Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleisurheilumaailmaa järisyttävä skandaaliraportti julkaistaan tänään

Urheilu
 
ERIC GAILLARD / REUTERS
Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n päämaja Monacossa on nyt viranomaisten tarkassa syynissä liiton johtajien kiristys- ja lahjontaepäilyjen takia.
Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n päämaja Monacossa on nyt viranomaisten tarkassa syynissä liiton johtajien kiristys- ja lahjontaepäilyjen takia. Kuva: ERIC GAILLARD / REUTERS

Yleisurheilua ravisteleva raportti doping- ja kiristysepäilyistä julkaistaan tänään. Maailman antidopingtoimisto Wadan perustaman riippumattoman tutkintakomission löydökset voivat aiheuttaa tuhoisaa jälkeä lajin piirissä.

”Tästä tulee mullistava asia urheilussa”, raportin kirjoittaja Richard McLaren kertoi AFP-uutistoimistolle.

”Tässä on mahdollisesti joukko vanhoja miehiä, jotka panivat paljon ylimääräistä rahaa taskuihinsa kiristyksen ja lahjonnan avulla”, McLaren sanoi.

Wadan entisen pääsihteerin Dick Poundin johtama komissio raportoi dopingepäilyistä, jotka ensimmäisen kerran tulivat julki saksalaisessa tv-dokumentissa joulukuussa 2014.

Ohjelma väitti, että Venäjän yleisurheilu on dopingin riivaamaa.

Sunday Times –lehti ja saksalainen ARD-kanava saivat haltuunsa kansainväliselle yleisurheiluliitolle IAAF:lle kuuluneen tietopaketin, joka sisälsi tiedot 5000 urheilijan yli 12 000 verikokeesta vuosilta 2001–2012.

Epäilykset kasvoivat viime viikolla, kun Mediapartin uutissivusto väitti, että Venäjän yleisurheiluliiton päällikkö ja kansainvälisen liiton puheenjohtajan Lamine Diackin pojat olisivat kiristäneet dopingista epäiltyjä urheilijoita ja antaneet heidän jatkaa uraansa.

Mediapart-sivusto kertoi nähneensä maanantaina julkaistavan raportin.

Mediapart kertoi myös, että kuusi venäläisurheilijaa joutuivat Venäjän yleisurheiluliiton toimihenkilöiden kiristyksen kohteeksi.

Wadan raportin mukaan Lilja Shobukhova maksoi 524 000 euroa kiristäjilleen vuosina 2012-2014.

Raportin mukaan Diackin kaksi poikaa, Pape Massata Diack ja Khalil Diack, pyysivät epäilyjen mukaan 460 000 euroa Turkin olympiavoittaja Asli Cakir Alptekinilta marraskuussa 2012, mutta hän kieltäytyi.

Alptekin joutui kilpailukieltoon huhtikuussa 2013 poikkeavien veriarvojen takia, ja hän kärsii nyt kahdeksan vuoden kilpailukieltoa. Hän on menettänyt Lontoon olympialaisten kullan ja Euroopan mestaruuden.

Papa Massata Diack saa syytteet kansainvälisen yleisurheiluliiton eettisen säännöstön rikkomisesta.

Hän joutuu kolmen muun henkilön kanssa eettisen komission eteen kuultavaksi 16.–18 joulukuun. Kolme muuta henkilöä ovat venäläinen urheilujohtaja Valentin Balakhnitsev, entinen valmentaja Aleksei Melnikov ja kansainvälisen yleisurheiluliiton entinen antidopingjohtaja Gabriel Dolle.

IAAF:n nykyinen puheenjohtaja Sebastian Coe kertoi järkytyksestään AFP:lle.

“Olen sokissa, vihainen ja murheellinen”, Coe kertoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!