Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wadan dopingraportin laatija: Venäjän yleisurheilun ei pidä alistua turvallisuuspalvelun uhkailuun

Urheilu
 
Martti Kainulainen
Lakimies Dick Pound toimi aiemmin kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan ensimmäisenä puheenjohtajana.
Lakimies Dick Pound toimi aiemmin kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan ensimmäisenä puheenjohtajana. Kuva: Martti Kainulainen

Venäjän yleisurheiluliiton ja antidopingtoimiston täytyy osoittaa, että ne kykenevät toimimaan itsenäisesti ennen kuin kansainväliset kilpakentät aukeavat jälleen venäläisille yleisurheilijoille, kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan raportin laatinut, entinen Wadan johtaja, lakimies Dick Pound vaatii.

Poundin mukaan itsenäisyys tarkoittaa sitä, ettei Venäjän turvallisuuspalvelu enää puutu liiton ja dopingvirkailijoiden toimintaan. Pound syytti laatimassaan raportissa Venäjän turvallisuuspalvelua ja Venäjän yleisurheiluliittoa salaliitosta, jonka tarkoituksena oli peitellä urheilijoiden dopingin käyttöä.

Raportin mukaan turvallisuuspalvelu loi pelon ilmapiiriä ja painosti dopingtutkijoita. Turvallisuuspalvelun ja yleisurheiluliiton toimien seurauksena urheilijat saattoivat käyttää kiellettyjä aineita pelkäämättä kiinnijäämistä. Wadan hyväksymä moskovalainen dopinglaboratorio muun muassa hävitti yli 1 400 näytettä juuri ennen Wadan tarkastuksia.

Pound totesi, BBC:n haastattelussa, että Venäjän antidopinglaboratorion ja antidopingtoimiston täytyy nyt osoittaa, ettei valtion painostus vaikuta niiden toimintaan dopingin vastaisessa työssä.

Poundin mukaan antidopinglaboratorion johtoon pitää löytää henkilö, joka kykenee vakuuttamaan myös Wadan kyvyistään toimia riippumattomasti silloinkin, kun käry käy.

Antidopingtoimiston täytyy myös todistaa, että se päättää toimistaan itsenäisesti ilman Venäjän hallituksen ohjausta, vaikka valtio sen toimintaa rahoittaakin.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF sulki Venäjän kansainvälisen yleisurheilun ulkopuolelle viime perjantaina Poundin laatiman raportin nostaman skandaalin seurauksena. Raportin mukaan Venäjän yleisurheilussa oli toiminut valtiojohtoinen dopingohjelma useita vuosia ja dopingkäryjä oli salattu ja vähätelty.

IAAF:n julistama panna voi tarkoittaa myös sitä, ettei venäläisiä yleisurheilijoita nähdä myöskään Rion olympialaisissa ensi kesänä. Poundin mukaan vuosia jatkunutta dopingkulttuuria on lähes mahdotonta muuttaa, mutta dopinginvastaisia menettely- ja toimintatapoja voi uudistaa nopeastikin jos vain tahtoa riittää, Pound sanoi BBC:n radion haastattelussa.

Pound patistaa entistäkin voimallisemmin myös Keniaa puhdistamaan urheiluaan. ”On aika selvää, että siellä käytetään runsaasti suoritusta parantavia aineita”, Pound sanoo The Guardian -lehden mukaan.

Kenian dopingtilanteen pitäisi herättää huolta urheilijoiden lisäksi etenkin Wadassa ja kaikkien niiden keskuudessa, jotka kilpailuihin osallistuvat, hän lisäsi.

Lähteet: Reuters, BBC, The Guardian.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!