Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minun potkuni – Henrik Dettmann paljastaa taustat

Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja kertoo poikkeuksellisen avoimesti, mitä tapahtui Turkissa, jossa hän sai potkut.

Urheilu
 
Henrik Dettmann
Bradley Secker
Henrik Dettmann katseli Istanbulin maisemia Beşiktaşin harjoituskeskuksen lähistöllä.
Henrik Dettmann katseli Istanbulin maisemia Beşiktaşin harjoituskeskuksen lähistöllä. Kuva: Bradley Secker

Brittiläinen runoilija Robert Frost kirjoitti runon kahdesta tiestä, helposta ja vaikeasta. Varsinkin runon viimeinen säkeistö on tullut tunnetuksi:

Huokaisten mieleeni muistuu/ kun jossakin aikoja sitten/ kaksi tietä metsässä haarautuu/ minä käännyin vähemmän matkattuun/ ja se on ratkaissut minulle kaiken.

Tämän runon Beşiktaşin urheilujohtaja Yiğiter Uluğ lähetti sähköpostiini viime helmikuussa, kun olin Yhdysvalloissa tarkkailemassa Suomen maajoukkueen pelaajia.

Luultavasti juuri Robert Frost ratkaisi sen, etten palannut Yhdysvalloista Suomeen vaan jatkoin matkaani Turkkiin.

Olin vastannut Uluğin ensimmäiseen pyyntöön ei, koska vastuuni koripallomaajoukkueessa, Olympiakomiteassa ja pienten lasten isänä tuntuivat lähes mahdottomilta yhdistää kiireiseen seuravalmentajan työhön.

Ajatus yhteistyöstä urheilujohtajan kanssa, joka ei ollut pelkästään ammattitaitoinen vaan myös miellyttävä ja sivistynyt, tuntui kuitenkin houkuttelevalta mahdollisuudelta. Niinpä päätin viiden vuoden tauon jälkeen kokeilla jälleen seuravalmennusta.

Tällä hetkellä maajoukkuepelit on sijoitettu alkusyksyyn ennen seurakauden alkamista. Siksi uusi tehtävä oli mahdollista yhdistää maajoukkueen päävalmentajan työhön, joka on ja pysyy minulle elämäntehtävänä ja intohimona.

Kevät oli alusta loppuun taistelua. Avainpelaajat kärsivät loukkaantumisista ja seura kituutti rahapulassa, mutta jokainen ottelu jouduttiin pelaamaan veitsi kurkulla. Loppuun asti näytti kuitenkin siltä, että selviämme pudotuspeleihin. Ikävä kyllä niin ei käynyt, sillä viimeisen kierroksen ottelut menivät sillä tavalla ristiin, että jäimme korieron tähden nuolemaan näppejämme.

Tilasto 5–5 oli silti kohtuullinen, sillä ennen valmentajan vaihdosta joukkue oli hävinnyt seitsemän peliä peräkkäin.

Turkin vanhimmalle urheiluseuralle pudotuspeleistä jääminen oli kuitenkin niin kova isku, että syyllisten etsintä käynnistyi välittömästi. Minua ei kehdattu erottaa, koska minut oli valmentajakollegani Lassi Tuovin kanssa kutsuttu uppoavaan laivaan, jonka miehistölle ei ollut edes maksettu palkkoja. Yiğiter veti kuitenkin tilanteesta omat johtopäätöksensä. Yiğiterin lähtö tarkoitti sitä, että minullekin työnnettiin aikapommi tuolin alle.

Olin ollut samassa tilanteessa ennenkin. Kun valmensin Saksan maajoukkuetta, riitaannuin pestini loppuvaiheessa liiton pomomiesten kanssa sen verran pahasti, että he olisivat potkaisseet minut pellolle välittömästi, ellemme olisi onnistuneet voittamaan MM-pronssia. Tiesin, että nytkin ainoa pelastukseni olisi huikea menestys.

Sarjakausi Turkissa alkoi lokakuun alussa. Ensimmäiseen peliin lähdettäessä olin ehtinyt olla joukkueen kanssa vasta kolme viikkoa, sillä loppukesä oli kulunut maajoukkueen valmentajana Ranskan EM-kisoissa.

