Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähiöseura PK-35:n vaikea kausi huipentui nousujuhliin – yli puolet ensi vuoden budjetista koossa

Urheilu
 
Jorma Jyrkilä
Jussi Nukari / Lehtikuva
PK-35 Vantaan Lucas Lopez Garcia tuuletti 1–0-maaliaan liigakarsintaottelussa KTP:tä vastaan.
PK-35 Vantaan Lucas Lopez Garcia tuuletti 1–0-maaliaan liigakarsintaottelussa KTP:tä vastaan. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Historia toistaa itseään aika ajoin suomalaisessa jalkapallossa. Lauantaina nousujuhlat Kotkassa muistuttivat 18 vuoden takaisista nousujuhlista Seinäjoella.

Silloin entinen maajoukkuepelaaja Pasi Rautiainen nosti PK-35:n liigaan, ja lauantaina entinen maajoukkuepelaaja Shefki Kuqi ylsi samaan suoritukseen PK-35 Vantaan kanssa.

Artikkeliin liittyvät

PK-35:n vasemman hyökkääjän Lucas Garcian, 27, unelmaveto rangaistusalueen ulkopuolelta mykisti Arto Tolsa -areenan katsomon (3 490) 24 minuutin pelin jälkeen. Se oli alkutahtia. Vierasjoukkue voitti lopulta 3–2 sen jälkeen, kun KTP oli noussut maalin päähän.

Kotkan Arto Tolsa -areenalla yksi nousijajoukkueen onnellisimmista oli joukkueen kapteeni Kim Raimi.

”Olen odottanut tätä pitkään, aivan liian pitkään. Nyt se tuli”, Raimi sanoi kentällä ottelun jälkeen.

Toppari Raimi pelasi liigassa kaudella 2007 FC Viikinkien riveissä. Silloin viimeksi pääkaupunkiseudulta on Veikkausliigassa nähty kolme joukkuetta. HJK ja HIFK saavat seuraa, jos PK-35 Vantaa saa liigalisenssin.

”Olikohan tämä kuudes kausi PK:ssa. Ainakaan en ole koskaan pelannut näin taitavassa joukkueessa”, Raimi sanoi.

Kausi oli kaikkea muuta kuin helppo.

”Meillä oli kaikenlaisia vaikeuksia kentän ulkopuolella. Emme antaneet rahallisten ongelmien lannistaa meitä. Tämä joukkue on yhtä värikästä perhettä”, Raimi kertoi.

Nousu merkitsi paljon myös valmentajana kokemattomalle Kuqille henkilökohtaisesti.

”Koin pelaajana paljon hienoja hetkiä. Saavutin valmentajana nousun pääsarjatasolle heti ensimmäisellä yrityksellä. Jatkan tyytyväisenä eteenpäin”, päävalmentaja Kuqi sanoi.

PK-35 Vantaan puheenjohtaja Markku Hynninen jännitti ratkaisuottelua Kotkassa pääkatsomossa Vantaan kaupungin edustajien kanssa. Syke nousi ottelun lopussa, kun KTP kavensi ottelun 2-3:een.

”Onneksi jätkät hoitivat tyylikkäästi lopun. Oli siellä aika riehakkaat tunnelmat”, Hynninen kertoi sunnuntaina puhelimitse HS:lle.

Ottelu toteutti Hynnisen seitsemän vuoden haaveen.

”2009 asetimme tavoitteen liiganoususta. Tässä on pitkään tehty töitä”, Hynninen sanoi.

Evakkoseura on harhaillut pitkän matkan siitä, kun se perustettiin Viipurissa vuonna 1935. Seuran perustanut puheenjohtaja Martti Karjalainen muutti Koillis-Helsingin Pihlajamäkeen 1960-luvulla, ja seura juurtui uuteen lähiöön.

Olosuhteiden takia PK-35 siirsi miesten ja naisten edustusjoukkueensa vuonna 2009 Vantaalle perustetun PK-35 Vantaan alaisuuteen, ja Hynninen siirtyi uuden seuran puheenjohtajaksi. B-junioreihin pelaajaksi aikoinaan tullut Hynninen, 60, on ollut mukana seurassa 44 vuotta.

”Seuraan rakastuu tuollaisessa ajassa. Vuonna 2009 päätimme hallituksessa, että otan Vantaan seuran vetämisen vastuulleni, ja Helsinkiin jäivät toiset ihmiset”, Hynninen sanoi.

Alkuperäinen PK-35 toimii Helsingissä, ja ydinalueena on Pihlajamäki, jossa seuralla on tekonurmikenttä Aava-areena ja pieni juniorihalli. Lisäksi Myllypurossa on PK-35:n omistama jalkapallohalli.

”Ilman Hynnistä PK-35:n junioritoiminnan olosuhteet eivät olisi tällä tasolla”, PK-35:n puheenjohtaja Teemu Jaronen kertoi HS:lle.

Nokialla pitkän uran tehnyt Hynninen rakennutti Pihlajamäen hallin, jonka hän omistaa, lainasi toiseen tarvittavat puuttuvat rahat ja tuki myös Aava-areenaa. Tätä nykyä hän on yksi omistajista perustamassaan tietoliikenneyrityksessä.

Vuonna 1997 PK-35 tuskaili silloisen pelipaikkansa Pukinmäen olosuhteiden kanssa. Myyrmäessä olosuhteet ovat kunnossa, mutta tänä vuonna kysymysmerkiksi nousivat taloudelliset resurssit.

Kauden aikana Hynninen joutui selvittämään Palloliitolle budjetin ulkopuolista rahoitusta.

”Taustalla oli Pallohongalle tukijoita hankkineita henkilöitä”, Hynninen sanoi.

Joukkueen pelaajat jättivät palkkaturvahakemuksia kauden aikana, mutta hakemuksia peruttiin. Kuqi kertoi viime viikolla, että joukkueella on vieläkin palkkarästejä. Hynnisen mukaan rästit on hoidettavissa.

”Meille on vielä syksylläkin tulossa rahaa. Naisten Uefa-rahoja tulee vielä, ja yhteistyösopimuksissa on nousubonuksia. Seuralla ei ole velkaa”, Hynninen kertoi.

Yksi tulonlähde on Vantaan kaupunki, jonka liikuntapaikkojen mainosmyynti jaetaan näkyvyyden mukaan vantaalaisseuroille.

Veikkausliiga nostaa PK-35 Vantaan näkyvyyttä.

”Jos liigan minimibudjetti pääkaupunkiseudulla on 500 000–600 000 euroa, maltillisten ottelutulojen mukaan laskettuna meillä on 60 prosenttia budjetista kasassa.”

Ensi vuosi on helpompi, niin Hynninen uskoo.

Jussi Nukari / Lehtikuva
Päävalmentaja Shefki Kuqi.
Päävalmentaja Shefki Kuqi.
Jussi Nukari / Lehtikuva
Riemua avausmaalin jälkeen.
Riemua avausmaalin jälkeen.
Jussi Nukari / Lehtikuva
Avausmaalin tekijä sai onnittelut.
Avausmaalin tekijä sai onnittelut.
Jussi Nukari / Lehtikuva
Shefki Kuqi nostettiin kultatuoliin.
Shefki Kuqi nostettiin kultatuoliin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!