Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teemu Pukki löysi kadonneen peli-ilonsa Tanskasta

Urheilu
 
Jacob Crawfurd
Brøndbyn kotistadionille mahtuu 29000 katsojaa.
Brøndbyn kotistadionille mahtuu 29000 katsojaa. Kuva: Jacob Crawfurd
Kuka?

Teemu Pukki

 25-vuotias, syntynyt 29. maaliskuuta 1990 Kotkassa.

 Pelipaikka: hyökkääjä.

 Teki Veikkausliiga-debyyttinsä 16-vuotiaana KooTeePeen riveissä HJK:ta vastaan 21. huhtikuuta 2006.

 Onnistui ensimmäisenä 1990-luvulla syntyneenä pelaajana maalinteossa Veikkausliigassa toukokuussa 2007 Viikinkejä vastaan.

 Ura seurajoukkueissa: KooTeePee (2006–2007), 29 ottelua, 3 maalia. Sevilla (2008–2010) 1, (0). Sevilla Atlético (2008–2010) 33, (3). HJK (2010–2011) 24, (13). Schalke 04 (2011–2013) 37, (8). Celtic (2013–2014) 26, (7). Brøndby (2014–) 42, (16).

 Miesten A-maajoukkueessa vuodesta 2009, 44 ottelua, 8 maalia.

 Saavutukset: Palloliiton vuoden poikapelaaja 2006, Suomen cupin voitto 2011, Suomen mestaruus 2011, Skotlannin mestaruus 2014.

Kööpenhamina. Suomalaisen jalkapallon viehätys ja melankolia perustuvat odottamiseen. Milloin miesten maajoukkue pääsee arvokisoihin? Mikä Veikkausliiga-joukkue yltää seuraavaksi lohkovaiheeseen eurokentillä?

Teemu Pukki on hyökkääjä, joka on kahdesti tarjonnut uskoa odottaville futisfaneille. Eurooppa-liigan karsinnoissa 2011 hän teki unohtumattomat kaksi maalia HJK:n lyödessä Schalken kotikentällään. Maaliskuussa 2013 hän tuikkasi pienen ja sisukkaan Suomen tasoituksen voittamatonta Espanjaa vastaan.

Odotus on kuitenkin ollut keskeinen sana myös Pukin uran kannalta. Kuten jokaisesta lupaavasta suomalaiskärjestä, on hänestäkin varrottu maailmanluokan maalintekijää, Mikael Forssellin manttelinperijää.

Kaksi kautta Saksan suurseura Schalkessa ja yksi skottijätti Celticissä eivät vielä tuoneet lunastusta toiveille. Syksyllä 2014 Pukki päätyi lainasopimuksella Tanskan Superliigassa pelaavaan Brøndby IF:ään. Tänä vuonna hän siirtyi seuraan pysyvästi kolmen vuoden sopimuksella.

”Celticistä kerrottiin yllättäen, että pitäisi etsiä uusi seura. Aikaa oli vain kaksi viikkoa”, Brøndby Stadionin aulasohvalle istahtanut Pukki muistelee. Uusi seura löytyi huuhkajavahti Lukas Hradeckyn avulla, joka pelasi tuohon aikaan Brøndbyssä.

”Luke pisti viestiä ja sanoi, että tällä joukkueella on mahdollisuudet ihan mihin vain.”

Brøndby on Tanskan pääkaupunkialueen länsisosassa sijaitseva kunta. Se muistuttaa Keravaa.

Sellaista Keravaa, jonka moitteettomat pyörätiet ovat jalkakäytäviä leveämpiä ja jonka keskellä kohoaa 29 000 katsojaa vetävä jalkapalloareena. Brøndby Stadionin betoniin on kaiverrettu seuran entisten suurpelaajien nimiä: Michael Laudrup, Peter Schmeichel ja Lars Olsen, vuoden 1992 Euroopan-mestarijoukkueen kapteeni.

Pukista pidetään täällä. Fanikaupan myyjän mukaan suomalaisen paidat ovat joukkueen pelaajista viiden myydyimmän joukossa. Ex-Liverpool-toppari Daniel Agger on ykkönen, mutta Pukki on suosittu erityisesti lasten keskuudessa.

”Hän tekee maalit”, kaupassa kerrotaan. Ei ihme, että koululaiset piirittävät hyökkääjän harjoitusten jälkeen nimikirjoitusten toivossa.

