Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lumi ei riitä – Levin maailmancup perutaan taas

Urheilu
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Denice Feierabend naisten pujottelun maailmancup-kisassa Levillä marraskuussa 2014.
Denice Feierabend naisten pujottelun maailmancup-kisassa Levillä marraskuussa 2014. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Levi joutuu perumaan pujottelun maailmancup-kilpailunsa jo toisen kerran 2010-luvulla. Kisajärjestäjät totesivat torstaiaamuna, että rinteiden lumettaminen viikon päästä käytävään kilpailuun ei onnistu.

Levillä oli määrä kilpailla lauantaina 14. päivä maailmancupin naisten pujottelukisa ja sunnuntaina ohjelmassa olisi ollut miesten mc-pujottelu.

Levin kisarinteestä puuttuu kuitenkin puolet lumesta, ja poikkeuksellisen lauha sää tekee lumettamisen mahdottomaksi. Tarvittavia pakkasia ei ole sääennusteen perusteella luvassa.

Kisojen pääsihteerin Janne Pelkosen mukaan Levillä on yksi tehokkaimmista lumetusjärjestelmistä, jota tukee erittäin ammattitaitoinen henkilökunta. Se ei kuitenkaan auta, kun pakkasta ei ole.

”Sään puolesta lumettaminen ei ole mahdollista”, Pelkonen sanoi tiedotteessa.

Pelkosen mukaan Kansainvälinen hiihtoliitto oli valmis siirtämään lopullista päätöstä kisojen järjestämisestä myöhemmäksi, mutta faktat sään puolesta olivat selkeät.

”Ennen kaikkea kisojen peruuntuminen harmittaa urheilupuolen lisäksi Levin alueen yrittäjien ja toimijoiden puolesta. Tapahtuma tuo alueelle vuosittain kolme miljoonaa euroa ja toimii arvokkaana kansainvälisenä markkinointikanavana Suomelle ja Lapille”, Pelkonen toteaa tiedotteessa.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS ilmoitti pohtivansa korvaavan kisan järjestämistä.

Levillä lumitykit käynnistettiin ensimmäisen kerran lokakuun alussa. Tähän mennessä kisarinteeseen ehdittiin tehdä puolet tarvittavasta lumen määrästä.

Lumetukseen vaikuttaa kylmyyden lisäksi ilmankosteus ja veden lämpötila. Pelkosen mukaan Levin lumetusjärjestelmä on maailmancupkiertueen tehokkaimpia, ja kuorma-autollisen lunta saa tehtyä kahdeksassa sekunnissa.

Syksy on ollut poikkeuksellisen lauha. Ilmatieteenlaitoksen mukaan marraskuun ensimmäisten päivien aikana on tehty yli 20:llä havaintoasemalla paikkakohtaisia lämpöennätyksiä.

Levillä on järjestetty alppihiihdon maailmancupin osakilpailuja vuoden 2004 lähtien. Kisa on jouduttu perumaan vuosina 2007 ja 2011 lumenpuutteen vuoksi.

Kaisa Siren
Levin maailmancup-pujottelu peruttiin lumipulan vuoksi myös vuonna 2011.
Levin maailmancup-pujottelu peruttiin lumipulan vuoksi myös vuonna 2011.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!