Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jauhojärvi ylivoimainen tasatyöntäjä Oloksella: ”Nyt jos koskaan oli latu ja paikka kokeilla”

Urheilu
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Sami Jauhojärvi ei usko, että maailmancupin avauksessa Rukalla hiihdetään perinteistä tasatyönnöllä.
Sami Jauhojärvi ei usko, että maailmancupin avauksessa Rukalla hiihdetään perinteistä tasatyönnöllä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Olympiavoittaja Sami Jauhojärvi on lähes kaiken kokenut hiihtäjä, mutta lauantaina hän sai ansioluetteloonsa uudenlaisen maininnan.

Jauhojärvi voitti Muonion Oloksella Tykkikisojen 17 kilometriä (p).

Se oli hänen oman muistinsa mukaan ensimmäinen kansainvälinen ykkössija sitten Sotšin olympiavoiton 2014, mutta uutta oli tapa jolla se tuli.

Ensimmäisen kerran urallaan Jauhojärvi kilpaili normaalimatkalla tasatyöntötekniikalla, joka valtaa vääjäämättä alaa perinteisen hiihtotavan kilpailuissa.

”Nyt jos koskaan oli latu ja paikka kokeilla”, Jauhojärvi sanoi puhelimitse HS:lle.

Jo edellisenä iltana hän oli ilmoittanut Facebookissa suunnitelmastaan mennä tasatyönnöllä.

Päätös kypsyi edellisen päivän tasatyöntöharjoituksessa olympiavoittajapartneri IIvo Niskasen kanssa, joka ei kilpaillut lauantaina mutta starttaa sunnuntaina vapaan kympille

Moni muukin valitsi saman tasatyöntötaktiikan. Jauhojärven mukaan ainakin tuloslistan 17 ensimmäistä miestä hiihti tasatyönnöllä.

Ratkaisuun vaikutti se, että Oloksella kilpailtiin loivemmalla ladulla kuin normaalisti. ”Se kovin nousupätkä jäi nyt pois.”

Aiemmin Jauhojärvi oli kilpaillut tasatyönnöllä viime talven kahdessa maratonhiihdossa, Marcialongassa ja Vasaloppetissa.

”Ei tämä yllättänyt. Tiesin, että jaksan pukata. Takana on pitkä hyvä syksyn treenijakso. Olen hyvässä kunnossa, mutta nyt pitää vielä saada ulosmitattua viimeinen isku. Nyt hiihto oli perushyvää ja jaksavaa, mutta viimeinen silaus puuttuu.”

Jauhojärvi oli kisassa ylivoimainen, sillä kakkoseksi noussut Ristomatti Hakola jäi 43 sekuntia.

Kolmanneksi hyytyi moninkertainen mc-voittaja, Kazakstanin Aleksei Poltoranin, joka Tour de Skillä voitti yhden etapin tasatyönnöllä Italian Toblachissa.

”Aikaero yllätti. Se kertoi, että onnistuimme kaluston kanssa”, sanoi Jauhojärvi, joka kilpaili lumipyryssä ihkauudella suksiparilla.

Alla oli perinteisen suksi ja jalassa yhdistelmäkilpailuihin tarkoitetut monot.

Lahdessa asuva Jauhojärvi kilpailee seuraavan kerran ensi viikonloppuna edellisissä kotimaisemissaan Rovaniemellä, jossa ohjelmassa on kaksi starttia.

Naisten 8 km:n voiton vei Kerttu Niskanen, joka viimeisellä laskuvoittoisella kilometrillä menetti johtoaan Krista Pärmäkoskeen. Maalissa eroa oli kärkikaksikon välillä vain kolme sekuntia.

”Krista hiihti tasaiset pätkät aika paljon kovempaa kuin minä, mutta nousuosuuksilla pystyin ottamaan sekunnit kiinni. Rauhassa olen viimeisen laskupätkän tullut maaliin. Olen näköjään ajatellut, että tämä riittää. Ei puhettakaan, että oltaisiin tähän kevennetty. Hyvä kova harjoitus tämä oli leiriviikon keskelle”, Niskanen sanoi Kestävyysurheilu.fi-sivustolla, jossa Oloksen kilpailuista näkyy myös suora live-lähetys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?