”Viihdyn täällä tosi hyvin”, Pukki myöntää. ”Vihdoin pääsen pelaamaan kovassa kunnossa koko ajan.”

Jacob Crawfurd
Pukki on seitsemällä maalillaan Tanskan liigan maalitilastossa viidentenä.
Pukki on seitsemällä maalillaan Tanskan liigan maalitilastossa viidentenä.

Brøndbyssä Pukki on ollut avauskokoonpanon mies Glasgowsta saapumisestaan asti. Maalit ovat seuranneet peliaikaa. Kotkalainen on toista kautta joukkueensa tehokkain pelaaja.

Viime kaudella verkko venyi yhdeksästi. Kun talvitaukoon on tänä syksynä vielä kolme peliä, hän on paukuttanut Superliigassa jo seitsemän kaappia. Se oikeuttaa maalipörssin viidenteen sijaan. Maalit ovat siivittäneet Brøndbyn Tanskan tasaisen pääsarjan neljännelle sijalle, kuuden pisteen päähän paikallisvastustaja FC Kööpenhaminasta.

”Täällä pelataan pelityylilleni sopivaa futista. Puolustuslinjan takana on tilaa juosta, ja ympärilläni on kavereita, joiden kanssa voi pelata yhteen”, Pukki kehuu.

25-vuotias Pukki pelaa ulkomailla jo seitsemättä kauttaan. Hän lähti KooTeePeesta Sevillaan vain 17 vuoden iässä. Pukkiin suhtauduttiin kotimaassaan kuten kaikkiin nuoriin jalkapalloilijoihin, jotka seuraavat rohkeasti unelmiaan: Ei tuosta mitään tule. Tulee maitojunalla takaisin.

Pukki palasikin kahden kauden jälkeen HJK:hon ilman, että onnistui vakiinnuttamaan paikkaansa Andalusiassa.

”Ehkä se sitten oli maitojuna, mutta kehityin Espanjassa pelaajana ja ihmisenä. Sinne lähteminen oli oikea päätös.”

Pukki ei kadu myöskään siirtoaan HJK:sta Schalkeen syksyllä 2011. Saksassa pelit alkoivat hyvin. Hannoveria vastaan isketyt kaksi maalia kirvoittivat Bild-lehdeltä otsikon ”Pukki-party!” Sitten bileet lässähtivät penkkikomennukseen.

”Ei sille tilaisuudelle voinut sanoa ei. Se oli hienoa aikaa, mutta Saksan top-neloseen kuuluva joukkue oli minulle liian iso. En saanut lopulta mahdollisuutta nousta vakituisesti avauskokoonpanoon.”

Gelsenkirchenistä hyökkääjä siirtyi Glasgow’n sateisiin ja kadotti lopullisesti peli-ilonsa.

”Celticin pelitapa ei sopinut minulle. Kaikki vastustajat vain makasivat alhaalla meitä vastaan. Sitten en enää saanut peliaikaa, vaikka vedin treeneissä hyvin. Tuntui, ettei tästä tule mitään.”

Tanskassa hyvä fiilis on onneksi löytynyt uudelleen. Se on ensiarvoisen tärkeä hyökkääjälle, jonka tehtävänä on onnistua maalinteossa.

Maalinteon psykologiasta puhuttaessa mainitaan usein niin sanottu flow-tila. Se on mielentila, jossa sijoitus livahtaa aina maalivahdin längeistä ja laukaus kiertää tolpan sisäpuolelle. Pukin mukaan hän saavuttaa flow-tilan silloin, kun valmentaja luottaa hyökkääjäänsä ja peliaika on säännöllistä.

”Sen lisäksi koutsin pitää vaatia minulta paljon. Tanskassa on aina kiva mennä kentälle.”

Vaikka suotuisat olosuhteet – luotto ja peliaika – ovat toteutuneet myös Suomen maajoukkueessa, ei maaleja ole syntynyt. Arvokisakarsinnoissa Pukki onnistui viimeksi kesäkuussa 2013 Valko-Venäjää vastaan. Se on valtavan pitkä aika avauskokoonpanoon juurtuneelle kärjelle.

”Kyllä minulla on pieni gorilla selässä. Eikä niin pienikään.”

