Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka rumasti urheilussa saa psyykata?

Urheilu
 
Vesa Koivunen
HIFK:n Trevor Gillies ja Jokereiden Jarkko Ruutu psyykkasivat toisiaan kaudella 2013–2014.
HIFK:n Trevor Gillies ja Jokereiden Jarkko Ruutu psyykkasivat toisiaan kaudella 2013–2014. Kuva: Vesa Koivunen

Saako vastajoukkueen pelaajaa hiillostaa hänen avioerollaan? Tai uskonnollisella vakaumuksella? Onko sopivaa muistuttaa vastustajaa tiukoissa paikoissa tehdyissä virheistä ja ”sulamisista”?

Psyykkaus on ollut syksyn aikana suomalaisessa urheilussa vahvasti esillä. Jääkiekkoilija Jarkko Ruutu paljasti kirjassaan olleensa pedantti psyykkaaja, joka ei kaihtanut alhaisiakaan keinoja vastustajan itseluottamuksen ja henkisen tasapainon horjuttamisessa.

Sotkamon ja Vimpelin välisessä pesäpallon miesten finaalisarjassa psyykkaus meni sen verran kovaksi, että Pesäpalloliitto päätyi kieltämään ”iholle tulemisen ja henkilökohtaisuuksiin menevän sanailun”.

Juha Sorri
Lukkarin paineet kasvavat. Sotkamon Jymyn jokeri Roope Korhonen (11) on tuonut juoksun. Jyväskylän Kirin lukkarin Jani Karppasen pää painuu. Kuva Jyväskylästä viime heinäkuulta.
Lukkarin paineet kasvavat. Sotkamon Jymyn jokeri Roope Korhonen (11) on tuonut juoksun. Jyväskylän Kirin lukkarin Jani Karppasen pää painuu. Kuva Jyväskylästä viime heinäkuulta.

Junioripeleihin Pesäpalloliitto määräsi psyykkauksen osalta täyskiellon. Taustalla oli muun muassa B-poikien SM-finaaliottelussa tapahtunut henkinen sodankäynti, joka oli kärjistyä joukkotappeluksi.

”Huippu-urheiluun kuuluu psyykkaaminen, tietynlainen sanailu ja toisen haastaminen, mutta ylilyönnit pitää pystyä kitkemään pois”, Pesäpalloliiton kilpailupäällikkö Mika Helminen perustelee päätöstä.

”Huippupelaajat ovat esikuvia lapsille. Selkeästi epäurheilijamainen käytös vaikuttaa myös haitallisesti lajin imagoon ja julkisuuskuvaan.”

Artikkeliin liittyvät

Pahimmassa tapauksessa psyykkaus vaikuttaa harrastajamääriin.

Henkinen psyykkaus on ollut pesäpallon ominaispiirre ja tietynlainen lajin hienous. Useimpiin muihin pallopeleihin verrattuna pesäpallosta puuttuu fyysinen kontakti.

Siksi lajissa on pyritty horjuttamaan vastustajan itseluottamusta suunsoitolla.

Lärpätyksellä ja vastustajan suoranaisella mollaamisella on haettu myös tunnetta. Katsojille taitava psyykkaus on viihdettä.

Mikä sitten on sopivaa psyykkausta? Näkemys on sama lajista riippumatta.

”Terve psyykkaus, vastustajan itseluottamuksen horjuttaminen ja tietty pelon luominen kuuluvat huippu-urheiluun”, urheilupsykologina työskentelevä entinen NHL-jääkiekkoilija Tuomas Grönman sanoo.

”Mutta huonot käytöstavat eivät kuulu. Ne eivät kuulu ihmisyyteen. Ei voi huudella toisen avioerosta, vaimosta tai seksuaalisesta suuntautumisesta.”

Jääkiekossa tätä kuitenkin välillä tapahtuu, Grönman pahoittelee.

Hän kertoo itse psyykanneensa vastustajia ja joutuneensa itse psyykatuksi. ”Minua pidettiin jäähyherkkänä pelaajana ja siihen yritettiin vaikuttaa”, Grönman toteaa.

”Vuoden 1995 finaalisarjassa Jokereita vastaan psyykkasin jatkuvasti Janeckya ja Jokiharjua.”

Finaalisarjan päätteeksi TPS ja Grönman juhlivat Suomen mestaruutta.

Myös HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti rajaa henkilökohtaisuudet tiukasti psyykkauksen ulkopuolelle.

”Voitetun tilanteen jälkeen seisot totta kai rinta rottingilla ja toteat vastustajalle, että hei katsopa, tämä on miesten peli.”

Riihilahti on varsin varma, ettei mennyt urallaan sopivuuden rajan yli.

”Pelasin kuitenkin yli 550 peliä ammattilaisena, enkä saanut kertaakaan punaista korttia, vaikka joidenkin mielestä pelasin kovaa, jopa sääntöjen rajamailla.”

Riihilahti kaipaa jalkapalloon lisää henkistä valmennusta.

”Ne, joilla on paras itseluottamus ja uskallus, pärjäävät lopulta parhaiten. Jalkapallossa korvien välillä on isompi merkitys kuin taidolla ja fysiikalla.”

Peliuransa äskettäin päättänyt FC Interin Severi Paajanen lisää psyykkauksessa kiellettyjen asioiden listaan rasismin.

Paajanen ja Riihilahti muodostivat Klubin ja Interin peleissä keskikentän taisteluparin, joka ei säästellyt toisiaan.

”Uskon isosti, että psyykkauksella voi vaikuttaa vastustajaan. Mutta sillä voi sekoittaa myös oman pelin, jos ei havaitse, että nyt suu käy enemmän kuin jalat.”

Riihilahtea Paajanen muistaa hyvällä, vaikka pelin tiimellyksessä puheet menivät välillä tunteisiin.

”Mutta pelin jälkeen aina kättelimme. On tärkeää erottaa peli ja sen jälkeinen aika.”

Entä mitä huippupesäpallo menettää, jos psyykkaus kitketään liian tarkasti?

”Voi käydä niin, että kukaan ei uskalla sanoa mitään”, Vimpelin Vedon koppari ja puhekone Henri Puputti varoittaa.

Sitten pelistä katoaa tunne. Kiinnostavuuskin voi kärsiä. Monien mielestä psyykkaus on pesäpallon ominaispiirre ja suola.

”Antaisivat psyykkauksen olla, kunhan se pysyy hyvän maun rajoissa”, Puputti neuvoo.

”Minua itseä on haukuttu milloin miksikin. Ei niitä muista.”

Puputin mukaan pesäpallossakin toimii tietynlainen koodisto. Vastustaja saa kuulla, jos sortuu törkeyksiin.

Hän itse ripitti finaalisarjassa tiukkasanaisesti Sotkamon Jymyn Jani Komulaista, joka oli kuittaillut Vedon pelaajan uskonnollisesta vakaumuksesta.

Myös Puputti rajaa henkilökohtaisuudet psyykkauksen ulkopuolelle. Hän arvelee, että monesta joukkueesta löytyy Jarkko Ruudun tavoin vastustajien heikkouksia kaivelevia pelaajia.

Hyvä psyykkaaja ei latele törkeyksiä, vaan panee itsensä peliin.

”Kaipaan kentille sellaisia vanhan ajan persoonia, jotka harrastavat oikein uhmakasta psyykkausta. Heitä ei enää ole”, Puputti harmittelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?