Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman keihäsvalmentajien ykköstä uhkaa ”kauhea” tehtävä: ”En ole yhtään juhlaihminen”

Urheilu
 
Markku Ulander / Lehtikuva
”On iso muutos urheilijalle, kun hyppää yhtäkkiä kauden kärkituloksen heittäjäksi ja kansainvälisesti tunnetuksi urheilijaksi. Se vaikuttaa urheilijan korvien väliin”, sanoo Petteri Piironen.
”On iso muutos urheilijalle, kun hyppää yhtäkkiä kauden kärkituloksen heittäjäksi ja kansainvälisesti tunnetuksi urheilijaksi. Se vaikuttaa urheilijan korvien väliin”, sanoo Petteri Piironen. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Kuka?

Petteri Piironen

 Ammattivalmentaja Petteri Piironen syntyi 1976 Imatralla jääkiekkoperheeseen.

 Hän pelasi lapsena jääkiekkoa Imatran Ketterässä ja pesäpalloa IPV:ssä ja innostui teini-iässä keihäänheitosta.

 Kuortaneen urheiluopiston keihäänheiton lajivalmentaja ja Tampereen Ilveksen fysiikkavalmentaja.

 Hän aloitti valmentamisen Kuortaneella 2001.

 Yhteistyö Julius Yegon kanssa alkoi Kuortanella 2012 ja Ihab Abdelrahman El Sayedin kanssa 2009.

Tampere

Suomalaisessa urheilussa on kaksi erityisen tärkeää nopeaa suoritusta.

Toinen on kiekon laukaiseminen jääkiekkomaaliin.

Toinen on keihään heittäminen.

Valmentaja Petteri Piironen on harrastanut keihäänheittoa ja jääkiekkoa. Lisäksi hän tekee nousevaa valmennusuraansa näiden lajien parissa.

Parempaa kuin seksi, maalintekijät yleensä kuvailevat maaliteon ihanuutta. Mutta keihäänheitto se vasta ihanaa onkin, ainakin Piirosen mielestä.

Piironen lopetti aktiiviuransa keihäänheittäjänä selkävaivojen takia, mutta vielä 38-vuotiaanakin heittäminen maistuu aina silloin tällöin.

”Se huippuhyvä heitto, se on jotain niin kaunista. Vaikka tekee kipeää, niin vieläkin on kiva mennä heittämään. Yli 60-metrisen uskallan yhä luvata. Se vaatii tosin lämpöisen ilman, että kroppa sietää vielä heittämistä”, Piironen kertoo.

”Parhaimmillaan, kun ajoitus ja rytmi ja kaikki ovat kohdallaan, niin se on äärimmäisen hieno tunne sille urheilijalle, kun keppi menee pisteenä taivaalla. Kyllä urheilija tietää. Kädet voi nostaa jo pystyyn ennen kuin keihäs on tullut edes maahan.”

Valitettavasti näillä ihanilla heitoilla voi olla kauheita seurauksia. Voi joutua gaalaan. Parrasvaloihin. Pois metsästä.

Tällaisia uhkakuvia leijuu nyt Piirosen yllä, sillä hänen valmentamansa urheilijat heittivät Pekingin MM-kisoissa kultaa ja hopeaa. Huonompikin menestys on riittänyt Vuoden valmentaja -titteliin.

Tosin Piirosen heittäjät olivat ulkomaalaisia, Kenian Julius Yego (kultaa) ja Egyptin Ihab Abdelrahman El Sayed (hopeaa).

”En ole siihen vuoden valmentaja -asiaan uhrannut yhtään energiaa tai aikaa, mutta kyllä joku toimittaja on sanonut, että valinta on mahdollinen. Sami Hyypiäkin valittiin vuoden valmentajaksi, kun hän valmensi saksalaista futisjoukkuetta. Ei se este ole.”

Piironen on moderni keihäsguru, mutta hänen asenteensa pukujuhliin on kuin suoraan vanhan liiton keihäsmiesten käytösoppaasta.

”No, ne on sellaisia gaaloja, juhlallisuuksia. En ole yhtään juhlaihminen. Toivottavasti ei ole mahdollista, että voisi valita”, Piironen sanoo ja naurahtaa.

”Totta kai olisi hieno kunnianosoitus, mutta henkilökohtaisesti en siitä hirveästi perusta. Jos pitää valita juhlagaala vai hirvimetsä, niin kyllä sen hirvimetsän valitsen.”

Vuoden valmentaja valitaan tammikuussa, jolloin hirvenmetsästyskausi on jo loppunut.

Menestyksestä huolimatta Piirosen harmaat puutarhapistokkaat pysyvät tiukasti maassa, mutta samaa ei voi sanoa MM-hopeamitalisti Ihab Abdelrahman El Sayedista.

Egyptiläinen heitti 2014 Kiinassa 89,21, kauden kärkituloksen. Siitä alkoivat vaikeudet valmentajan kanssa.

”Se on iso muutos urheilijalle, kun hyppääkin yhtäkkiä kauden kärkituloksen heittäjäksi ja kansainvälisesti tunnetuksi urheilijaksi. Se vaikuttaa urheilijan korvien väliin. Kyllä siinä on joutunut muistuttamaan, mitä se urheilu huipulla vaatii.”

