Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arsenal-tähden hapokas kaksoiselämä

Urheilu
 
Toby Melville / Reuters
Syyskuussa Mathieu Flamini juhli maaliaan Arsenalin ja Tottenhamin välisessä liigacupin ottelussa.
Syyskuussa Mathieu Flamini juhli maaliaan Arsenalin ja Tottenhamin välisessä liigacupin ottelussa. Kuva: Toby Melville / Reuters

Englannin Valioliiga-seuran Arsenalin keskikentän tähtipelaaja Mathieu Flamini eli seitsemän vuoden ajan kaksoiselämää. Pelien ja harjoitusten jälkeen Flamini vaihtoi kuvaannollisesti peliasun tutkijantakkiin ja kehitti vihreän teknologian hanketta.

Brittimedian mukaan Flamini on kehittänyt yhdessä yhtiökumppaninsa kanssa seitsemän vuoden ajan biopolttoainehanketta eikä ole tuona aikana kertonut siitä kenellekään, ei edes perheelleen.

Kun Ranskan entinen maajoukkuepelaaja Flamini lähti Arsenalista AC Milaniin vuonna 2008, hän perusti yhdessä yhtiökumppaninsa Pasquale Granatan kanssa GF Biochemicals -yhtiön.

Sen tarkoituksena olisi mullistaa energiateollisuutta valmistamalla teollisesti levuliinihappoa, josta voisi tehdä biopolttoainetta ja joka voisi toimia öljyn korvikkeena kemianteollisuudessa.

Yritys järjesti viime viikolla Italiassa lehdistötilaisuuden. Vasta vuosi sitten Flaminin läheiset saivat kuulla hankkeesta.

Vuonna 2004 Yhdysvaltojen energiaministeriö listasi lupaavimmat biopohjaiset peruskemikaalit, ja levuliinihappo oli yksi niistä. Tämä lista oli yksi Flaminin ja hänen yhtiökumppaninsa inspiraatioista.

”Olen aina ollut vihreä ja huolissani ympäristöasioista ja ilmastonmuutoksesta. Granata ajatteli samoin. Mietimme, miten voisimme ratkaista ongelmia”, Flamini kertoi Sun-lehden haastattelussa.

Flamini on opiskellut lakia Marseillen yliopistossa ja omatoimisesti kemiaa.

Lopulta Flamini löysi levuliinihapon. Flaminin yritys rahoitti Pisan yliopistossa ja Milanon ammattikorkeakoulussa tehtyä tutkimustyötä.

”Jonkin ajan jälkeen löysimme teknologian, jolla voisimme teollisesti tuottaa levuliinihappoa kustannustehokkaasti. Patentoimme menetelmän”, Flamini kertoi Sun-lehden haastattelussa.

Levuliinihappoa voi käyttää lääketeollisuudessa, kosmetiikkatuotteissa, muoveissa ja ruokateollisuudessa.

31-vuotias Flamini on sijoittanut peliurallaan tienaamiaan miljoonia tutkimukseen, teollisuuslaitokseen ja henkilökunnan palkkaukseen.

Oulun yliopistossa viime vuonna tehdyn selvityksen mukaan levuliinihappoa olisi mahdollistaa valmistaa mäntyhakkeesta tai kierrätyspaperikuidusta.

Helsingin yliopiston orgaanisen kemian professorin Ilkka Kilpeläisen mukaan levuliinihapon tuottaminen selluloosasta on hyvin tunnettu menetelmä, joka on ollut käytössä laajassa mittakaavassa jo aikaisemmin.

”Levuliinihappo on hyvä lähtöaine moniin sovelluksiin. Kysymys on vain hinnasta. Niin kauan kuin öljy on suhteellisen edullista, on biopohjaisten tuotteiden valmistus kalliimpaa ja siten kannattamatonta. Tilanne on kuitenkin muuttumassa biopohjaisten eduksi monestakin syystä”, Kilpeläinen kertoi Helsingin Sanomille.

Kilpeläisen mukaan levuliinihappoa voi valmistaa suurina määrinä puusta valmistetusta selluloosasta, ja siksi levuliinihappo on yksi hyvä ehdokas öljyn korvaajaksi, muttei ainut.

”Voiko biomassa koskaan korvata määrällään nykyistä öljyn kulutusta, onkin paljon vaikeampi kysymys”, Kilpeläinen sanoi.

Flaminin yritys työllistää 80 työntekijää Italian Casertassa sijaitsevalla teollisuuslaitoksella, ja arviolta 400 ihmistä saa elantonsa yritykseen liittyen.

GF Biochemicals -yrityksen verkkosivujen mukaan yritys valmistaa levuliinihappoa monista erilaisista biomassoista, kuten ruohosta, oljista, puusta ja selluloosasta. Tuotanto alkoi Casertassa heinäkuussa 2015.

”Olemme uudisraivaajia. Avaamme uuden markkinan, jonka arvo voi olla yli 20 miljardia euroa”, Flamini kertoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!