Tiesin, että valmistautumisaika oli liian lyhyt. Siksi olisin halunnut pitää joukkueessa edelliskauden tärkeimmät pelaajat, mutta seura riiteli yhä maksamattomista palkoista pelaajien kanssa ja halusi vaihtaa koko miehistön.

Lähdin silti kauteen omaa valmennusfilosofiaani noudattaen. Se tarkoittaa sitä, että pikavoittoja ei haeta vaan kaikille pelaajille annetaan reilu mahdollisuus näyttää kykynsä. Vain sillä tavalla joukkueeseen voi muodostua aito nokkimajärjestys, jonka kaikki pelaajat hyväksyvät.

Kutsun omaa valmennusfilosofiaani luomuvalmennukseksi. Se lähtee aina pelistä ja pelaajista. Alalla on myös broilerinkasvattajia, jotka hakevat maksimivauhdilla maksimituloksia. Yleensä se tarkoittaa huutamista, pelottelua ja tähtivetoista peluutusta.

Onnistuakseen luomuvalmentaminen vaatii seurajohdolta kärsivällisyyttä. Joissakin seuroissa pitkäjänteisyyteen uskotaan. Jalkapallosta tulevat mieleen esimerkiksi Manchester United ja Arsenal. Monissa seuroissa valmentajia vaihdetaan kuitenkin kuin sukkia. Tiesin jo leikkiin lähtiessäni, että Beşiktaş kuului sukkaseuroihin, mutta uskoin yhteiseen matkantekoon Yiğiterin kanssa.

Kun hävisimme ensimmäisen vieraspelimme, Beşiktaşin koripallojaoston puheenjohtaja kutsui minut puhutteluun. Tupakansavusta sinertävässä toimistossa hän melskasi, että olin saanut haluamani pelaajat, joten hän ei voinut hyväksyä tappiota. Hänen mielestään minä peluutin liian monia pelaajia, en huutanut tarpeeksi pelaajille, enkä hyppinyt sivurajalla niin kuin oikean valmentajan kuuluu.

Loikkasin pystyyn ja aloin esittää toimiston lattialla samanlaista puolustusjalkatyötä kuin Sasu Salin parhaimmillaan. Näinkö ne oikeat valmentajat hyppivät, minä kysyin.

Kaiken kaikkiaan kaksituntinen palaveri oli minulle niin nöyryyttävä kokemus, että huomasin takertuvani mielessäni mantraan nimeltä PPPP: paras päivä on palkkapäivä.

Tällainen nöyryyttäminen on varmin tapa tappaa tekemisen ilo ja ajaa ihminen synkkään vihaan.

En olisi 40 valmentajavuoden jälkeen välttämättä tarvinnut tuota kokemusta, mutta häpeä on kaiken uteliaisuuden ja uskaltamisen hinta. No risk, no fun!

Jos valmentaja ei enää kestä häpeään joutumisen pelkoa, hän ei voi ottaa uusia haasteita, eikä mennä urallaan eteenpäin. Minä päätin kestää, vaikka koville otti.

Valmentajan kannalta raskainta on, kun haaskalinnut alkavat kiertää pään yllä. Toimistossa alkoi hiippailla outoa väkeä, johtajilla oli yllättäviä kiireitä, luvatun asunnon avaimet olivat yllättäen kadonneet taivaan tuuliin. Samaan aikaan valmentajan pitäisi seistä joukkueen edessä kuin kallio ja valaa pelaajiin luottamusta ja rentoa oloa.

Paineet olivat niin kovat, että ne tulivat uniinikin. Kerran pelastin tytärtäni tuhotulvasta, toisen kerran pelasimme unessani niin surkeasti, että jouduin itse vetämään pelipaidan päälle ja hyppäämään kentälle, mutta ei peli siitä parantunut.

Oloa raskautti se, että olin tuonut Turkkiin perheeni eli vaimon ja 7- ja 2-vuotiaat tyttäreni. Valmentajana annan joukkueelle joka päivä kaikkeni, enkä huolehdi huomispäivästä, mutta perheenisälle sellainen heittäytyminen on vaikeampaa.

