Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rasmus Ristolainen johtaa nuorten suomalaispuolustajien esiinmarssia NHL:ssä

Urheilu
 
© USA Today Sports / Reuters
Joskus kolisee omissa. Rasmus Ristolainen polvillaan ottelussa Ottawaa vastaan lokakuun alkupuolella.
Joskus kolisee omissa. Rasmus Ristolainen polvillaan ottelussa Ottawaa vastaan lokakuun alkupuolella. Kuva: © USA Today Sports / Reuters

Ennakkoluulottomuus. Se lienee paras sana kuvaamaan 1990-luvulla syntyneiden suomalaispuolustajien tapaa ottaa pelipaikka NHL:stä.

Jo toissa kaudella Anaheim Ducksin Sami Vatanen ja Pittsburgh Penguinsin Olli Määttä saivat paljon vastuuta omissa joukkueissaan. Tämä näkyi Sotšin olympialaisissa, kun Määttä ja Vatanen nousivat maajoukkueen johtaviksi puolustajiksi.

Hieman myöhemmin Buffalo Sabresin Rasmus Ristolainen nousi kahden edellä mainitun puolustajan kanssa samaan kastiin.

Tosin Ristolainen ei ole vain vakiinnuttanut paikkaansa NHL:ssä – hän on ottanut roolin joukkueensa tärkeimpänä puolustajana.

Tänä syksynä Ristolainen, 21, on saanut selvästi eniten peliaikaa Sabresin pelaajista. Hän on viettänyt jäällä keskimäärin 24 minuuttia ja 22 sekuntia ottelua kohden. Tehopisteitä tilille on kertynyt 12 ottelussa viisi.

NHL:ssä tuollaiseen rooliin pääsee vain, jos on poikkeuksellisen hyvä pelin tietyllä osa-alueella tai erittäin hyvä pelin kaikilla osa-alueilla. Ristolainen on jälkimmäistä sorttia.

Ristolainen pelaa jatkuvasti vastustajien parhaita hyökkääjiä vastaan. Erikoistilanteissa hän on ykkösvalinta sekä ylivoimalle että alivoimalle. Ristolainen tarjoaa sekä jämäköitä otteita puolustuspäässä että luovia ratkaisuja hyökkäyspelissä.

”Olen kahden suunnan kaveri. Tykkään ylivoimasta, alivoimasta, puolustamisesta ja hyökkäämisestä. Minun tyyliäni palvelee, kun saan paljon peliaikaa. Yritän kehittyä ja pelata paremmin joka ilta, jotta ansaitsen sellaisen jääajan”, Ristolainen kuvaili Buffalo Newsille.

Ristolainen kantoi suurta vastuuta Sabresissa jo viime kaudella. Kesän aikana hän on ottanut harppauksen kohti NHL:n tähtipelaajan statusta. Tällä hetkellä hän on Sabresin kiistaton ykköspuolustaja.

Kehityksen taustalla ovat Ristolaisen oman työnteon lisäksi muutokset Sabresin organisaatiossa. Viime vuodet NHL:n vitsinä tunnettu Sabres on aloittanut uuden päävalmentajansa Dan Bylsman sekä superlupaus Jack Eichelin johdolla nousun kohti parempaa tulevaisuutta. Jo tämä syksy on osoittanut, ettei Sabres ole enää naurunaihe, vaikka paikka pudotuspeleissä lienee vielä haihattelua.

Ristolainen tuli Määtän tavoin ryminällä NHL:ään jo toissa kaudella, mutta surkeassa jamassa ollut Sabres-ryhmä oli sillä hetkellä vaikea paikka nuorelle puolustajalle. Kehittyvälle pelaajalle on myrkkyä, jos oma joukkue häviää joka ilta.

Kauden pelastus oli alle 20-vuotiaiden MM-turnaus, josta Ristolaisen itseluottamus sai piristysruiskeen, joka kantaa vielä tänä päivänä. Nuori puolustaja paransi peliään turnauksen aikana, ja taival päättyi voittomaaliin MM-finaalin jatkoajalla Ruotsia vastaan.

Kultajoukkueesta NHL:n portteja kolkuttelevat muutkin puolustajat.

Dallas Starsin sopimuspelaaja Esa Lindell on antanut alkukaudella farmiliiga AHL:ssä sellaiset näytöt, että hän saanee NHL-mahdollisuuden tällä kaudella. Lindellin seurakaveri Julius Honka ja Chicago Blackhawksin farmissa pelaava Ville Pokka ovat yhtä lailla ansainneet näytönpaikan.

Lindelliä, Honkaa ja Pokkaa yhdistää pelirohkeus sekä kylmäpäisyys. Tuskin koko kolmikko luo pitkää ja loistokasta NHL-uraa, mutta vähintään yksi heistä nousee lähivuosina samaan kastiin Ristolaisen, Määtän ja Vatasen kanssa.

Vielä muutama vuosi sitten Suomen kiekkopiireissä vallitsi lähes paniikki siitä, ketkä kantavat puolustajien soihtua, kun Kimmo Timonen, Sami Salo ja Toni Lydman lopettavat uransa. Nyt voi huojentuen todeta, että uudet soihdunkantajat ovat jo ottaneet paikkansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!