Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nieminen moshasi uransa päätökseen: ”En olisi ikinä uskonut”

Urheilu
 
Jukka Gröndahl / HS
Jarkko Nieminen paketoi tennisammattilaisen uransa Helsingissä maanantai-iltana.
Jarkko Nieminen paketoi tennisammattilaisen uransa Helsingissä maanantai-iltana. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Jarkko Nieminen päätti ammattilaisuransa täpötäyden Hartwall-areenan katsomon edessä.

”En olisi ikinä uskonut, että joku päivä pelaan täällä viimeisen otteluni Roger Federeriä, yhtä maailman tunnetuinta urheilijaa vastaan. Ja tapahtumassa soittavat suosikkibändini ja nelinpelissä kohtaan vielä Teemu Selänteen ja Peter Forsbergin ”, Nieminen sanoi.

Ei olisi moni uskonut sitäkään, että Nieminen päätti iltansa moshaamalla yksinään Apocalyptica-bändin soiton tahdissa.

Nieminen on kovan luokan metallimusiikkifani, ja Apocalyptica vastasi myös paljon musiikkia sisältäneen illan viimeisestä kappaleesta.

Ottelun voitti Federer kahdessa erässä. Se pelattiin erittäin hyvässä ja osin myös humoristisessakin hengessä. Federer arvosti kovasti saamaansa kutsua tulla pistämään päätepiste hyvän ystävänsä uralle.

”Tämä oli ehdottomasti erilainen kuin muut pelaamani näytösottelut. Tässä oli kyseessä pelaajan jäähyväiset, ja minä sain olla sitä kentällä todistamassa. Tämä oli myös minulle tunteellinen hetki, olemme tunteneet toisemme 20 vuotta”, Federer sanoi.

Ottelussa linjatuomareina ja pallopoikina ja -tyttöinä toimivat suomalaiset tennisjuniorit, muun muassa Niemisen oman akatemian jäsenet.

Sen takia esimerkiksi yhdellä rajalla istui Patrik Niklas-Salminen, Wimbledonin viime kesän poikien semifinalisti.

Ja kohta 17-vuotta täyttävä Patrick Kaukovalta sai pelata kesken ottelun yhden pisteen Federeriä vastaan.

Nieminen on ilmoittanut olevansa Davis Cup –otteluissa käytettävissä, jos parempia tarjokkaita ei ole. Ainakin vielä nykyisellä tasolla hän olisi heittämällä joukkueen ykköspelaaja, vaikka peli ei aivan parhaimmissa uomissaan olekaan enää ollut.

Mutta oli jalkatyössä vielä jotain hyvin tuttua yli vuosikymmenen takaa. Näin Niemisen pelaavan ensimmäisen kerran, kun hän oli vielä juniori. Mutta Davis Cup –ottelu vuonna 2000 Ruotsia vastaan oli todella silmät avaava kokemus.

Mieleen on jäänyt 19-vuotiaan nuorukaisen mielettömän sähäkkä jalkatyö, kun hän päihitti Mikael Tillströmin (ATP-68) suoraan kahdessa erässä. Olkoonkin, että ottelu oli merkityksetön viides kamppailu, kertoi se silti täysin poikkeuksellisesta lahjakkuudesta suomalaisessa tenniksessä.

Nieminen liikkui räväkästi, ja hänellä oli ihalitavan matala peliasento. Lyönneissä oli jo riittävä teho, jotta niillä pystyi päihittämään Tillströmin tasoisen pelaajan.

Siitä ottelusta vajaata kahta vuotta myöhemmin Nieminen pelasi jo ensimmäisen grand slam –turnauksensa Australiassa.

Hänen ensimmäisessä Wimbledonissaan 2002 Nieminen toivoi suomalaisia pelikavereita mukaan ATP-kiertueelle.

”Tänne vaan nopeasti, olisi mukavaa päästä juttelemaan suomalaisten kanssa,” Nieminen sanoi.

Se toive ei kunnolla koskaan toteutunut, vaikka uran loppupuolella Nieminen pääsikin pelaamaan jonkin verran nelinpeliä Henri Kontisen kanssa.

Mutta kun suomalaiset puuttuivat kiertueelta, aikaa riitti ajanviettoon ulkomaalaisten pelaajien kanssa. Ja ehkä sen takia Nieminen on poikkeuksellisen pidetty pelaaja kiertueella.

Se kävi hyvin ilmi esimerkiksi viime kesän Wimbledonissa. Niemisen luo tuli lehtihaastattelun aikana jatkuva virta pelaajia ja valmentajia, jotka halusivat kertoa mielipiteensä tai usein melkeinpä surunvalittelunsa siitä, että suomalainen oli päättänyt lopettaa uransa.

Nieminen oli julkistanut asian Wimbledonia edeltäneellä viikolla Suomessa, mutta hyvin oli sana kiirinyt tennispiireissä.

Varsinainen ammattilaisura loppui Hartwall-areenan loistavissa valoissa, mutta Nieminen ei poistu tenniksen parista eikä suuren yleisön silmistä. Hänet nähtäneen tulevina vuosina Davis Cupissa, kenties pelaajana ja todennäköisesti kapteenina. Lisäksi Niemisen hyvässä vauhdissa oleva tennisakatemia Helsingissä pitää hänet työllistettynä tenniksen parissa.

Illan aikana Suomen tennisliitto jakoi Niemiselle kultaisen ansiomerkin. Timanttiprenikoita ei taida olla saatavilla, mutta olisi sellaisenkin Niemiselle voinut antaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!