Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tappouhkaus käänsi irakilaiskäsipalloilijan elämän päälaelleen – hakee nyt Suomesta uutta alkua

Urheilu
 
Tappouhkaus pelästytti
Tappouhkaus pelästytti
Irakin maajoukkuekäsipalloilija hakee turvapaikkaa Suomesta. Aws Ali Aneed sai kotimaassaan tappouhkauksen, kun hän ei suostunut paljastamaan tietoja ystävistään. Hän pakeni Irakista elokuussa ja saapui Suomeen syyskuun puolivälissä. Toimittaja: Jarmo Färdig HS. Kuvaus: Terhi Liimu HS. Editointi: Esa Syväkuru HS.
Kuka?

Aws Ali Aneed

 Syntynyt 25.7.1985 Bagdadissa

 Käsipalloilija, pelaa sentterinä eli viivamiehenä.

 193 cm/ 120 kg.

 Edustaa Suomessa liigajoukkue HC Westiä.

 Pelannut vuodesta 2007 Irakin maajoukkueessa ja 10 vuotta ammattilaisena Irakin pääsarjassa. Seurat Armeijan joukkue ja Poliisien joukkue.

 Perhe: äiti, isä ja viisi veljeä.

 Harrastukset: jalkapallo, keilailu ja uinti. Lukee mielellään.

Aws Ali Aneedin elämä kääntyi päälaelleen elokuussa 2015. Irakilainen käsipalloilija päätti jättää synnyinmaansa, kun elo siellä muuttui tukalaksi.

Lähellä poliisia ja armeijaa operoivat aseistetut miehet vaativat 30-vuotiasta Ali Aneedia vasikoimaan hänen ystävistään.

”He kävivät luonani kolme kertaa. Toisella kerralla sain tappouhkauksen. Kolmannella kerralla he seurasivat minua kahdella autolla. Toinen autoista törmäsi tahallaan minun autooni”, Ali Aneed kertoo HS:lle Kauniaisten palloiluhallissa.

Ali Aneed teki raskaan ja radikaalin ratkaisun. Hän päätti lähteä pakoon.

”Päätös syntyi nopeasti. Ilmoitin valmentajalle maajoukkueleirillä, etten ole jatkossa mukana. Syytä en kertonut.”

Hän oli rakentanut elämäänsä Bagdadissa koko ikänsä. Kaikki oli mallillaan.

Ali Aneed pelasi käsipalloa Irakin maajoukkueessa kahdeksan ja ammattilaisena kymmenen vuotta. Hän oli myös valmistunut yliopistosta pääaineenaan taloushallinto.

Hänen vuosipalkkansa käsipallossa oli 60 000 dollaria. Ali Aneedilla oli oma auto ja asunto. Raha ja maallinen mammona eivät ole kaikki kaikessa. Henkikulta on tärkein.

”Kaikki jäi taakse. Joudun aloittamaan alusta. Olen nollapisteessä”, Ali Aneed toteaa käsipallon SM-liigassa pelaavan HC Westin harjoituksissa Kauniaisten väestönsuojassa, jossa on myös käsipallohalli.

Pakolaismatka alkoi 13. elokuuta. Hurja kokemus päättyi 14. syyskuuta Suomeen.

Ali Aneed lensi Bagdadista Istanbuliin ja jatkoi Turkin kautta veneellä Kreikkaan. Pieni ja ylikuormitettu purtilo upposi 300 metriä ennen rantaa. Uintimatkaa kertyi saman verran.

”Rantauduimme sotilassaareen. Siellä kohtelu oli tylyä, potkimista, tönimistä ja huutamista. Saimme kahden päivän aikana vain likaista vettä.”

Pakolaiset siirtyivät siviilisaareen, jossa kului kahdeksan päivää. Saarelta matka jatkui Ateenaan. Siellä poliisit ottivat pakolaiset vastaan ja jakoivat heidät ryhmiin, jotka taivalsivat Makedonian rajalle. Taipaleeseen mahtui apostolin kyytiä ja linja-autoja.

Reissu jatkui läpi Euroopan. Ali Aneed päätyi 32 vuorokauden koettelemusten jälkeen Suomeen, Pohjolan perukoille.

