Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henri Kontiselle loistava mahdollisuus – maailmanlistan kahdeksas halusi nelinpelipariksi

Urheilu
 
Henri Kontinen saa tennisparikseen maailmanhuipun
Henri Kontinen saa tennisparikseen maailmanhuipun
Jarkko Nieminen lopetti juuri tenniksen ammattilaispelinsä, mutta Henri Kontisen, 25, ura tuntuu olevan nousukiidossa. Kontinen saa uudeksi nelinpeliparikseen Australian John Peersin, joka on tällä hetkellä ATP-listan sijalla kahdeksan. Kaksikon yhteistyö alkaa vuodenvaihteen jälkeen Australiassa. "John Peers kysyi minua pari kuukautta sitten parikseen", Kontinen sanoi. Parinvaihdon myötä Kontisen ja pitkäaikainen yhteistyö Marin Draganjan kanssa päättyy.Toimittaja: Heikki Miettinen HS, kuvaus ja leikkaus: Jukka Gröndahl HS

Jarkko Nieminen pelasi hienon uran tennisammattilaisena, mutta lajin arvoturnauksissa grand slameissa puolivälieriä pitemmälle hän ei onnistunut etenemään.

Nelinpelaaja Henri Kontinen voi yltää unelmaan jopa grand slam -voitosta. Kontinen vaihtaa nelinpelipariaan ensi vuodesta alkaen ja alkaa tehdä yhteistyötä australialaisen John Peersin kanssa.

Peers, 27, kuuluu nelinpelaajien huippuihin, ja sille tasolle Kontisella alkaa olla mahdollisuuksia.

Kontisen ja kroatialaisen Marin Draganjan hyvin alkanut yhteistyö päättyi tänä kesänä. Draganja loukkaantui, ja viimeiseksi yhteiseksi turnaukseksi jäi Hampuri heinäkuun lopulla. Siihen mennessä he ehtivät voittaa kolme ATP-kisaa yhdessä.

”Peers kysyi Aasian kisojen aikaan, lähtisinkö pelaamaan hänen kanssaan. Pari päivää piti miettiä asiaa”, Kontinen sanoi yllätyskäännettä.

”Tuli sellainen mahdollisuus, että oli pakko tarttua. Hän on top10-pelaaja, ja hänen rankkaus auttaa pääsemään kisoihin”, Kontinen sanoi HS:lle Talissa.

Vuoden lopun kisat Kontinen pelasi Treat Hueyn kanssa, ja hekin voittivat yhdessä kaksi turnausta. Muutamiin suurimpiin ATP-turnauksiin kuten masterseihin he eivät päässet, mutta nyt sekin korjaantuu.

Näin kovan parin saaminen ja yhteistyön aloittaminen on harvinaista. Kontisen nykyinen ATP-sijoitus on 31, Peers keikkuu kahdeksantena.

”On se harvinaisempaa, että menee näin päin. Yleensä otetaan kärkirankattu pelaaja”, Kontinen sanoi Talissa. ”Oletan, että hän pitää minua hyvänä pelaajana.”

Kontisella ja Peersillä on pari kohtaamista tältä vuodelta. Baselissa lokakuun lopussa Peers ja Murray voittivat Huetin ja Kontisen. Keväällä Barcelonan finaalissa Draganja ja Kontinen veivät potin.

”Tykkään hänen pelityylistään ja asenne on hyvä. Oli paljon hyvää tässä vaihdossa”, Kontinen sanoi.

Peers on 188-senttisenä kookas pelaaja, kuten yli 190-senttinen Kontinen. Nykyajan nelinpelissä ulottuvuus on tärkeää ja vahvoista syötöistä saa ison edun.

Jos Kontisen kehitys jatkuu kuten tähän asti, voi isoja voittoja olla luvassa.

Onko tämä jonkinlainen unelmasiirto?

”Vuoden päästä voi sanoa, että oliko. Hyvä fiilis lähteä uuteen kauteen”, Kontinen sanoi.

Tenniksessä nelinpeliparin kanssa ei tehdä vuoden tai kahden tarkkoja sopimuksia, mutta on molempien etu, että pelataan kaikki turnaukset yhdessä. Molemmat oppivat toistensa liikkeet, pelityylin ja sijoittumisen. Se vaatii yhteisiä harjoituksia, mutta vielä enemmän pelattuja otteluita.

Lupaavasta Kontisesta piti tulla Jarkko Niemisen perintöprinssi ennen kuin sellaista edes varsinaisesti etsittiin. Kontinen jopa voitti Niemisen Talin IPP Openissa syksyllä 2009, ja taisi sillä tuloksella jäädä viimeiseksi suomalaiseksi, joka pystyi kukistamaan Niemisen ammattilaistasolla.

Nuorten sarjoissa Kontisen kehittyminen ja tulokset enteilivät ripeää nousua ATP-listalla kaksinpelissä.

Polvi- ja käsivaivat alkoivat nakertaa uraa ja eteenpäinmenoa. Hiljalleen kypsyi ajatus siirtymisestä pelkästään nelinpeliin.

”Kyllä se silloin harmitti, kun koetti tulla takaisin ja polvi ei vaan kestänyt”, Kontinen sanoi. ”Jos nelinpelistä ei olisi tullut mitään, tekisin jotain muuta.”

Kontisen tennisperheessä lyötiin kaikki ammattilaiskortin varaan. Henri kiersi nuorena, lähes lapsena, Nick Bollettierin akatemiassa Bradentonissa Floridassa harjoittelemassa. Yhtä lailla hän siirtyi Prahaan ja Tukholmaan kehittämään peliään.

Jos ovat vammat ja loukkaantumiset haitanneet Henrin taivalta, loppui suurin piirtein samasta syystä pikkuveli Micken ura. Hän olisi ollut ATP-listalla seuraava Niemisen jälkeen.

Päättynyt tenniskausi oli toinen peräkkäinen, joka meni läpi ilman vammoja. Voittoja tuli eikä yhtään turnausta jäänyt väliin loukkaantumisten takia.

Harjoittelunsa Kontinen on säätänyt tarkasti sellaiseksi, että kroppa kestää nelinpeliä. Kaksinpeliin hän ei enää haikaile. Ne ajat ovat menneet.

”Tuntui, ettei silloin ollut onnikaan mukana. Onneksi ei mennyt ura hukkaan”, Kontinen sanoi raskaasta kierteestä.

Tenniksessä Kontinen on ollut eräänlainen oman tiensä kulkija. Sitä hän on edelleen. Asuinpaikakseen hän vaihtoi Tallinnan ja sieltä hän osti asunnon. Saa olla rauhassa, kuului kommentti.

Jos Peersin ja Kontisen yhteispeli alkaa sujua Australiassa ensi vuoden alussa, voi kyselijöitä riittää ympärille. Voittajana niitäkin jaksaa vähän paremmin.

Katso videolta, mitä Henri Kontinen ajattelee uudesta nelinpeliparistaan.
Tony OBrien / Reuters
Jamie Murray (vas.) ja John Peers pelaavat Lontoon ATP-finaaleissa.
Jamie Murray (vas.) ja John Peers pelaavat Lontoon ATP-finaaleissa.
Markku Ulander / Lehtikuva
Henri Kontinen on säätänyt harjoittelunsa sellaiseksi, että kroppa kestää nelinpelin.
Henri Kontinen on säätänyt harjoittelunsa sellaiseksi, että kroppa kestää nelinpelin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?