Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veikkausliigajoukkueissa pelaa Pohjoismaiden vähiten omia kasvatteja

Urheilu
 
Tuomas Selänne
Joni Aho on pelannut yli 200 ottelua kasvattajaseurassaan Interissä.
Joni Aho on pelannut yli 200 ottelua kasvattajaseurassaan Interissä. Kuva: Tuomas Selänne
Fakta

Inter ja Lahtisuosivat junnujaan

Omien kasvattien osuus Veikkausliiga-joukkueissa prosentteina.

 Inter Turku 60

 FC Lahti 45,8

 HJK 29,6

 FF Jaro 29,6

 KuPS 28

 IFK Mariehamn 23,8

 SJK 17,4

 FC Ilves 16

 VPS 14,8

 RoPS 12

 HIFK 7,7

 KTP 0

Eurooppalaisissa jalkapallojoukkueissa pelaa entistä vähemmän seurojen omia kasvatteja. CIES Football Observatoryn mukaan pudotus aiempaan on ollut kaikkein suurin Pohjois-Euroopan sarjoissa.

Tanskan, Norjan, Ruotsin ja Suomen pääsarjoissa pelaavien omien kasvattien osuus on pudonnut 33,3 prosentista 25,8 prosenttiin. Veikkausliigan joukkueissa on CIES:n mukaan vain 23,7 prosenttia omia kasvatteja.

Suomalaisseuroista ainoastaan Inter Turussa omien kasvattien osuus on yli puolet.

60 prosentin omavaraisuudella Inter sijoittuu peräti seitsemänneksi eurooppalaisessa vertailussa.

Inter sijoittui viime kaudella Veikkausliigassa neljänneksi ennen FC Lahtea, joka on pelaajamateriaaliltaan sarjan toiseksi omavaraisin seura 45,8 prosentin osuudella. Kolmannen sijan jakavat 29,6 prosentilla HJK ja Ykköseen pudonnut Pietarsaaren Jaro.

Historiansa ensimmäisen mestaruuden vienyt Seinäjoen SJK sijoittuu tilastossa seitsemänneksi 17,4 prosentin omavaraisuudella. Listan viimeisenä on Kotkan KTP, jossa ei tilaston mukaan pelannut viime kaudella yhtäkään omaa kasvattia.

Euroopan suursarjojen ykkönen on Espanjan La Liga, missä omavaraisuus on täsmälleen samoissa lukemissa Veikkausliigan kanssa.

Maailmankuulua La Masia -jalkapalloakatemiaa pyörittävä Barcelona on kuitenkin vasta sarjan viidenneksi omavaraisin 40 prosentin lukemalla. Ykkösenä on baskiseura Athletic Bilbao (63%), ja edelle mahtuvat myös Las Palmas (50%), Real Sociedad (46,2%) ja Sporting Gijón (41,7%).

Seuraavana tulevat Ranskan Ligue 1 (19,4%) ja Saksan Bundesliiga (13,3%). Englannin Valioliigassa lukema on vaatimaton 11,7 ja Italiassa umpisurkea 8,6. Espanjaa lukuun ottamatta suursarjojen joukkueiden omien kasvattien osuus on laskenut viime vuodesta.

Päinvastainen suuntaus on nähtävissä Itä-Euroopassa, jossa nousua on viisi prosenttia. Tutkimuksen mukaan syynä on suureksi osaksi Ukrainan kriisi sekä alueen seurojen talousvaikeudet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!