Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wada syyttää Venäjää systemaattisesta dopingista

Urheilu
 
Phil Noble / Reuters
Venäjän Maria Savinova voitti 800 metrin juoksun olympiakultaa Lontoon olympialaisissa. Nyt hänelle esitetään elinikäistä kilpailukieltoa.
Venäjän Maria Savinova voitti 800 metrin juoksun olympiakultaa Lontoon olympialaisissa. Nyt hänelle esitetään elinikäistä kilpailukieltoa. Kuva: Phil Noble / Reuters

Maailman antidopingjärjestö Wadan perustama komissio suosittelee Venäjän yleisurheiluliiton sulkemista kansainvälisestä toiminnasta. Komission mukaan Venäjä on syyllistynyt systemaattisen dopingiin. Wadan mukaan laajamittainen doping ei olisi ollut mahdollista ilman maan hallituksen hyväksyntää.

”Tämä on pahempaa, kuin kuvittelimme. Tämä on jäännös vanhasta Neuvostoliiton systeemistä”, yksi raportin kirjoittajista, Wadan entinen pääsihteeri Dick Pound, totesi New York Timesille.

Komission suosituksen mukaan Moskovan antidopinglaboratoriolta tulisi poistaa akkreditointi ja laboratorion johtaja Grigori Rodtšenko irtisanoa. Wada haluaa viidelle venäläisurheilijalle elinikäisen kilpailukiellon. Joukossa on Lontoon olympialaisten 800 metrin juoksun kultamitalisti Maria Savinova.

Wadan mukaan Rodtšenko määräsi yli 1 400 dopingnäytettä tuhottavaksi sen jälkeen, kun Wada ilmoitti haluavansa tutkia näytteitä tarkemmin. Wadan tarkistusryhmälle hän oli ilmoittanut ”siivonneensa vähän”.

”Venäjän hallitus rahoittaa ja valvoo näitä instituutiota, mikä vihjaa siihen, että kyseessä on valtiojohtoinen järjestelmä”, raportissa todetaan.

New York Timesin mukaan komission raportista selviää, että lukuisat nimekkäät venäläisurheilijat ovat vuosien ajan osallistuneet dopingohjelmaan. Mukana on ollut muun muassa olympiavoittajia ja isojen kisojen kuten Chicagon maratonin voittajia.

Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko kiistää kaikki väitteet, ja maan yleisurheiluliiton johtaja Vadim Zelechenok sanoo, että kilpailutoiminnasta sulkeminen tulisi käsitellä Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n kokouksessa marraskuussa.

”Silloin pitäisi pystyä todistamaan, että mahdolliset rikkeet ovat olleet liiton eikä yksittäisten urheilutoimijoiden vika. Meille pitää antaa mahdollisuus puhdistaa nimemme”, Zelechenok sanoi R-Sportille.

IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe sanoi antavansa Venäjän liitolle viikon loppuun asti aikaa vastata syytöksiin.

”Tämä on itse asiassa hyvä asia urheilulle. Nämä ovat synkkiä aikoja, mutta toivottavasti tämä on käännekohta yleisurheilulle, ja pystymme todella tekemään parhaamme urheilun puhdistamiseksi”, Coe totesi.

Jos Venäjän liitto suljetaan kansainvälisestä toiminnasta, eivät maan urheilijat voi osallistua esimerkiksi EM- ja MM-kisoihin eivätkä olympialaisiin.

Wadan mukaan esimerkiksi vuoden 2012 Lontoon olympialaiset olivat doupattujen urheilijoiden sabotoimat kisat.

Venäläisurheilijoita on jäänyt kiinni viime vuosina kiihtyvään tahtiin. Wadan tilastojen mukaan venäläisurheilijat jäivät vuonna 2013 kiinni dopingista 225 kertaa, mikä vastaa 12 prosenttia kaikista käryistä. Viidennes Venäjän dopingtapauksista on yleisurheilijoiden käryjä.

Lisäksi Wadan eettinen komitea ehdottaa Kansainvälisen yleisurheiluliiton entiselle johtajalle Lamine Diackille ehdollista pannaa Kansainvälisestä olympiakomitean kunniajäsenen paikalta.

Senegalilaisen Diackin, 82, väitetään ottaneen yli miljoona euroa lahjuksia vuoteen 2011 menneessä peitelläkseen venäläisurheilijoiden positiivisia dopingtuloksia.

Lähteet: AFP, Reuters, New York Times, BBC

Jussi Nukari / Lehtikuva
Kansainvälisen yleisurheiluliiton entisen johtajan Lamine Diackin epäillään ottaneen lahjuksia ja peitelleen dopingtapauksia.
Kansainvälisen yleisurheiluliiton entisen johtajan Lamine Diackin epäillään ottaneen lahjuksia ja peitelleen dopingtapauksia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?