Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jokerien juniorimylly jauhoi eniten uusia Leijonia – HS:n selvitys paljastaa, mistä suurseurat keräävät juniorinsa

Urheilu
 
Helsingin Sanomat
Juhani Niiranen / HS
Veeti Tsupari otti huikat juomapullostaan Etelä-Vantaan Urheilijoiden treeneissä. Valmentaja Janne Kosonen, Roope Kosonen ja Viljami Tsupari huolehtivat varusteistaan.
Veeti Tsupari otti huikat juomapullostaan Etelä-Vantaan Urheilijoiden treeneissä. Valmentaja Janne Kosonen, Roope Kosonen ja Viljami Tsupari huolehtivat varusteistaan. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Näin selvitys tehtiin

 Tiedot on koottu ruotsalaiselta Elite Prospects -sivustolta (http://www.eliteprospects.com).

 Elite Prospects on yksityinen, talkoovoimin toimiva sivusto, josta löytyy lähes 400 000 pelaajan tiedot.

 Suomen 2000-luvun maajoukkuepelaajien listauksista poimittiin koneellisesti kasvattajaseura sekä tilastoidut esiintymiset eri seurojen C-, B-, ja A-junioreissa. Tiedot tarkistettiin ja niitä täydennettiin ennen tulosten laskemista.

 Kasvattajaseura perustuu pelaajan ilmoitukseen tai sen puuttuessa Elite Prospectsin tietoihin.

 Tuloksissa pelaaja on kirjattu kaikkiin seuroihin, joissa hänellä on vähintään yksi tilastoitu esiintyminen C-junioreissa tai sitä vanhemmissa ikäluokissa.

Erno Rautarinta HS

Helsingin Jokerit on tuottanut eniten maajoukkuetason pelaajia Leijonille 2000-luvulla. Näin kertovat Elite Prospects -sivustolta kerätyt tiedot, joista on laskettu vuosina 2000–2015 A-maajoukkueen turnauksissa pelanneiden kiekkoilijoiden junioriseurat.

Selvityksessä oli mukana kaikkiaan 276 pelaajan tiedot. Heistä 35 oli pelannut vähintään yhden ottelun Jokerien junioreissa. Myös toinen iso helsinkiläisseura HIFK on vaikuttanut monen suomalaispelaajan uraan, sillä punapaitaan sonnustautui juniorina 32 selvityksen pelaajista. Bluesissa tai Kiekko-Espoossa junnuna pelanneita oli parikymmentä.

Alla olevasta kuvasarjasta selviää, mitkä joukkueet ovat olleet kasvattamassa pelaajia ennen heidän siirtymistään pääkaupunkiseudun suurseuroihin.

”Pääkaupunkiseudun joukkueissa on samanlaiset reitit. Luistelukoulusta aloitetaan ja C-juniori-iässä aletaan pelata valtakunnallisia sarjoja ja edetään niin pitkälle kuin rahkeet riittävät”, tiivistää Jokerien junioripäällikkö Kim Borgström.

Tämä noin 15-vuotiaana tapahtuva jako selittää miesten SM-liigaseurojen esiintymistä selvityksen tuotteliaimpina junioriseuroina. Käytännössä samat seurat pelaavat Suomen mestaruuksista C-junioritasolta miesten liigaan, joten on luonnollista, että parhaat pelaajat siirtyvät niihin viimeistään tuossa iässä.

Elite Prospectsin tiedoissa on listattu myös ”kasvattajaseura”, joka perustuu yleensä pelaajan tai tämän taustajoukkojen ilmoitukseen. Tavallisimmin kasvattajaseuraksi nimetään joukkue, jossa jääkiekkoharrastus on alkanut pikkujuniorina esimerkiksi luistelukoulussa. Kasvattajaseuroissa on huomattavasti enemmän kirjoa, sillä niitä oli 276 pelaajalla 80 kappaletta. Esimerkiksi Jokerien myllyssä käyneet pelaajat tulivat 12 eri kasvattajaseurasta.

