Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalervo Kummola ehti palkata Leijonille 14 päävalmentajaa

Urheilu
 
Kalervo Kummola paljastaa oman suosikkipelaajansa
Kalervo Kummola paljastaa oman suosikkipelaajansa
Kalervo Kummola on vaikuttanut 40 vuotta suomalaisessa jääkiekossa, mutta kuka on hänen ehdokkaansa kaikkien aikojen parhaaksi suomalaiseksi pelaajaksi? Entä vieläkö Suomessa riittää huippupelaajia? Kummola on valinnut uransa aikana kaikkiaan neljätoista päävalmentajaa Suomen maajoukkueelle Leijonille. Kuka on ollut paras valmentaja, kuka huonoin? Toimittaja Ari Pusa HS. Kuvaaja Petteri Kivimäki.

Tampere

Kalervo Kummola on Suomen jääkiekkoilun veteraani.

Jos historia olisi mennyt toisin, Kummola voisi olla myös sotaveteraani.

Oli hilkulla, ettei hän olisi joutunut Australian kansalaisena Vietnamin sotaan.

”Voihan se olla, että kasvaisin koiranputkea Vietnamissa. Tai sitten minusta olisi tullut Australian rugbyliiton puheenjohtaja”, nauraa Kummola omaan rehevään tyyliinsä.

Kummolan molemmat vanhemmat on haudattu Austra­liaan. Myös veli asuu ”sillä suunnalla”, Uudessa-Seelannissa.

Kummola vietti Australiassa osan nuoruuttaan 13–16-vuotiaana. Käytyään armeijan Suomessa hänellä oli pitkään Australian viisumi passissaan.

”Tuoreena vänrikkinä olisin varmasti joutunut Vietnamiin, jos olisin palannut. En nähnyt siinä mitään järkeä.”

Historia ei kuitenkaan mennyt niin, vaan Kummolasta kasvoi merkittävä vaikuttaja – arvostettu ja arvosteltu – suomalaiseen jääkiekkoon.

Mikään ei kuitenkaan ole ikuista. Kummolan valtakausi Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtajana päättyy tämän vuoden lopussa Helsingissä pelattavissa nuorten MM-kisoissa.

Jääkiekkoliiton liittovaltuusto valitsee Kummolalle seuraajan kahden viikon päästä 28. marraskuuta Helsingissä.

Kummolaan verrattuna kolme ehdolla olevaa ovat vielä poikasia, 47–53-vuotiaita. Kummola ei paljasta, kuka on hänen suosikkinsa seuraajakseen. ”Olisi skandaali, jos kertoisin mielipiteeni.”

Yleensä Kummola ei ole piilotellut mielipiteitään.

Kummola itse täyttää 70 vuotta ensi viikon lauantaina 21. marraskuuta. On aika lähteä.

”En tunne haikeutta. Päinvastoin on helpottava ja mukava olo. Voi olla, että tunteet nousevat pintaan myöhemmin.”

Olon tekee mukavaksi se, että jääkiekkoilu on Suomessa varsin hyvässä hapessa, jos ajatellaan maajoukkuetta ja liiton taloutta. Monella seuralla sen sijaan ei mene yhtä hyvin.

”Uusi sukupolvi on tulossa maajoukkueeseen. Siitä olen hyvilläni. Huippupelaajia tuotetaan moneksi vuodeksi eteenpäin”, sanoo Kummola, joka toivoo erityisesti, että jääkiekon harrastamisen kustannukset alenevat.

Jääkiekkoliitto on tehnyt kustannuksista oma selvityksensä. Kummola haluaa katkoa siivet puheilta, että nuoren pelaajan kustannukset ovat vuodessa kymmeniä tuhansia euroja.

Kummolasta on kirjoitettu ja ehkä myös kerrottu lähes kaikki mahdollinen. Kummolalle ei ole oikein selvinnyt, miksi muutamat tiedotusvälineet ovat käyneet niin innokkaasti juuri hänen kimppuunsa.

”Sen kun tietäisi. Puheenjohtajana olen varmaan ollut muille tuulensuojana, kun on haluttu arvostella.”

Kummola myöntää, että arvostelu on myös satuttanut. ”No, minulla on paksu nahka.”

Arvostelusta huolimatta tai juuri sen takia Kummola on ollut medialle oiva työkalu – häneltä on lohjennut hyviä ja käyttökelpoisia lausuntoja. ”Niin paljon media on vinoillut, että toimittajille tulee ikävä, kun lähden”, virnistää Kummola.

Puhtaimmillaan Kummolan kädenjälki on näkynyt jääkiekon lippulaivassa, Suomen maajoukkueessa. Kummola on palkannut kaikkiaan neljätoista päävalmentajaa, joista osan hän on myös erottanut.

Kummola tuli Jääkiekkoliiton hallituksen jäseniksi 1975, joten hän ei ollut valitsemassa vielä Seppo Liitsolaa Leijonien päävalmentajaksi. Sen sijaan Kummola oli mukana Liitsolan potkuissa 1976.

”Liitsolan käytös oli sitä luokkaa, ettei hän sopinut maajoukkueeseen. Pelaajat kieltäytyivät pelaamasta, ja alkoholillakin taisi olla osuutta.”

