Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IAAF:n entistä johtajaa epäillään korruptiosta, rahanpesusta ja salaliitosta

Urheilu
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Kansainvälisen yleisurheiluliiton entisen puheenjohtajan Lamine Diackin toimet tutkitaan.
Kansainvälisen yleisurheiluliiton entisen puheenjohtajan Lamine Diackin toimet tutkitaan. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Ranskan poliisi teki tiistaina ratsian Kansainvälisen yleisurheiluliiton päämajaan Monacoon.

Tutkinnan jälkeen ranskalaiset viranomaiset epäilevät IAAF:n entistä puheenjohtajaa Lamine Diackia ja hänen lainopillista neuvonantajaansa Habib Cisseä korruptiosta, rahanpesusta ja salaliitosta. Molemmat miehet vapautettiin takuita vastaan.

Senegalilainen Diack, 82, luopui elokuussa yleisurheilun kattojärjestön puheenjohtajuudesta. Hänen tilalleen valittiin Sebastian Coe. Diack johti Kansainvälistä yleisurheiluliittoa 16 vuotta.

Poliisin isku perustui Maailman antidopingtoimiston (Wada) teettämään tutkimukseen. Sen mukaan Diack oli peitellyt venäläisten ja kenialaisten sekä joidenkin maailmanmestareiden dopingkäryjä.

Wada on keskittynyt tänä vuonna tutkimaan The Sunday Times -sanomalehden ja saksalaisen televisiokanava ARD:n väitteitä venäläisten ja kenialaisten yleisurheilijoiden joukkokäryistä. Vyyhdessä on satoja yleisurheilijoita, epäiltyjen joukossa on useita maailmanmestareita ja olympiamitalisteja.

”Odotamme, että Wadan itsenäinen tutkintakomitea kertoo tuloksensa marraskuun aikana”, Wadan edustaja Ben Nichols kertoi AFP:lle.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Diack on ottanut lahjuksia Venäjän yleisurheiluliitolta vähintään 200 000 euroa peitellessään dopingkäryjä.

Kansainvälisestä yleisurheiluliitosta vahvistettiin viranomaisten vierailu järjestön pääkonttorissa. IAAF:n edustajat sanoivat organisaation auttavan kaikin mahdollisin keinoin viranomamaisten tutkimuksia. Sen enempää IAAF ei asiaa kommentoi, koska sen käsittely on kesken.

Coe tapasi alkuviikosta Moskovassa Venäjän urheiluministeri Vitali Mutkon ja maan olympiakomitean johtoa. Coe vaati venäläisiltä tinkimätöntä asennetta dopingin kitkemiseksi.

”Se on tärkeää yleisurheilun uskottavuudelle ja tulevaisuudelle”, sanoi Coe, joka kiitteli venäläisiä avoimuudesta tapaamisen yhteydessä.

Diackin poika, Pape Massata Diack toimi aiemmin IAAF:n markkinointijohtajana. Hän joutui eroamaan viime joulukuussa, koska häntä epäiltiin dopingtapausten peittelystä.

Myös Venäjän yleisurheiluliiton puheenjohtaja Valentin Balahnitšev on joutunut jättämään paikkansa IAAF:n rahastonhoitajana ja Venäjän liiton puheenjohtajana.

Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi ei yllättynyt IAAF:ään liittyvästä tutkinnasta. Harmaakorpi sanoo olleensa vain huhu- ja kuulopuheiden varassa.

”Tärkeää, että kaikki epäilyt ja epäillyt tutkitaan suurella vakavuudella. Kukaan ei saa olla pyhä, jos löytyy jotain”, sanoo Harmaakorpi, joka kannattaa nollatoleranssia kaikissa hämärissä puuhissa – koskivat ne sitten dopingia tai hallinnon korruptiota.

Oletko itse törmännyt IAAF:ssa korruptioon tai väärinkäsityksiin?

”En ole huomannut mitään. Minä en ole ollut sisäpiirissä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!