Valmentaja ja urheilija ottivat yhteen, kun menestyksen tuoma elintason nousu nakersi heittäjän työmotivaatiota.

”No, siinä oli vähän herkkyyttä, kun nollan tulotasosta nouseekin usean tuhannen tulotasoon. Suhtautuminen urheiluun vähän muuttuu, kun pääsee hyvän elämän makuun: tarvitseeko ihan joka ilta lyödä itseään ihan täysiä likoon?”

Kuuluuko taustalta aina teknomusiikkia, kun soitat Egyptiin?

”No, ei. En viitsi Egyptiin soittaa, laitan aina WhatsApp-viestejä. Välillä keskustelut ovat koviakin, ja voi suutahtamisia tulla. Jos nöyryys häviää, urheilu kärsii. Kun vanha ruosteinen Volkkari muuttuu vähän hienommaksi Toyotaksi, ja alkaa olla naisia ympärillä, sosiaalinen status muuttuu.”

Valittaminen on välittämistä.

”Joskus joutuu kovasti sanomaan, ja se saattaa mennä sydämeen. Mutta puhun suoraan ja rehellisesti, sillä välitän urheilijasta ja haluan vain sen parasta. Ainoa tapa auttaa on olla rehellinen ja joskus rehellisyys tuntuu pahalta.”

Abdelrahman hieman suutahti valmentajan rehellisyydestä ennen Pekingin MM-kisoja, eikä saapunut Kuortaneelle viimeistelyleirille.

Nyt WhatsApp-viestit taas kulkevat.

Abdelrahman on Piirosen mukaan jopa ujo. Maailmamestari Julius Yego sen sijaan on lähes aina välitön, hymyilevä ja hyväntuulinen, mutta ei hänenkään kanssaan helpolla pääse.

”Pehmeän pinnan alla on kovuutta ja päättäväisyyttä. Joskus joudutaan käymään kovia keskusteluja, että pääsemme yhteisymmärrykseen. Keskityn lähinnä Juliuksen tekniikan hiomiseen.”

Piironen on valmentanut afrikkalaiskaksikosta maailman parhaat keihäänheittäjät. Samaan aikaan hän on yrittänyt valmentaa tamperelaisista Suomen parhaita jääkiekkoilijoita.

Piironen on kolmatta kautta Tampereen Ilveksen liigajoukkueen fysiikkavalmentaja. Ilveksen päävalmentaja Tuomas Tuokkola on Piirosen hyvä ystävä.

Vuosia sitten Tuokkola valmensi kakkosdivarin Alavuden Peli-Veikkoja, jossa puolustaja Piironen pelasi.

APV:n toiminta oli hiipumassa kolmosdivarin ulkojäähöntsäksi, mutta Tuokkola ja Piironen päättivät pitää seuran kiekkotoiminnan hengissä ja jäähallissa.

”Se oli kahden nuoren miehen päähänpisto. Keräsimme Tumpin kanssa joukkueelle 40–50 000 markkaa, mikä oli silloin iso raha. Myytiin mainoksia peliasuihin, kierrettiin paikallisia firmoja”, Piironen muistelee.

”Niillä rahoilla saatiin jääaikaa, paitoja ja mailoja. Siinä muodostui Tumpin kanssa hyvä ystävyyssuhde.”

Piironen istuu Hakametsän jäähallin katsomossa. Ilves on Suomen menestynein jääkiekkoseura. Hallin katossa roikkuu Ilveksen 16 mestaruusviiriä, mutta viime vuosina seura on kuulunut Liigan häntäpäähän.

Piirosta hymyilyttää.

”Nyt pidetään Ilvestä hengissä.”

Tuokkola ja Piironen ovat palauttaneet Ilveksen urheilullisen uskottavuuden. Päävalmentaja Tuokkola ainakin lähtee kuluvan kauden jälkeen Ilveksestä, Piiroinen ehkä koko jääkiekon parista.

”Polte keihään parissa on kova, kun on olympiavuosi edessä ja kaksi tuollaista timanttia on vielä tuossa. Totta kai valmentajana pärjääminen Riossa kiinnostaa, kun takana on kaksoisvoitto MM-kisoista”, Piironen sanoo.

”Mutta onko se pelkästään keihäänheittoa, vai onko jotain muuta? On mukavaa vastapainoa olla täällä joukkueurheilumaailmassa. Kiehtova maailma tämäkin on.”

Rami Marjamäki
Petteri Piirosen valmennettavat Julius Yego ja Ihab Abdelrahman ottivat Pekingin MM-kisoissa keihäänheiton kultaa ja hopeaa. Keihään lisäksi Piironen on Tampereen Ilveksen liigajoukkueen fysiikkavalmentaja.
Petteri Piirosen valmennettavat Julius Yego ja Ihab Abdelrahman ottivat Pekingin MM-kisoissa keihäänheiton kultaa ja hopeaa. Keihään lisäksi Piironen on Tampereen Ilveksen liigajoukkueen fysiikkavalmentaja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!