Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dopingsääntöjen asiantuntija Lauri Tarasti Venäjän yleisurheilun dopingista: ”Näyttö on selvä”

Urheilu
 
LUCY NICHOLSON / Reuters
Maria Savinova (oik.) ja Jakaterina Poistogova juhlivat 800 metrin juoksun olympiakultaa ja -pronssia 2012 Lontoossa.
Maria Savinova (oik.) ja Jakaterina Poistogova juhlivat 800 metrin juoksun olympiakultaa ja -pronssia 2012 Lontoossa. Kuva: LUCY NICHOLSON / Reuters
Tästä on kyse

Dopingtutkinta

 Kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan raportti epäilee Venäjän yleisurheilua systemaattisesta dopingista.

 Venäjä voidaan sulkea määräajaksi pois kansainvälisistä kisoista, kuten olympialaisista.

 Ranskan viranomaiset tutkivat, onko kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n entinen johto syyllistynyt korruptioon ja lahjusten vastaanottamiseen dopingtulosten peittelemisestä.

Entinen brittimaileri Sebastian Coe on kovan paikan edessä tämän kuun lopulla Monacossa.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n uudella puheenjohtajalla on langat käsissään, kun päätetään, suljetaanko Venäjä ulos kansainvälisestä yleisurheilusta, ja kuinka pitkäksi aikaa.

IAAF on antanut Venäjälle tämän viikon aikaa vastata kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan maanantaina julkaisemaan raporttiin. Sen mukaan urheilussa kiellettyjen aineiden käyttö on ollut Venäjällä systemaattista ja järjestelmällistä.

Jos IAAF todella haluaa panna dopingia kuriin, se on pakotettu antamaan Venäjälle tuntuva rangaistus. Muuten järjestön dopingtyö ei ole uskottavaa.

”Venäjän sulkeminen kansainvälisestä yleisurheilusta olisi merkittävin käänne dopingin vastaisessa taistelussa, jos niin käy. Tekee surulliseksi. Näyttö on selvä”, sanoo dopingsäännösten asiantuntijana tunnettu Lauri Tarasti, joka on myös kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n eettisen komitean jäsen.

Tarastin mukaan Venäjän sulkeminen olisi myös huomattava yleispelote muille maille. ”Housut tutisevat, jos käyttävät”, sanoo Tarasti.

Yksittäisiä yleisurheilijoita on jäänyt kiinni tasaisesti, mutta yhtä järjestelmällistä dopingia ei ole paljastunut sitten entisen Itä-Saksan 1970–1990-luvuilla. Silti Tarasti kehuu IAAF:ää määrätietoisesta antidopingtyöstä.

”IAAF on ollut johtava järjestö dopingin valvonnassa, kun maat ja lajit ovat olleet hiljaa. Se on ollut etunenässä, mutta huonoin tuloksin. Aina kun urheilussa jaetaan rahaa, siihen liittyy doping”, sanoo Tarasti.

Pitäisikö ajassa palata taaksepäin ja siirtyä amatööriurheiluun?

”Se on mahdotonta. Nyt käydään kilpajuoksua lääketieteen ja paljastuskeinojen välillä.”

Venäläiset yleisurheilijat voidaan sulkea määräajaksi – maksimissaan neljä vuotta – ulos olympialaisista sekä MM- ja EM-kisoista. Rion ensi vuoden olympialaisista pois sulkemisesta päättää kansainvälinen olympiakomitea. IAAF puolestaan päättää siitä, voivatko venäläiset urheilla MM-tasolla, kuten 2017 Lontoossa. Seuraavat EM-kisat järjestetään ensi kesänä Amsterdamissa. Niiden osalta venäläisten osallistumisesta päättää Euroopan yleisurheiluliitto.

”Jokainen liitto päättää itse ja erikseen, mutta luultavasti ne keskustelevat ensin keskenään”, sanoo Tarasti.

IAAF:n hallitus kokoontuu kahden viikon päästä, mutta kokouksen asialistaa ei ole vielä tiedossa.

”Ensimmäinen vaihe on, että kuullaan lausunnot Venäjältä. Sen pohjalta tehdään johtopäätökset”, sanoo IAAF:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski.

Venäjän urheiluministeriö on kiistänyt epäilyt. Urheiluministeri Vitali Mutko vaatii Wadalta todisteita laajasta toiminnasta. Yksittäisiin tapauksiin hän ei ota kantaa.

Wadan entisen puheenjohtajan Dick Poundin mukaan ei ole mahdollista, etteivätkö Venäjän viranomaiset olisi olleet tietoisia dopingista. Pound on yksi raportin kirjoittajista.

Venäläisten yleisurheilijoiden laajamittainen dopingin käyttö voi olla vasta alkusoittoa.

Dopingskandaali voi laajentua seuraavaksi muihin maihin, kuten Keniaan ja Jamaikaan. Yhdysvallat on liittovaltio, joten siellä ei voi puhua samalla tavalla valtiojohtoisesta toiminnasta, kuten muualla.

Yhdysvalloissa on tosin ollut omia skandaalejaan, kuten kalifornialaisen Balco-laboratorion ympärille kietoutunut vyyhti kymmenen vuotta sitten. Balco harrasti laajamittaista dopingaineiden valmistamista, ja sen aineita käyttivät useat yhdysvaltalaiset pikajuoksijat.

”Kenialla on todellinen ongelma”, Pound sanoi uutistoimisto Reutersille.

Kenia jyräsi muut maat alleen elokuussa Pekingissä pidetyissä yleisurheilun MM-kisoissa.

Phil Noble / Reuters
Maria Savinova voitti 800 metrin juoksun olympiakultaa 2012 Lontoossa.
Maria Savinova voitti 800 metrin juoksun olympiakultaa 2012 Lontoossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!