Kun lähdimme kauden viidenteen peliin Ankaraan vastaan, minut oli jo päätetty erottaa, vaikka minulle sitä ei vielä ollut kerrottu. Tiesin kuitenkin käveleväni lyhyellä lankulla, joten pelistä piti hakea voittoa kaikin keinoin. Onneksi pelaajat seisoivat valmennuksen takana ja hoitivat pelin kotiin.

Olin syömässä illallista perheeni kanssa ravintolassa, kun puhelin soi. Minut kutsuttiin urheilujohtajan toimistoon seuraavaksi aamuksi. En sanonut muille mitään ennen kuin olimme saaneet tytöt takaisin hotellihuoneeseen ja nukkumaan. Sitten avasin pullon punaviiniä ja kerroin vaimolleni, että on juhlan aika.

Menin paikalle hyvissä ajoin, sillä ei kannata myöhästyä omasta teloituksestaan. Yllätyksekseni seuran koripallojohtaja oli menettänyt yhdessä yössä täysin englanninkielen taitonsa ja saneli tulkin kautta, että Beşiktaşin johtokunta oli päättänyt vaihtaa valmentajaa.

Kun olin saanut elämäni edelliset potkut Saksan liigan Braunschweigissa 2006, tuore toimitusjohtaja oli joutunut kysymään minulta neuvoa, kuinka erottaminen kuului hoitaa.

Beşiktaşilaisilla oli valmentajan erottamisesta sen verran kokemusta, että homma hoitui rutiinilla kuin hammaslääkärillä käynti: puudutuksella vai ilman?

Vastasin urheilujohtajalle, että asia selvä, sopikaa yksityiskohdat agenttini ja juristini kanssa. Olen siis yhä Beşiktaşin palkkalistoilla, mutta nyt minulla on paljon enemmän aikaa tutustua Istanbulin ihmeisiin.

Aion taistella oikeuksistani, sillä jos valmentajat antavat kohdella itseään kuin kulkukoiria, heitä kohdellaan kuin kulkukoiria.

En ollut tyytyväinen joukkueen menestykseen, enkä kaikkiin omiinkaan ratkaisuihini, mutta jokainen urheilua seuraava ymmärtää, ettei valmentajalle yleensä anneta potkuja, jos joukkue on pelannut viisi peliä ja voittanut niistä kaksi. Uusi koripallojohtaja halusi ostaa itselleen mieleisensä sukat.

Viime keväänä pohdin Turkin-pestini onnistumisen mahdollisuuksia näin: ”Olin syöksymässä suin päin hommaan, joka hyvin todennäköisesti päättyy potkuihin – kysymys on lähinnä siitä, milloin ne tulevat. Mielessäni laskin, että jos en saa joukkueen kurssia käännetyksi, potkut tulevat kevään lopussa. Jos selviämme keväästä, mutta konttaamme syksyllä, pääsen jouluksi kotiin. Ja jos selviän kevääseen asti, olen onnistunut loistavasti. Tavallaan hullua, mutta tavallaan ihan mahtavaa.”

Syksyllä ilmestyneessä kirjassani esitetty ennustus ei mennyt pahasti pieleen, vaikka emme me ehtineet syksyllä edes kovin pahasti kontata.

Jälkeenpäin ajatellen minulle oli hyvin tärkeää, että voitimme viimeisen pelimme, sillä se osoitti, että olimme kipuamassa pohjalta ylöspäin. Saatoin lähteä pää pystyssä.

En kadu sitä, että valitsin polun, jonka Yiğiter minulle osoitti, vaan toivon, että jos tulen vielä kerran kahden tien risteykseen, uskallan uudestaan valita kahdesta tiestä sen vähemmän kuljetun ja vaikeamman.

Tämä teksti on kirjoitettu yhdessä toimittaja Saska Saarikosken kanssa, joka on myös suomentanut alun runositaatin.

Bradley Secker
Rento hetki harjoituksissa.
Rento hetki harjoituksissa.
Bradley Secker
Pelaajan syntymäpäivänä Dettmannkin sai kakkua.
Pelaajan syntymäpäivänä Dettmannkin sai kakkua.
Bradley Secker
Henrik Dettman ohjeisti pelaajia Beşiktaşin harjoituksissa.
Henrik Dettman ohjeisti pelaajia Beşiktaşin harjoituksissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!