Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kovien puheiden ja ilkkumisen seuraukset – pesis kieltää psyykkauksen junioripeleissä kokonaan

Urheilu
 

Pesäpalloliitto on päättänyt puuttua tiukasti pelaajien toisia kohtaan harjoittamaan henkilökohtaiseen psyykkaukseen.

Pesäpalloliiton liittojohtokunta päätti kuukausi sitten kieltää iholle tulemisen ja henkilökohtaisuuksiin menevän sanailun. Nuorten otteluihin liittojohtokunta määräsi psyykkauksen osalta täyskiellon.

Psyykkauskiellon taustalla on finaaliotteluiden tapahtumat niin miehissä kuin nuorissa.

Sotkamon Jymyn ja Vimpelin Vedon välisessä finaalisarjassa Superpesiksen kurinpitäjä tutki Jymyn Jani Komulaisen puheita, joka kuitenkin säästyi rangaistukselta. B-poikien SM-finaaliottelussa henkinen mittelö oli puolestaan kärjistyä joukkotappeluksi.

Pesäpalloliiton kilpailupäällikön Mika Helmisen mukaan huippu-urheiluun kuuluu psyykkaaminen, tietynlainen sanailu ja toisen haastaminen, mutta ylilyönnit pitää pystyä kitkemään pois.

”Koko asiassa keskeistä on se, että lajissa kuin lajissa tulee olla selkeät rajat tunnepelin ja sen rajan ylittäville asioille”, Helminen perustelee linjausta.

”Huippupelaajat ovat esikuvia lapsille. Selkeästi epäurheilijamainen käytös vaikuttaa myös haitallisesti lajin imagoon ja julkisuuskuvaan.”

Pahimmassa tapauksessa psyykkaus vaikuttaa harrastajamääriin.

Entinen huippulukkari, nykyisin opettajana työskentelevä Antti Tokkari pitää psyykkauskieltoa juniorien osalta hyvänä ratkaisuna. Hänen mukaansa kova psyykkaus junioripeleissä vaikuttaa jo siihen, että kovimman paineen alla olevan lukkarin tontille ei löydy enää yhtä paljon pelaajia kuin aikaisemmin.

”Ennen junioreissa oli halukkaita lukkareiksi, nyt se on vähäisempää”, Tokkari toteaa.

”Onhan se jo nähty, että nuorista ei ole oikein löytynyt Topi Kososen ja Toni Kohosen haastajia.”

Tokkari arvelee, että junioreissa psyykkaus on pääosin lähtöisin joukkueen ympärillä olevilta aikuisilta.

”En usko, että junnupelaajat oma-aloitteisesti alkavat toisiaan psyykkaamaan.”

Tokkari hämmensi omalla peliurallaan vastustajaa taitavasti puhumalla. Hän olisikin varovainen puuttumaan aikuisten pelien psyykkaukseen.

Psyykkauksella pelaajat pyrkivät horjuttamaan vastustajan keskittymistä, itseluottamusta ja saamaan tämän hermostuneeksi. Tokkari muistuttaa, että psyykkaus on olennainen osa pesäpalloa ja tuo lajiin väriä ja tunnetta.

”Psyykkaus kuuluu pesäpalloon, etenkin kuin pesis ei ole kontaktilaji. Toki jossain rajan on mentävä, eivätkä henkilökohtaisuudet kuulu psyykkaukseen.”

Sen sijaan pieni piikittely esimerkiksi vastustajan helpoista virheistä kuuluu asiaan, hän toteaa.

”Kyllä henkinen sodankäynti on ollut kovaa aieminkin. Esimerkiksi Mauri Pyhälahden aikoina psyykkausjutut olivat aivan hulvattomia.”

”Uskon, että silloin psyykkausjutut liittyivät yksinomaan peliin, kun nyt vedotaan useammin kentän ulkopuolisiin asioihin.”

Psyykkauksen puolesta puhuu myös Vimpelin Vedon koppari Henri Puputti, joka tunnetaan itsekin puhemiehenä.

Puputti antoi finaalipeleissä kipakkaa palautetta Sotkamon Jani Komulaiselle sen jälkeen, kun tämä oli kommentoinut Vedon Mikko Rantalahden aiempia puheita monien mielstä asiattomasti.

”Pesäpallossa vastustajan riviin palauttaminen on tehtävä hieman eri tavalla kuin jääkiekossa. On luotettava sanan voimaan”, hän toteaa.

Puputin mielestä kentällä ei saa päästää suustaan mitä tahansa. Hän epäilee Tokkarin tavoin, että psyykkauksen sopivuuden valvominen voi olla aikuisten sarjoissa vaikeaa

”Pitää olla raja miten saa psyykata, mutta jokainen varmaan myös ymmärtää, missä raja menee. Ja jos ei ymmärrä, niin palaute vastapuolelta on selkeää.”

Puputin mukaan pelien koventuessa myös psyykkauksen merkitys vähenee.

”Kun finaalissa on vastakkain kaksi parasta joukkuetta, niin mitään ei saa aikaan, vaikka kuinka päätään aukoisi. Kaikki ovat niin kovia jätkiä.”

Hän pelkää, että liian tiukka puuttuminen psyykkaukseen voi lopettaa sen kokonaan.

”Jos kortteja aletaan jakamaan, psyykkaus loppuu varmaan pian kokonaan, kun kukaan ei uskalla sanoa mitään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!