Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuomas Sammelvuo jatkaa lentismiesten päävalmentajana – olympiakarsinnat valtava haaste

Urheilu
 
Vesa Moilanen / lehtikuva
Tuomas Sammelvuo on luotsannut lentopallomaajoukkuetta vuodesta 2013 alkaen.
Tuomas Sammelvuo on luotsannut lentopallomaajoukkuetta vuodesta 2013 alkaen. Kuva: Vesa Moilanen / lehtikuva

Olympiakarsinta

 Pelataan Berliinissä 5.–10. tammikuuta.

 Mukana kahdeksan Euroopan rankingin parasta maata, paitsi Italia, joka selvitti tiensä Rioon maailmanliigan kautta.

 Neljän joukkueen lohkot, joiden kaksi parasta selviävät välieriin.

 Turnauksen voittaja pääsee olympialaisiin, kakkonen ja kolmonen selviävät Japanin toukokuiseen maailmankarsintaan. Siellä jaossa on neljä paikkaa, joista yksi menee parhaalle aasialaisjoukkueelle.

 Paikkansa olympialaisiin ovat varmistaneet Italian lisäksi tilastoykkönen Brasilia, Yhdysvallat (5.) ja Argentiina (6.).

Tuomas Sammelvuo jatkaa Suomen lentopallomaajoukkueen päävalmentajana. Vuodesta 2013 maajoukkueen peräsimessä toiminut entinen huippupelaaja kertoi keskiviikkona tehneensä 2+2-vuotisen sopimuksen Tokion olympialaisiin vuonna 2020 asti.

”Kiitos isosta luottamuksesta liitolle. Pohdin, onko tämä oikeasti sitä, mitä haluan tehdä. Keskustelin perheen kanssa, sillä aikaa tähän saa menemään niin paljon kuin haluaa. Ei asiassa kuitenkaan lopulta ollut epäilystäkään” Sammelvuo totesi.

”On todella levollinen ja kiitollinen olo.”

Kolme vuotta maajoukkueen peräsimessä on avannut Sammelvuon silmiä.

”Aika on mennyt kovin nopeasti, paljon asioita tapahtunut. Oppiminen oikeastaan määrittelee parhaiten tuota jaksoa. On löytynyt paljon asioita, joista en tiennytkään.”

”Tietyllä tapaa pitää aina muuttua, mutta toivottavasti en muutu toiseksi ihmiseksi, mitä olen ollut. Olen joutunut tutkimaan itseäni paljon aiempaa syvällisemmin.”

Sammelvuon ja maajoukkueen seuraava haaste on Euroopan olympiakarsintaturnaus, joka käydään Berliinissä 5.–10. tammikuuta. Suomen Mukana ovat rankingin perusteella isäntämaa Saksa (9.), Puola (2.), Venäjä (3.), Bulgaria (7.), Ranska (10.), Serbia (12.), Belgia (21.) ja Suomi (18.). Euroopan huipuista ainoastaan Italia ei ole mukana varmistettuaan jo paikkansa maailmancupin kautta.

Suomen lohkossa pelaavat maailmanlistan kolmonen Venäjä, Bulgaria (7.) ja tuore Euroopan mestari Ranska (10.). Muut joukkueet ovat

Tie olympialaisten 12 maan turnaukseen on todella kivikkoinen, sillä vain turnauksen voittaja saa olympiapaikan. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet pääsevät yrittämään vielä maailmankarsintaan toukokuussa Japanissa, jossa kahdeksasta joukkueesta neljä saa olympiapaikan.

Japanin turnaus on tasoltaan selvästi heikompi kuin tammikuinen Berliinin koitos, joten kolmen joukkoon selviämällä ovi olisi ainakin puolittain auki Rioon. Maailmanrankingin kärkikymmeniköstä paikkansa olympialaisiin ovat nimittäin varmistaneet Italian lisäksi tilastoykkönen Brasilia, Yhdysvallat (5.) ja Argentiina (6.).

”Kovasti joukkuetta Berliiniin mietitään, ja nyt tarkastellaan pelaajien tilanteita. Ennen joulua kokoonnutaan yhteen, mutta joulu levätään.

”Huikeat fiilikset turnauksesta, ihmiset kyselevät koko ajan. Se on olympiadin tärkein tapahtuma meille tähän asti.”

Sammelvuon uusi sopimus mahdollistaa sen, että hän voi maajoukkueen päävalmentajan tehtävän lisäksi toimia myös seuravalmentajana syksystä 2016 lähtien.

”Valmentajan polku on erittäin tärkeä. Ei niin, että minun olisi pakko päästä muualle, mutta se auttaa kasvamaan ja kehittymään valmentajana”, Sammelvuo sanoi.

”Pitää miettiä tarkkaan, jos sellainen mahdollisuus tulee.”

Lentopalloliiton puheenjohtaja Pasi Sydänlammi totesi, että Suomen pitää pystyä tekemään pitkäjänteistä työtä määrätietoisesti jatkossa.

”Meillä on paras valmentaja, mikä meillä voi olla. Alkukesästä käynnistettin keskustelut, ja EM-kisojen jälkeen lyötiin asiat lukkoon. Tavoitteena on nousta askel askeleelta kohti Euroopan ja maailman kärkeä.”

”Ei ole hirveästi tarvinnut neuvotteluja käydä. Olemme onnellisia, että saimme parhaan mahdollisen valmentajan”, liiton toimitusjohtaja Keijo Säilynoja komppasi.

”Hän on tehnyt vaikutuksen sekä kentällä että sen ulkopuolella. Tekemisen taso on todella huippua, ja niin sen pitää ollakin.”

Vuoden valmentajaksi viime vuonna valitun Sammelvuon johdolla Suomi selvitti syksyn EM-kisoissa tiensä jatkopeleihin, jossa Italia osoittautui liian vahvaksi. Jatkopaikka varmisti kuitenkin pääsyn karsimaan paikasta Rion ensi kesän olympialaisiin.

Sammelvuon uuden päävalmentajakauden kalenteriin on merkitty paksulla tussilla ainakin vuosien 2017 ja 2019 EM-kisat sekä vuoden 2018 MM-turnaus.

”Tulossa on sellainen periodi, että onnistumalla on hienoja tapahtumia tiedossa.”

Sammelvuo myöntää, että menestys Italian EM-turnauksessa olisi voinut olla parempaakin. Positiivisia kokemuksia ja uskoa tarttui kuitenkin mukaan.

”Aina voidaan pärjätä, oli kuka tahansa vastassa. Ei se riipu pituudesta tai siitä, miten kovaa lyödään, aina voidaan pärjätä. Jäi sopivasti hampaankoloon.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?