Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Shefki Kuqi uskoo PK-35:n liiganousuun

Urheilu
 
Kohuvalmentaja Shefki Kuqi uskoo PK-35:n liigapaikkaan
Kohuvalmentaja Shefki Kuqi uskoo PK-35:n liigapaikkaan
Vantaalaisen PK-35:n päävalmentaja Shefki Kuqi uskoo, että joukkue ottaa paikan jalkapallon Veikkausliigasta. PK-35 pelaa liigakarsinnan toisen osan Kotkassa lauantaina. Kentän laidalla Kuqi hänet tunnetaan kiihkeänä ja eläytyvänä valmentajana. Toimittaja: Heikki Miettinen, kuvaus ja editointi: Kaisa Rautaheimo

Jalkapallon kohuvalmentaja Shefki Kuqi on taas vauhdissa. Nyt ei pelasteta Hongan edustusjoukkuetta, vaan Kuqin uusi seura PK-35 kurkottaa Veikkausliigaan.

Vuosi sitten Kuqi, 38, paiski talkoohengessä töitä pitääkseen Hongan ylhäällä. Hanke onnistui kentällä, mutta kabineteissa lähti liigalisenssi, ja seura katosi ylimmältä tasolta. Ratkaisukamppailut Kuqi seurasi sivusta toimitsijakiellossa.

PK-35:ssä kaikki on hieman toisin. Siis vain hieman. Kyllä Kuqi edelleen osaa sähistä kentän laidalla ja kommentoida tuomioita. Voimasanatkin sinkoilevat. Toimitsijakieltoa ei sentään ole päällä, kuten viime syksynä.

Kaikki on yhtä ottelua vaille valmista. Liigapaikka ratkeaa Kotkassa lauantaina. Sen jälkeen Kuqi joukkoineen pelaa taas liigaa tai jatkaa julkisuusverhon takana Ykkösessä.

”Jalkapallossa voi aina tapahtua, ja kaikki on mahdollista”, Kuqi sanoo Myyrmäen stadionilla, kun joukkue valmistautuu viimeiseen harjoitukseen ennen KTP:n kohtaamista.

”Tässä joukkueessa minulla on ollut luottavainen ja hyvä fiilis”, Kuqi sanoo. Mahtoikohan tuossa lentää piikki Espoon suuntaan.

PS Kemi nousi Ykkösestä suoraan liigaan. PK-35 päätyi tasapisteisiin Turun Palloseuran kanssa, mutta sai karsijan paikan maalierolla. Enää ei tarvittaisi kuin onnistunut 90-minuuttinen Arto Tolsa -stadionilla, ja vantaalaisjoukkue heilahtaisi porrasta ylemmäs.

PK-35 ja KTP pelasivat Myyrmäessä 0–0. Kuqi sanookin, että heidän tekemänsä maalit Kotkassa ovat arvokkaampia kuin kotijoukkueen, jos ottelu päättyy tasan.

Vantaalaisten joukkue kuulostaa ulkomaalaiselta, jossa pelaa pari suomalaista, mutta se on suomalainen, jossa palloilee muutama ulkomaalainen. Lukuisat vieraat nimet viittaavat rajojen ulkopuolelle.

Entisenä maahanmuuttajana Kuqi käsittelee taitavasti kirjavaa joukkoaan. Viiden ulkomaalaisen juuret osuvat Espanjaan tai Argentiinaan. Osa heistä on tullut perintönä Hongasta, Kuqin entisestä seurasta.

Nyt tarvitaan ripaus onnea ja taitoa sopivasti yhteen höystettynä, ja liigapaikka irtoaa tälle ryhmälle.

”Kyllä uskon nousuun ihan täysin. Olen erittäin tyytyväinen, että pelasimme ekan pelin kotona, eikä Kotka tehnyt maalia”, Kuqi sanoo.

PK-35:ssä on tekemisen meininkiä rajallisista resursseista lähtien. Kuqi luettelee, ettei seuralla ole maalivahtivalmentajaa, ei fysiota eikä kuntovalmentajaa. Päävalmentaja saa tehdä sitäkin pitempää päivää.

Vähän on palkkojakin rästissä, mutta ei niin paljon, että mahdollisen nousun tullessa lyötäisiin ovi kiinni nenän edestä.

Kysymykseen omien rahojen sijoittamisesta seuraan Kuqi vastaa mielenkiintoisesti: ”Tänä vuonna en ole joutunut sijoittamaan.”

Oman kukkaronsa Kuqi on pitänyt kiinni, mutta ei PK-35 rikkaaksikaan tee. Sen puolen Kuqi hoiti englantilaisilla pelikentillä.

Hieman rouhealla pallokosketuksellaan Kuqi harvoin hurmasi katsojia, mutta taistelullaan sitäkin enemmän. Asennetta hän yrittää opettaa nuorelle joukkueelleen ja luoda uskoa.

”Olen saanut leiman, että olen hullu. Olen vaativa ja olen työn kautta saanut paljon.”

Kuqi myöntää olevansa etuoikeutettu voidessaan valmentaa, kun talous on muuten kunnossa.

Unelmaa Englannissa valmentamisesta hän ei ole haudannut.

”Kyllä se on tavoite. Toivottavasti se jonain päivänä onnistuu”, Kuqi sanoo ja lisää olleensa parissa haastattelussa mainitsematta seuroja.

Englantilaisille markkinoille on hankala päästä, mutta sieltä on helppo lentää ulos, Kuqi sanoo tilastosta, jonka mukaan potkut saaneiden tulokasvalmentajien on ollut hankala työllistyä. Jos Kuqi menee Englantiin, aikoo hän pysyä tarkkana.

Hongassa Kuqi joutui hoitamaan itse kaikkea mahdollista, samoin PK-35:ssa. Urakkaa on riittänyt, kiitoksia ehkä vähän vähemmän.

”Viimeiset kaksi vuotta”, Kuqi sanoo, ”niitä en millään rahalla vaihtaisi pois.”

Katso Shefki Kuqin haastattelu osoitteessa HS.fi/hstv
Kaisa Rautaheimo / HS
PK-35:n päävalmentajalla Shefki Kuqilla on unelmana viedä seura liigaan. Nyt se on mahdollista.
PK-35:n päävalmentajalla Shefki Kuqilla on unelmana viedä seura liigaan. Nyt se on mahdollista.
Kaisa Rautaheimo / HS
Jalkapallovalmentaja Shefki Kuqi veti perjantaina PK-35:n harjoituksia Myyrmäen jalkapallostadionilla Vantaalla.
Jalkapallovalmentaja Shefki Kuqi veti perjantaina PK-35:n harjoituksia Myyrmäen jalkapallostadionilla Vantaalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!