Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käsipallon viemä mies – Kaj Kekin roihu ei ole sammunut vieläkään

Urheilu
 
Juhani Niiranen / HS
Kaj Kekki seurasi tarkasti valmennettaviensa otteita Kreikka-pelissä.
Kaj Kekki seurasi tarkasti valmennettaviensa otteita Kreikka-pelissä. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Pallot ja pullot ovat kuuluneet olennaisesti Kaj Kekin aikuiselämään.

Kekki, 52, loukkasi polvensa parikymppisenä ja joutui lopettamaan aktiiviuransa käsipalloilijana. Polte lajiin oli niin kova, että Kekki ryhtyi valmentajaksi vuonna 1985.

Se oli menoa. Kekki on samalla tiellä edelleen.

Hän lähti opiskelemaan ja valmentamaan Norjaan 1980-luvun jälkipuoliskolla. Tunturimaassa, missä käsipallo on iso laji, vierähti kolmisen vuotta.

”Siellä syntyi kipinä tai oikeastaan roihu, joka ei ole sammunut vieläkään”, Kekki sanoo Riihimäen urheilutalon aulassa.

Hän teki vastikään paluun Suomen miesten maajoukkueen päävalmentajaksi. Miehen kontolla on myös ensi kevääseen saakka Riihimäen Cocks, Suomen viime vuosien ylivoimainen ykkösseura.

Kekki teki vuosikausia valmennuksen ohella siviilitöitä. Hän oli 22 vuotta perheyrityksessä, joka toi alkoholia Suomeen.

Pullojen kanssa läträily päättyi, kun Suomen käsipalloliitto maanitteli Kekin keväällä toistamiseen miesten maajoukkueen peräsimeen. Nyt Kekki kiittelee entistä työnantajaansa joustavuudesta ja keskittyy pelkästään käsipalloon.

Mikael Källman, Suomen kaikkien aikojen menestynein pelaaja, työskenteli maajoukkueen päävalmentajana kuusi vuotta. Pesti päättyi viime kesäkuussa.

Kekki on Suomen menestynein valmentaja käsipallossa. Hän vei vuonna 2008 ensimmäisenä suomalaisvalmentajana 18-vuotiaat juniorit EM-lopputurnaukseen. Sama toistui 2010, kun Kekki opasti 20-vuotiaiden maajoukkueen EM-lopputurnaukseen.

Nyt hänellä ja Käsipalloliitolla on yhteinen missio. Kekin on määrä viedä miesten maajoukkue EM-kisoihin 2020. Koskaan aiemmin Suomi ei ole yltänyt lopputurnaukseen.

Kisaan pääsee 24 maata. Suomi on Euroopan rankingissa 30. tilan tienoilla. Ranska on lajin ykkösmaa maailmassa.

”Uskon vakaasti, että olemme lopputurnauksessa, jos teemme asioita oikein ja meillä on arvonnoissa edes vähän onnea. Mottoni tosin on, että onni tulee vain kovan työn kautta.”

Kekki on käärinyt hihansa. Hän lähtee uudistamaan miesten maajoukkueen toimintaa.

Suomen ongelmana on pelaajien koko. Maajoukkueessa on ollut taitavia väkkäröitä, mutta maailmalla avainpelaajat ovat isoja ja taitavia väkkäröitä.

Kekki nimesi ensimmäisiin maaotteluihinsa viime viikonloppuna Kreikkaa vastaan pelaajia, jotka hän tunsi ja tiesi jo juniorimaajoukkueiden vuosiltaan. Rungon muodostavat EM-kisoissa marinoituneet, 1990-luvulla syntyneet miehet, jotka ovat päässeet maistamaan menestystä. 1980-lukua edustavat vain Kristian Jansson (1986) ja Teemu Tamminen (1987).

”Pienuutemme on suurin handicappimme. Pelaamme aina he-maneja vastaan. Nuorennettuun ryhmään on haettu lisäsenttejä, kiloja vielä puuttuu. Valinnassa ratkaisivat pituus ja taitotaso.”

Käsipallomaajoukkue hakee uutta pelitapaa. Rakentaminen alkaa puolustuksesta.

”Se on vasta sisäänajossa. Olemme siirtyneet perinteisestä semimakaavasta seisoskelusta aggressiiviseen aloitteellisuuteen, jossa otamme vastustajalta ajan ja tilan pois.”

Suomi löi viime sunnuntaina Kreikan kaksoismaaottelun jälkimmäisessä osassa Riihimäellä 28–23. Kekki ilahtui siitä, miten uusi pelitapa oli omaksuttu jo toisessa maaottelussa.

Kekki on saanut Käsipalloliitolta toistaiseksi haluamansa työkalut. Ensi vuoden alusta kaikki maajoukkueet harjoittelevat ja leireilevät Lohjan Kisakalliossa, missä on avattu käsipalloilijoille samanlainen kotipesä kuin koripallomaajoukkueille.

Kekki arvioi, että maajoukkue viettää ensi vuonna yhdessä aikaa 25–26 vuorokautta. Tänään keskiviikkona alkavan MM-karsinnan alkumetreillä edustusmiehistö on yhdessä runsaan viikon.

”Tarvitsemme ison muutoksen. Siitä ei tule mitään, että maajoukkue vetää ennen maa- tai karsintaottelua muutaman yhteisen iltaharjoituksen.”

Päävalmentaja ei ole enää yksin tai apunaan korkeintaan kakkosluotsi. A-maajoukkueen valmennus- ja huoltotiimiin kuuluu viisi miestä.

Kekille valmentaminen on jatkuvaa oppimista ja opiskelua. Hän kuvailee pyynnöstä itseään: ”Riskinottaja, määrätietoinen ja haalarit päällä eli pidän työnteosta.”

”Valmentamisessa kiehtoo työskentely ihmisten kanssa ja se, että saa erilaiset ihmiset tekemään kaikkensa yhteisen hyvän eteen.”

Kekki on hakenut valmennusoppia kurssien ja seminaarien kautta aiempina vuosina viidestä eri käsipallomaasta. Ensi vuonna hän aikoo suorittaa Euroopan käsipalloliiton masters-tutkinnon.

”Olen valmentajana kokenut, mutta vielä nuori. Uskon vakaasti, että valmennan vielä joskus ulkomailla.”

Juhani Niiranen / HS
Kaj Kekin into valmentamiseen syttyi 30 vuotta sitten – eikä ole laantunut vieläkään.
Kaj Kekin into valmentamiseen syttyi 30 vuotta sitten – eikä ole laantunut vieläkään.
Juhani Niiranen / HS
Kaj Kekin into valmentamiseen syttyi 30 vuotta sitten – eikä ole laantunut vieläkään.
Kaj Kekin into valmentamiseen syttyi 30 vuotta sitten – eikä ole laantunut vieläkään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!