”Meillä on paljon yhteistyösopimuksia alueen seurojen kanssa: EVU, Nurmijärven Kurra, Viikingit, Porvoon Hunters, Karhu-Kissat ja Kiekko-Vantaa itä”, Borgström luettelee.

Yhteistyösopimuksissa ei ole kyse pienten seurojen kuppaamisesta vähänkin lahjakkaista pelaajista. Usein pelaajaa ja tämän vanhempia pitää jopa toppuutella näiden toivoessa siirtoa isompaan seuraan.

”Haaliminen ei ole tarkoituksena. Sopimus ei sido yksittäisiä pelaajia ja tarkoituksena on päinvastoin auttaa siinä, että nuoret voivat jatkaa kasvattajaseuroissaan. Ei ole järkevää, että päivittäin käytetään pari tuntia aikaa matkoihin vaikkapa Porvoosta tänne, kun pelaaja voi yhtä hyvin harjoitella kotipaikkakunnallaan. Yhteistyöseurojen valmentajille järjestetään Jokerien koulutuksia ja yritämme muutenkin jakaa tietotaitoa sinne suuntaan”, Borgström sanoo.

Siirto isompaan seuraan saattaa kuitenkin tulla ajankohtaiseksi jossain vaiheessa. Tällöinkin noudatetaan sovittua mallia.

”Jos pelaaja on kasvattajaseurassaan paljon edellä muita, mietimme yhdessä, olisiko haastavampaa tuoda hänet kovempaan sarjaan. Yksittäisen joukkueen valmentaja ei saa lähteä tällaista ehdottamaan, vaan seurojen valmennuspäälliköt keskustelevat ensin. Tässä meillä on ollut vähän kipuilua, mutta parempaan suuntaan mennään”, Borgström kertoo.

Pelaajia liikkuu myös toiseen suuntaan. Jokereilla ei ole niin sanottuja haastajajoukkueita vanhemmissa ikäluokissa. Pienemmät seurat tarjoavat mahdollisuuden jatkaa jääkiekon pelaamista kilpatasolla, vaikka Jokereissa ei tulisikaan onnistumisia.

Reittiä huipulle saatetaan hakea myös kilpailijoista. Ei ole tavatonta, että juniorikiekkoilija kiertää kokeilemassa vuoron perään Jokerien, HIFK:n ja Bluesin nuorten joukkueissa.

”On pelaajia, jotka edustavat junnuvuosina jopa viittä tai kuutta eri seuraa”, Borgström sanoo.

Kasvattajaseuroihin liittyy selvityksen perusteella mielenkiintoinen alueellinen erikoisuus. Ahkerin kasvattaja oli TPS, josta varhaiset kiekko-oppinsa haki Elite Prospectsiin ilmoitettujen tietojen perusteella 18 tulevaa Leijonaa. Omien kasvattien osuus kaikista TPS:n juniorimyllyssä käyneistä huippukiekkoilijoista on peräti 62 prosenttia.

TPS:n hyödyntämiä varsinaissuomalaisia kasvattajaseuroja oli yllättävän vähän: Kiekko-67, TuTo, IFK Lepplax, Salo HT ja VG-62. Tosiasiassa monet TPS-juniorit ovat kuitenkin aloittaneet pelaamisen muualla. Turussa ja sen lähialueilla vaikuttavia maajoukkuepelaajien ensimmäisiä jääkiekkoseuroja ovat muun muassa Turun Kisa-Veikot, Raision Nuorisokiekko, Turun Weikot ja Auran Palokunnan Urheilijat.

Selvityksen perusteella vaikuttaakin siltä, että Turun alueella lahjakkaat juniorit siirtyvät TPS:n organisaatioon sen verran varhaisessa vaiheessa, että he kokevat sen myös kasvattajaseurakseen.