Olut ja muu tarjoilu maistuivat toki pelaajillekin. ”Pelaajilla kesti kauemmin raitistua kuin valmentajilla”, muistelee Kummola menneitä.

Kummolan ensimmäinen valmentajavalinta osui Lasse Heikkilään, joka oli tehtävässä vain yhden kauden 1976–77.

Heikkilän jälkeen Kummola oli pestaamassa päävalmentajaksi Alpo Suhosta (1982–1986). Suhosella oli intohimoa, mutta hän oli Kummolan mielestä aikaan nähden liian idealistinen.

Suhonen kyllästyi ja jäi pois maajoukkueesta kesken MM-leirin 1986. ”Apella tuli mitta täyteen. Ero oli hänen oma ratkaisunsa.”

Kummola kutsui hätiin Tapparan päävalmentajan Rauno Korven. Värväys oli tyypillistä Kummolaa. Korpi sai puoli tuntia aikaa miettiä.

Korpi otti pestin, ja Suomi oli Moskovassa 1986 lähellä ensimmäistä MM-mitaliaan.

Kolme seuraavaa olivat Kummolan mielestä sittenkin yhden kauden liian kauan päävalmentajina.

Menestys sokaisi Kummolan antamaan Pentti Matikaiselle (1988–1993), Curt Lindströmille (1993–1997) ja Hannu Aravirralle (1998–2003) jatkokaudet.

Matikaisen johdolla Suomi sai ensimmäisen olympiamitalinsa 1988 Calgaryssa, hopeaa. Vuonna 1992 Matikainen toi Suomen ensimmäisen MM-mitalin, mutta lisäkausi päättyi potkuihin.

”Tällä kokemuksella en olisi esittänyt potkuja, mutta odotukset 1993 kisoissa olivat kovat.”

Ruotsalainen Lindström tarttui Kummolan haaviin yökerhon baaritiskillä. ”Kysyin Currelta piruuttani, että lähdetkö vetämään Leijonia. Hän oli heti valmis.”

Tuloksena oli vihdoin maailmanmestaruus Tukholmassa 1995. ”Lindströmin kaksi ekaa kautta olivat loistavia. Sitten hänestä tuli suosittu luennoitsija, ja jääkiekko jäi taka-alalle.”

Kakkosvalmentajana ollut Aravirta oli luonnollinen valinta Lindströmin seuraajaksi 1997. Aravirran saldo oli komea: 3 MM-hopeaa, MM-pronssi ja olympiapronssi, mutta pesti olisi pitänyt päättää aiemmin. Olisi jäänyt hyvä mieli kaikille.

Raimo Summasen (2003–2004) kohdalla Kummola sanoo ottaneensa tietoisen riskin. Kummola näki Summasessa palavaa intohimoa. ”Pidin siitä. Sitten asiat sekosivat. Tuli paljon kaikkea muuta.”

Summasen kausi päättyi potkuihin, vaikka Suomi oli sensaatiomaisesti toinen 2004 World cupissa.

Kuinka kovaa luontoa vaatii, että antaa päävalmentajalle potkut kesken kauden?

”Se ei ole enää niin helppoa, kun vanhenee. Summasen jälkeen en ole potkuja antanut.”

Parhaaksi valmentajavalinnakseen Kummola nostaa Erkka Westerlundin (2004–2007), joka tuli ensin Summasen tilalle ja valmensi vielä hyvän yhden kauden 2013–2014.

Jukka Jalosella (2008–2013) Kummola sanoo vuoden 2011 mestaruudesta huolimatta olleen liikaa vääntöä pelitavasta pelaajien kanssa.

Ennen Jalosta valmentajan piipahti yhdysvaltalainen Doug Shedden, joka oli puhtaasti Kummolan oma valinta. ”Siitä valinnasta tuli lunta porstuaan”, myöntää Kummola.

Millainen on hyvä valmentaja?

”Ensin pitää kuunnella pelaajia, mutta jos on ristiriitaa, valmentajan pitää sanoa viimeinen sana. Pelaajista on otettava parhaat puolet.”

Kummolan uusin ja viimeisin löytö päävalmentajaksi on Lauri Marjamäki, joka aloittaa vasta ensi keväänä.

”Luulen, että sen jälkeen päävalmentajan valitsee liiton toimitusjohtaja [ Matti Nurminen ] ja GM [ Jere Lehtinen ]. Hallitus sitten vain hyväksyy esityksen.”

Onko tämä kaikki ollut vaivan arvoista nyt, kun työ on tehty?

”Huonoina hetkinä sitä miettii, olenko heittänyt ison osan elämästäni hukkaan. Mutta päivääkään en vaihtaisi pois – on ollut hienoa aikaa.”

Kalervo Kummolaa paljastaa, kuka on hänen suosikkipelaajansa. HS.fi/hstv.
Petteri Kivimäki
”Aika moni kustantaja on kysynyt elämäkerran perään. Kai se pitää tehdä niin kauan kuin muistetaan.”
”Aika moni kustantaja on kysynyt elämäkerran perään. Kai se pitää tehdä niin kauan kuin muistetaan.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!