Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomea ei olisi ilman suksea

Urheilu
 
Erkki Tanttu
Erkki Tantun Hiihtäjä vuodelta 1945. Kirjan kuvitusta.
Erkki Tantun Hiihtäjä vuodelta 1945. Kirjan kuvitusta. Kuva: Erkki Tanttu

Urheilukirja

Markku Turunen. Pitkä latu – legenda suksesta.

Maahenki. 231 s.

Markku Turusen kirja Pitkä latu – legenda suksesta on hyvin yksipuolinen ja lähes kritiikitön kirja. Eikä tässä ole vielä kaikki. Kirjoittaja sortuu välillä suoranaiseen hurmahenkisyyteen.

Turunen ei ole ymmärtänyt, että kirjassa olisi pitänyt käsitellä myös hiihdon varjopuolia, kuten uupumusta pitkien lenkkien aikana, epäonnistuneen voitelun aiheuttamaa mielipahaa, ohittajien tuottamia kiukunpurkauksia tai sitä rahanmenoa, jonka välineurheiluun väistämättä kuuluva kilpavarustelu aiheuttaa harjoittajilleen.

Nämä puutteet kirjattuani siirryn tarkastelemaan kirjan hyviä oivalluksia. Tärkein oivallus on se, että kirja tarjoaa huiman perspektiivin: suksi sidotaan kansalliseen tarinaamme ja suomalaisuuden historiaan.

Kirja todistaa, ettei Suomea olisi ilman suksea. Suksi on kasvattanut sekä kansakunnan kehoa että päätä: esi-isämme keksivät suksen ja seuraavat sukupolvet ovat kehittäneet sitä.

Jokainen hiihtäjäpolvi on vuorollaan joutunut miettimään ikuista probleemaa: miten suksi voisi yhtä aikaa pitää paremmin ja liukua vinhemmin.

Tämä on ollut yhteinen kansallinen projekti, johon ovat osallistuneet kaikenlaiset kansalaiset: huippuhiihtäjät, valmentajat, huoltajat, voitelijat, suksitehtaiden insinöörit ja työntekijät sekä me sunnuntaihiihtäjät.

Suksi on myös parantanut kauneudentajuamme. Vaikka suksi on yksinkertainen käyttöesine, Markku Turusen kirjan kuvista voi nähdä millaisia mestariteoksia suksenrakentajat ovat osanneet puusta tai lasikuidusta luoda.

Myös hiihto itsessään on upeaa katseltavaa. Suljen silmäni ja palautan mieleen, miltä Virpi Kuitunen näytti hiihtäessään perinteisellä tyylillä lumisessa metsässä. Upeampaa näkyä ei hevin keksi.

Turusen kirjassa kuuluu siis vahva kansallinen ja historiallinen kumu. Suksen legenda ei kuulu vain suomalaisille. Hiihto yhdistää meidät muihin lumisiin kansoihin ja varsinkin naapureihimme ruotsalaisiin, norjalaisiin, virolaisiin ja venäläisiin.

Hiihto on siis kansainvälistänyt Suomea. Prosessi on kesken, ja itseymmärryksessämme on korjaamisen varaa. Odotamme ja vaadimme aivan liikoja nuorilta hiihtäjiltä ja hyppääjiltä. Mikä on, kun suksi ei luista?

”Olisiko meidän aika aikuistua kansakuntana”, Turunen kysyy ja muistuttaa, että olemme olemassa, vaikka emme olisikaan jokaisessa kisassa maailman parhaita. Kilpailu on tälläkin alalla koventunut, sillä suksesta on tullut globaali tuote.

Ei ole epäilystä, että Markku Turusen ihana kirja kuluu meikäläisen hiihtokansan käsissä. Olisi siistiä, jos kirjaa näytetään ja käännetään myös uusille suomalaisille, pakolaisille.

Hiihdon oppiminen – jos mikä – on hyvää kotouttamista. Kun kaatuu, lumeen ei voi jäädä pitkäksi aikaa makaamaan.

Valokuvaamo Päijänne / Keski-Suomen museo
Kuva Julius Uusituvan suksitehtaalta.
Kuva Julius Uusituvan suksitehtaalta.
Pertti Jenytin / Lehtikuva
Presidentti Urho Kekkonen hiihtoretkellä Kalpalinnan hiihtokeskuksessa Janakkalassa.
Presidentti Urho Kekkonen hiihtoretkellä Kalpalinnan hiihtokeskuksessa Janakkalassa.
Lehtikuva
Mika Myllylä voitti kultaa Trondheimin MM-kisoissa vuonna 1997.
Mika Myllylä voitti kultaa Trondheimin MM-kisoissa vuonna 1997.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!