Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fifan korruptioskandaalissa on jotain suomalaisille tuttua

Urheilu
 
Tero Hakola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.
RUBEN SPRICH / reuters
Uefan puheenjohtaja Michel Platini (vas.) ja Fifan pomo Sepp Blatter on hyllytetty korruptioepäilyjen vuoksi.
Uefan puheenjohtaja Michel Platini (vas.) ja Fifan pomo Sepp Blatter on hyllytetty korruptioepäilyjen vuoksi. Kuva: RUBEN SPRICH / reuters

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan korruptiosotku muistuttaa pahasti Suomen poliittista järjestelmää heiluttanutta ja muuttanutta vaalirahoituskohua.

Kummassakin tapauksessa epäilyt väärinkäytöksistä ja epäeettisestä toiminnasta ovat yltäneet järjestelmien ytimiin asti.

Fifan tapauksessa viimeisimpänä myrskyn silmään on joutunut tinkimättömänä ja rehellisenä pidetyn maan eli Saksan jalkapallo. Vuoden 2006 MM-kisojen hakua johtanut Franz Beckenbauer myönsi viikko sitten ”tehneensä virheen” hakuprosessissa. Hän kuitenkin kiisti Der Spigel-lehden väitteen äänien ostamisesta kisavalinnan varmistamiseksi.

Joka tapauksessa Saksan jalkapallon maine ei ole enää puhdas. Saksakin on käynyt vähintään harmaalla alueella MM-kisoja tavoitellessaan.

Ylipäätään Euroopan mailla on niukasti varaa viisasteluun Fifan korruptioskandaalissa. Uefan puheenjohtaja Michel Platini haluaisi Fifan johtoon Sepp Blatterin seuraajaksi, mutta joutui itse hyllytetyksi korruptioepäilyn takia.

Platinin kohtaloksi on koitumassa Fifan hänelle maksama noin kahden miljoonan euron palkkio. Siitä on olemassa vain suullinen sopimus ja maksun ajankohtakin on hämmentänyt.

Uusia käänteitä ja paljastuksia nähdään Fifan korruptioskandaalissa vielä pitkään. Sekin muistuttaa Suomen vaalirahoituskohua.

Vaalirahakohu sai alkunsa vuonna 2008 ja nousi hiljaisemman vaiheen jälkeen taas esille, kun keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen julkaisi äskettäin uuden kirjansa Maan tapa. Varmaa on, että myös Fifan korruptiota syynätään vielä vuosia.

Venäjällä Platinin ja Saksan ongelmia seurataan epäilemättä mielenkiinnolla. Muiden eurooppalaisten jalkapallotoimijoiden skandaalit nimittäin ropisevat suoraan Venäjän MM-hankkeen hyväksi.

Kesäkuussa EU-parlamentissa puuhattiin boikottia Venäjän vuoden 2018 ja Qatarin vuoden 2022 MM-kisoille. Boikottivaatimusten taustalla olivat kisojen Sepp Blatterilta saama vahva tuki ja väitetyt epäselvyydet hakuprosessissa.

Platinin ja Saksan esimerkit osoittavat tympeästi, että outoa suhmurointia on tapahtunut myös eurooppalaisen jalkapallon ytimissä.

Moni voi ajatella, että se on ollut täälläkin maan tapa, eikä vain aiemmin esillä olleiden Fifan muiden maanosaliittojen erityisominaisuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?