Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wada haluaa ”systemaattiseen dopingiin” syyllistyneen Venäjän ulos yleisurheilusta – yli 1 400 näytettä tuhottiin

Urheilu
 
Phil Noble / Reuters
Venäjän Maria Savinova voitti 800 metrin juoksun olympiakultaa Lontoon olympialaisissa. Nyt hänelle esitetään elinikäistä kilpailukieltoa.
Venäjän Maria Savinova voitti 800 metrin juoksun olympiakultaa Lontoon olympialaisissa. Nyt hänelle esitetään elinikäistä kilpailukieltoa. Kuva: Phil Noble / Reuters

Maailman antidopingjärjestö Wadan perustama komissio suosittelee Venäjän yleisurheiluliiton sulkemista kansainvälisestä toiminnasta. Komission mukaan Venäjä on syyllistynyt systemaattisen dopingiin.

Wadan mukaan laajamittainen doping ei olisi ollut mahdollista ilman maan hallituksen hyväksyntää.

”Tämä on pahempaa, kuin kuvittelimme. Tämä on jäännös vanhasta Neuvostoliiton systeemistä”, raportin yksi kirjoittajista, Wadan entinen pääsihteeri Dick Pound totesi New York Timesille.

Komission suosituksen mukaan Moskovan antidopinglaboratoriolta tulisi poistaa akkreditointi ja laboratorion johtaja Grigori Rodtšenko irtisanoa. Wada haluaa viidelle venäläisurheilijalle elinikäisen kilpailukiellon. Nimekkäin urheilija on Lontoon olympialaisten 800 metrin kultamitalisti Maria Savinova. Muutkin ovat 800 metri juoksijoita: Jekaterina Poistogova, Anastasia Bazdyreva, Kristina Ugarova ja Tatjana Myazina.

Wadan mukaan Rodtšenko määräsi yli 1400 dopingnäytettä tuhottavaksi sen jälkeen, kun Wada ilmoitti haluavansa tutkia näytteitä tarkemmin. Wadan tarkistusryhmälle hän oli ilmoittanut ”siivonneensa vähän”.

”Venäjän hallitus tarjoaa suoraa rahoitusta ja valvoo näitä instituutiota, mikä vihjaa siihen, että kyseessä on valtiojohtoinen järjestelmä”, raportissa todetaan.

Raportin tuottanut ryhmä on luovuttanut kansainväliselle rikospoliisijärjestölle Interpolille merkittävää tietoa, joka viittaa rikolliseen toimintaan.

New York Timesin mukaan komission raportista selviää, että lukuisat nimekkäät venäläisurheilijat, ovat vuosien ajan osallistuneet dopingohjelmaan. Venäläisviranomaisten myötävaikutuksella pyöritettyyn ohjelmaan on kuulunut muun muassa olympiavoittajia ja isojen kisojen kuten Chicagon maratonin voittajia.

Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko kiistää kaikki väitteet, ja maan yleisurheiluliiton johtaja Vadim Zelechenok sanoo, että kansainvälisestä kilpailutoiminnasta sulkeminen tulisi käsitellä Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n kokouksessa marraskuussa.

”Silloin tulisi pystyä todistamaan, että mahdolliset rikkeet ovat olleet liiton vika eikä yksittäisten urheilutoimijoiden. Meille pitää antaa mahdollisuus puhdistaa nimemme”, Zelechenok sanoi R-Sportille.

IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe sanoi antavansa Venäjän liitolle viikon loppuun asti aikaa vastata syytöksiin.

”Tämä on itse asiassa hyvä asia urheilulle. Nämä ovat synkkiä aikoja, mutta toivottavasti tämä on käännekohta yleisurheilulle, ja pystymme todella tekemään parhaamme urheilun puhdistamiseksi”, Coe totesi.

Jos Venäjän liitto suljetaan kansainvälisestä toiminnasta, eivät maan urheilijat voi osallistua esimerkiksi EM- ja MM-kisoihin sekä olympialaisiin.

”Raportti osoitti systemaattisia epäkohtia niin IAAF:n kuin Venäjän sisällä”, Wadan komission lausunnossa todetaan.

Wadan mukaan vuoden 2012 Lontoon olympialaiset olivat dopattujen urheilijoiden sabotoimat.

Venäläisurheilijoita on jäänyt kiinni viime vuosina kiihtyvään tahtiin. Wadan tilastojen mukaan venäläisurheilijat jäivät vuonna 2013 kiinni dopingista 225 kertaa, mikä vastaa 12:ta prosenttia kaikista käryistä. Noin viidennes Venäjän dopingtapauksista on yleisurheilijoiden käryjä.

Lisäksi eettinen komitea ehdottaa Kansainvälisen yleisurheiluliiton entiselle johtajalle Lamine Diackille ehdollista pannaa Kansainvälisestä olympiakomitean kunniajäsenen paikalta.

Senegalilaisen Diackin, 82, väitetään ottaneen yli miljoona euroa lahjuksia vuoteen 2011 menneessä peitelläkseen venäläisurheilijoiden positiivisia dopingtuloksia.

Lähteet: AFP, Reuters, New York Times, BBC

Jussi Nukari / Lehtikuva
Kansainvälisen yleisurheiluliiton entistä johtajaa Lamine Diackia syytetään venäläisurheilijoiden dopingtapausten peittelemisestä.
Kansainvälisen yleisurheiluliiton entistä johtajaa Lamine Diackia syytetään venäläisurheilijoiden dopingtapausten peittelemisestä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?