaa tahattomasti joukkuehengen rappioon. Toisen tapa räpättää hermostuksissaan voi häiritä sisäänpäin kääntyvän urheilijan keskittymistä. Äärimmillään luontaiset eroavaisuudet muuttuvat tulkinnaksi tahallisesta häirinnästä. Joukkueen valmentajalta vaaditaan ammattitaitoa ja herkkyyttä yksilöiden erilaisuuden hyödyntämiseksi – sekä auktoriteettia hallita urheilijaorkesterinsa sointia. Urheilijalta tietenkin vahvuutta torjua häiriötekijät.

Kun vahvan joukkueen yksilö luottaa itseensä ja tehtyyn työhön, hän saa ulos sen tuloksen, joka tänään on saatavissa. Tasapainoinen urheilija osaa käsitellä tappion ja voiton. Jos joku olikin tänään parempi, urheilija tietää itse tehneensä parhaansa. Oman joukkuekaverin saavuttama menestys luo lupauksen omista mahdollisuuksista. Kärkeä kohti vetävä imu ulottuu koko joukkueeseen. Tästä se ilo syntyy. Ei tyhjästä nostatuksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!