Vaikeiden vuosien jälkeen Teemu Pukki viihtyy erinomaisesti Tanskan Brøndbyssä. ”Vihdoin pääsen pelaamaan kovassa kunnossa koko ajan.”
Vaikeiden vuosien jälkeen Teemu Pukki viihtyy erinomaisesti Tanskan Brøndbyssä. ”Vihdoin pääsen pelaamaan kovassa kunnossa koko ajan.”

Mixu Paatelaisen valmentama maajoukkue oli usein apaattinen ja haluton. Puhuttiin huonosta pukukoppihengestä. Heijastuiko se Pukin maalintekoon?

”Minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa Mixusta. Hän päästi minut kentälle, kun seurajoukkueessa ei tullut peliaikaa. Jäin kuitenkin joulukuusimuodostelman kärjessä yksin painimaan isojen toppareitten kanssa. Se taktiikka ei ollut minulle ideaali.”

Paatelainen lähti, ja Markku Kanerva valmensi Huuhkajia neljä kertaa ilman tappioita. Kuukausi sitten pelatun Romania-pelin toisella puoliajalla nähtiin Teemu Pukki, joka oli ollut kadoksissa Mixun aikana.

Aktiivinen ja röyhkeä hyökkääjä muistutti Twitter-parodiatiliään, Ilkeää Pukkia. Hän järjesti Joel Pohjanpalon maalin, ja hänet kaadettiin tilanteessa, josta olisi pitänyt viheltää rangaistuspotku.

Perpa [ Perparim Hetemaj ] istutti minut ennen peliä viereensä ja käski olla välittämättä mistään ja pelata vain itselleni. Se auttoi paljon.”

Apua antoi myös kahden kärjen taktiikka. Jos Pukki saisi päättää, tuleva Hans Backen maajoukkue tukeutuisi aina hyökkääjäpariin.

Ennen Romania-peliä Pukki oli säännöllisesti niin median kuin jalkapallofoorumeidenkin hampaissa. Häntä kritisoitiin huonosta treenimotivaatiosta, peruspelaamisen puutteista ja ailahtelevaisuudesta. Pukki-partystä tuli ironinen Youtube-meemi.

Brøndbyssäkin pelaajasta tehdään Youtube-videoita. Ne tosin otsikoidaan ”Pukki Power”, eikä niissä ole tippaakaan ironiaa. Ne ovat maalikosteita.

Voimaa syntyy myös harjoittelussa. ”Käyn usein kuntosalilla ja jään harjoitusten jälkeen tekemään hyökkääjävalmentajan kanssa ekstraa. En näe treenaamisessani puutteita.”

Fakta on, että hyökkääjän parhaat vuodet ovat nyt Pukin ovella. Kaksi kysymystä tuntuvat hänestä vaikeilta ja turhauttavilta. Ne ovat ”Missä pisteessä urasi on?” ja ”Oletko saavuttanut potentiaalisi pelaajana?”

”Olen päässyt pelaamaan Mestarien liigaa, mutta tullut sieltä alaspäin Superliigaan. Tasolle, jolla pelasin, on vaikeaa nousta uudelleen”, hän toteaa rehellisesti.

”Kehityn silti edelleen pelaajana, ja tavoitteenani on päästä takaisin Bundesliigaan. En usko, että tästä seuraavaksi Klubiin tullaan.”

Bundesliiga-tavoitteessa Pukin esikuva on hänen entinen seurakaverinsa Hradecky, joka siirtyi täksi kaudeksi Eintracht Frankfurtiin Brøndbyn veräjältä. Maalivahti on onnistunut Saksassa erinomaisesti ja nousi lokakuun lopussa otsikoihin nollaamalla ylivoimaisen Bayern Münchenin. Loikka Tanskasta Saksaan on siis mahdollinen.

Hradecky ja Pukki ystävystyivät Brøndbyssä ja ovat edelleen säännöllisesti yhteydessä toisiinsa. Haastattelun päätyttyä Pukki toteaakin: ”Taidan mennä fanikauppaan ostamaan Lukelle jonkun pelipaidan.”

Hradecky taitaa siis avata jouluna pehmeän paketin. Suomalaiset jalkapallofanit puolestaan jäävät odottamaan lahjojaan tietämättä minä päivänä ne jaetaan, ja mikä pukki ne tuo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?