Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Doping on ollut huippu-urheilun vakavin ongelma 30 vuotta

Urheilu
 
Ari Pusa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n entistä puheenjohtajaa Lamine Diackia epäillään vallan väärinkäytöstä, lahjusten vastaanotosta ja peittelystä. Vahvojen epäilyjen mukaan Diack on rahaa vastaan vaiennut merkittävien yleisurheilijoiden dopingin käytöstä. Ranskan viranomaiset tutkivat, onko Diack saanut rahaa muun muassa Venäjältä.

Ei savua ilman tulta. Diackin seuraaja, lordi Sebastian Coe keskusteli alkuviikosta Moskovassa Venäjän urheiluministerin ja olympiakomitean kanssa, mitä he tietävät asiasta. Coen mukaan tapaaminen onnistui, mikä viittaa siihen, että hän olisi saanut myös todisteita. Kun Coe elokuussa valittiin IAAF:n puheenjohtajaksi, hän ilmoitti putsaavansa pöydän väärinkäytöksistä. Sen aika näyttää olevan nyt.

Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi sanoi HS:lle (4.11.), että mahdolliset väärinkäytökset ovat tapahtuneet sisäpiirissä – käytännössä siis Diackin lähipiirissä. Jos muille IAAF:n jäsenille on jaettu kokousten yhteydessä kravatteja, kelloja tai muuta krääsää, se on mitätöntä puuhastelua siihen verrattuna, jos liiton entinen johto on peitellyt rahaa vastaan dopingkäryjä.

Myös arvokisojen järjestämisoikeuksia on voitu manipuloida. Qatar sai kyseenalaisesti vuoden 2019 MM-kisat. Eugene sai 2021 kisat ohituskaistaa pitkin ilman normaalia valintaa. Tutkinta aikanaan kertoo, millä tavalla lahjukset liittyvät valintoihin. Huhuja on, näyttöä ei.

Doping on ollut huippu-urheilun vakavin ongelma viimeiset 30 vuotta. Varsinkin yleisurheilu on ollut tikun nokassa paljon ennen muita lajeja. Esimerkiksi pyöräilyssä ei ollut 1980-luvulla samalla tavalla massiivisia dopingtestejä, kuten nyt. Karrikoiden tilannetta voi verrata poliisin rattijuopporatsioihin. Jos poliisi puhalluttaa autoilijoita Tampereella, muttei Turussa, niin Tampereella jää enemmän kiinni rattijuoppoja kuin Turussa.

Yleisurheilussa on tehty viime vuosina huomattava määrä testejä ja käryjä on käynyt. Tästä on seurannut se käsitys, että juuri yleisurheilijat douppaavat. Se iso kysymys kuuluu, onko niistä kaikista kerrottu? Diack itse kiirehti sanomaan, että ainakin maailman nopein ihminen Usain Bolt on puhdas. Kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan itsenäinen tutkintakomitea selvittää nyt, onko kärähtäneiden listalla olympiavoittajia ja maailmanmestareita.

Dopingkäryjä on aina peitelty. Yrityksiä löytyy varsin läheltäkin, Suomen hiihdosta. Yleisurheilu on niin maailmanlaajuinen laji, että isojen tähtien käryäminen olisi sille pitkäksi aikaa vakava suonenisku. Se veisi IAAF:ltä isoja sponsoreita ja tv-tuloja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!