Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Roger Federer – kaikkien aikojen paras tennispelaaja

Urheilu
 
ARND WIEGMANN
Roger Federer oli viikko sitten ykkönen oman kotimaansa Sveitsin ATP-kisassa. Finaalissa kaatui Rafael Nadal.
Roger Federer oli viikko sitten ykkönen oman kotimaansa Sveitsin ATP-kisassa. Finaalissa kaatui Rafael Nadal. Kuva: ARND WIEGMANN
Fakta

Pisimpään maailman ykkösenä

 Roger Federer on ollut yhteensä 302 viikkoa maailman ykkönen eli hieman vajaat kuusi vuotta. Peräkkäisiä viikkoja on 237.

 Listan kakkonen on amerikkalainen Pete Sampras 286 viikollaan. Aktiiveista ykkönen on Serbian Novak Djokovic, jolle tuli maanantaina täyteen 172 viikkoa.

 Federer kantoi Sveitsin lippua Ateenan (2004) ja Pekingin (2008) olympialaisissa.

 Federerin ja Jarkko Niemisen näytösottelu alkaa Hartwall-areenassa maanantaina noin kello 20. Sitä ennen he pelaavat nelinpeliä yhdessä kiekkotähtien Teemu Selänteen ja Peter Forsbergin kanssa.

Wimbledoniin vuonna 2001 kiteytyi annos symboliikkaa. Vasta 19-vuotias Roger Federer kohtasi idolinsa Pete Samprasin ensimmäisen kerran.

Ottelun piti olla kuin mikä tahansa neljännen kierroksen kamppailu, mutta nuori sveitsiläinen ei suostunut häviämään, vaikka Sampras melkein omisti kuuluisan keskuskentän. Seitsemän mestaruutta Lontoon viheriöillä oli tehnyt amerikkalaisesta syöttökoneesta legendan.

Federer jaksoi, jaksoi ja jaksoi, kunnes hän väänsi voiton viidessä erässä. Sampras voitti vain läpisyöttötilaston, ja senkin hävettävän niukasti 26–25.

Valta tennismaailman huipulla vaihtui. Sen jälkeen Federer ja Sampras eivät enää kohdanneet. Kolme tuntia ja 41 minuuttia he ehtivät olla vastakkain eri puolilla verkkoa.

Wimbledonin valloittamiseen nuoren Federerin taidot eivät vielä silloin riittäneet, mutta kaksi vuotta myöhemmin alkoi sen historian kirjoittaminen.

Vuoden 2001 ja nykyhetken väliin mahtuu 14 pitkää vuotta, mutta loppua ei näy.

Federer ei ehkä hallitse yksin tennismaailmaa enää, mutta huippunelikosta hän ei ole suostunut väistymään kuin parina heikkona hetkenä.

Ihan kaikkia lajin ennätyksiä Federer ei ole pystynyt lyömään uusiksi, mutta kyllin monta ollakseen kaikkien aikojen paras, tai vähintään yksi parhaista.

Menestys tietää dollarivirtaa. Federerin palkintorahat rikkovat pian sadan miljoonan rajan. Sponsori- ja yhteistyötuottoja voi vain arvailla, mutta silloin täytyy käyttää kertoimena kolmea tai neljää, ehkä jopa viittä.

Wimbledonin keskuskentän nurmiin Federer kiintyi lähtemättömästi. Hän takoi samat seitsemän mestaruutta kuin suosikkipelaajansa Sampras.

Vielä kolme vuotta sitten Federer pystyi kaatamaan Wimbledonin finaalissa britti Andy Murrayn, joka pelasi kotiyleisönsä edessä. Sen jälkeen grand slam -titteleitä ei ole tullut, finaalipaikkoja kylläkin.

Federer kirjautti nimensä tennismaailman tietoon jo juniorina. Varmin tapa herättää kiinnostus on voittaa Wimbledonin nuorten sarja. Sen hän kääri itselleen vuoden alaikäisenä, 1998, kunnes siirtyi isojen poikien kiertueelle.

Kirurgin tarkkana syöttäjänä Federer alkoi napsia voittoja. Kämmenlyöntiin hän sai hyvän hevosenpotkun ja monipuolinen yhden käden rysty tuotti tarvittavasti pisteitä. Jaloistaan hän oli riittävän nopea. Kilpailuhermoiltaan hän kuuluu sarjaan timanttiset paineen hallitsijat.

Hyökkäävyyttä ja lentopeliään hän alkoi kehittää kypsällä iällä saatuaan Stefan Edbergin valmentajakseen. Tulostakin on tullut, ja kenties lisää pelivuosia huipulla.

Lyöntivalikoimaltaan Federer nousee muiden yläpuolelle. Hän ei elä yhdellä aseella, ei joudu minkään lyöntinsä kanssa pulaan, vaan hallitsee nimenomaan koko kentän pelin.

Silti Federer ei ole jääkylmä suorittaja, vaan hän elää tunteella mukana. Tennisihmisten muistissa pysyy Australian avointen hävitty loppuottelu 2009. Federer romahtaa hävityn loppuottelun jälkeen, kun Rafael Nadal, nuori haastaja, vei finaalin viidessä erässä ja lynkkasi vastustajansa ratkaisuerässä 6-2.

Federerin oli aikomus kiittää loppupuheessaan turnausjärjestäjiä ja Nadalia, mutta joutui ottamaan pari askelta taaksepäin. Liikutus vei voiton, mutta ura ei kääntynyt laskuun. Silloin Nadal tuntui moukarimaisine lyönteineen liian musertavalta.

Tapasin Federerin ensimmäisen kerran US Openissa 2002. Olin menossa Manhattanilta autolla kohti Flushing Meadow’ta. Jarkko Nieminen oli tulikuuma suomalaislupaus, ja ensimmäistä kertaa ammattilaisena US Openissa.

Nieminen kysyi ystävältään Federeriltä, sopiiko suomalaistoimittajan istua etupenkillä. Vastaus oli myöntävä, ja musta Lincoln hyrähti käyntiin kolmikko kyydissään.

Federeriä ei tarvinnut silloin erikseen esitellä kenellekään, joka on joskus nähnyt tennismailan. Hän oli nuoruudestaan huolimatta iso nimi, ja Pete Samprasin kukistaja.

Nyt Federer on yksi maailman tunnetuimmista ja suosituimmista urheilijoista.

Myöhemmin harjoituksissa Federer antoi kyytiä pallolle Flushing Meadow’n Arthur Ashe -stadionilla. Serbialainen Janko Tipsarevic sai luvan sparrata.

Kun kysyin silloiselta Suomen Davis Cup -kapteenilta Joakim Berneriltä, mikä tekee Federeristä niin hyvän, tuli vastaus nopeasti: ääni.

Kuuntele, kun Federer lyö palloa. Pallon osumasta mailaan kuulee, miten puhtaasti lyönti lähtee.

Yksi syy Federerin pitkään uraan ja loukkaantumisten välttämiseen ovat puhtaat lyönnit, äärimmilleen hiottu tekniikka.

Kyllä Federer tekee osansa harjoituskentillä, mutta tekniikaltaan hän on ylivertainen. Nadal on vahva, Novak Djokovic ulottuva ja sitkeä, Murray erittäin sporttinen, mutta Federerin soundia ei kukaan heistä tavoita.

ARND WIEGMANN
Roger Federer kotimaansa Sveitsin ATP-turnauksessa tämän vuoden lokakuussa.
Roger Federer kotimaansa Sveitsin ATP-turnauksessa tämän vuoden lokakuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!