Pääkaupunkiseudulla pelaajien ilmoittamia kasvattajaseuroja oli enemmän. Jokerien maajoukkuemiehistä 11 oli kokonaan omia kasvatteja, mutta esimerkiksi Etelä-Vantaan Urheilijoista tuli narripaitaan peräti kahdeksan lupausta, joukossa Filppulan veljekset Valtteri ja Ilari. Myös HIFK sai EVU:sta huippuveljekset, Jarkko ja Tuomo Ruudun.

Yhteensä EVU-taustaisia pelaajia on edennyt Leijoniin peräti 12. Tällä mittarilla se on pääkaupunkiseudun tuotteliain kasvattajajoukkue. Seuran valmennuspäällikkö Kari Karvinen luettelee syitä, minkä takia pienehkö vantaalaisseura on ollut niin monen huippupelaajan lähtöalusta.

”Olemme lähiöseura ja meille tulee paljon poikia, joiden isätkin ovat pelanneet EVU:ssa. Olemme toistemme kanssa tekemisissä ja siitä tulee yhteisöllisyys ja intohimo seuraa kohtaan. Meillä on oma kiekkokoulu, ja hehän [EVU-taustaiset huippupelaajat} tulevat sinne käymään joka kesä. Tämä välittää pikkujätkille samaa tarinaa”, Karvinen kuvailee.

Yhteisöllisyyden merkitys ei ole pelkästään seuran ajamaa. Karvinen kertoo esimerkin tilaisuudesta, jossa juhlittiin EVU-kasvattien Antti Pihlströmin ja Tuomo Ruudun MM-kultaa Leijonissa.

”Tapasin silloin Ruudun veljesten isän ensimmäistä kertaa, ja hän kertoi sanoneensa aina pojilleen, ettei juuriaan saa unohtaa.”

Muualla Suomessa perinteiset liigaseurat jylläävät myös kasvattajaseuroina. Suurin osa Lukon, Ässien, JYPin, KalPan, SaiPan ja ja Pelicansin (Kiekkoreippaan) junioreista maajoukkueuralle ponnistaneista nimeää saman seuran kasvattajakseen.

Tampereella Ilves ja Tappara ovat kasvattaneet yhteensä kolmisenkymmentä maajoukkuepelaajaa. Tappara on hyödyntänyt myös S-Kiekkoa, sillä peräti kolme neljästä seinäjokelaisseuran kasvatista nousi parrasvaloihin kirvesrintojen kautta.

Oman lukunsa muodostaa ”puolen Suomen joukkueena” tunnettu Oulun Kärpät. Kärppien junioreita pelasi maajoukkueessa kaikkiaan 33, joista moni tuli Pohjois-Suomen pieniltä paikkakunnilta. Oululaisjoukkueen kautta Leijoniin on ponnistettu muun muassa Rovaniemeltä, Kuhmosta, Torniosta, Raahesta, Nivalasta, Kalajoelta, Haukiputaalta, Kempeleestä ja Muhokselta.

Juhani Niiranen / HS
Emil Makkonen veti asenteella Etelä-Vantaan urheilijoiden vapaaehtoisissa päivätreeneissä.
Emil Makkonen veti asenteella Etelä-Vantaan urheilijoiden vapaaehtoisissa päivätreeneissä.
Juhani Niiranen / HS
Joel Wiik ja Henrik Majaneva söivät Myyrmäen jäähallin ruokalassa EVU:n päivätreenien jälkeen.
Joel Wiik ja Henrik Majaneva söivät Myyrmäen jäähallin ruokalassa EVU:n päivätreenien jälkeen.
Juhani Niiranen / HS
Emil Makkonen, Iiro Valtonen, Henrik Majaneva, Patrik Joeleht ja Veikka Fagerström jääharjoituksissa.
Emil Makkonen, Iiro Valtonen, Henrik Majaneva, Patrik Joeleht ja Veikka Fagerström jääharjoituksissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!