”Matka oli pitkä, raskas ja vaarallinen. Sen aikana ei jäänyt aikaa miettiä asioita. En oikein jaksa ja halua muistella sitä. Se oli yhtä helvettiä.”

Suomeen hän tuli Ruotsin kautta. Suomen valintaan vaikuttivat sattuma ja faktat. ”Olin kuullut kavereiltani eri puolilta Eurooppaa, että Suomi on hyvä ja rauhallinen maa asua ja elää.”

Hän viihtyy Suomessa päivä päivältä paremmin. Ali Aneed asuu Otaniemessä Espoossa vastaanottokeskuksessa yhdessä kolmen muun urheilijan kanssa. Nelikolla on kaksio.

Ali Aneed oli aluksi Suomessa hieman eksyksissä. Aikaa oli paljon, tekemistä vähän. Ratkaisu löytyi urheilusta.

”Käsipallo on minulle enemmän kuin urheilua. Se on ollut iso osa elämääni jo 15 vuotta.”

Hän sai entisen valmentajansa kautta yhteyden Suomen liigassa pelaavan HC Westin päävalmentajaan Mikko Koskueeseen.

Liigassa Ali Aneed debytoi viime viikolla, kun West kaatoi Riihimäen Dynamon.

Hän ei onnistunut maalinteossa, mutta 193-senttinen ja 120-kiloinen sentterikolossi tuo jykevyyttä Westin peliin, kun asiat loksahtavat kohdalleen.

Joukkuekaverit ovat ottaneet tulokkaan vastaan hienosti. Ali Aneed jopa liikuttuu, kun hän kertoo saamastaan kohtelusta.

Hän heittelee haastattelun yhteydessä ylävitosia uusien pelikaveriensa kanssa ennen harjoitusten alkua.

”West on minulle enemmän kuin pelkkä joukkue. Se on uusi perheeni”, sanoo pelaaja, joka ei saa Westissä pelaamisesta lanttiakaan.

Perhe pitää huolta omistaan. Ali Aneed saa aina kyydin harjoituksiin. Yleensä kuskina on Koskue.

Pakomatkallaan Turkissa Ali Aneed tapasi toisen irakilaisen käsipalloilijan. Irakin maajoukkueessa pelannut maalivahti Mustafa Asaad Aziz tuli myös Suomeen. Azis, 21, pelaa ykkösessä Grankulla IFK:n riveissä. Grani on Westin yhteistyöseura.

Ali Aneedin perhe on hajallaan ympäri maailmaa. Perheen vanhemmat ja kaksi nuorinta veljeä asuvat edelleen yhdessä Bagdadissa. Kaikkiaan veljeksiä on kuusi.

”Olen päivittäin yhteydessä vanhempiini ja veljiini.”

Suomea Ali Aneed kehuu laveasti. Hän on omien sanojensa mukaan iloinen ja onnellinen – hän rakentaa toista elämäänsä.

Ainoa ongelma on se, ettei Ali Aneed voi tehdä töitä, ennen kuin hänen turvapaikkahakemuksensa on käsitelty.

Aika kuluu suomen kielen opiskelussa, lukiessa ja käsipallon parissa.

”Suomi on vaikea kieli. Osaan sitä toistaiseksi 20–30 sanaa”, Ali Aneed naurahtaa ja luettelee tukun tervehdyksiä, naapurin ja tyttöystävän.

”Ei, ei, minulla ei ole tyttöystävää. Seurustelu olisi tässä hankalassa tilanteessa väärin toista osapuolta kohtaan.”

Ali Aneed katsoo valoisasti tulevaisuuteen. Hän luottaa itseensä ja on valmis tekemään töitä tulevaisuutensa eteen. ”Elämänlaatu paranee, kunhan ei laiskottele.”

Terhi Liimu / HS
Aws Ali Aneed (vas.) pelasi käsipalloa Irakin maajoukkueessa kahdeksan ja ammattilaisena kymmenen vuotta. Hän oli myös valmistunut yliopistosta pääaineenaan taloushallinto.
Aws Ali Aneed (vas.) pelasi käsipalloa Irakin maajoukkueessa kahdeksan ja ammattilaisena kymmenen vuotta. Hän oli myös valmistunut yliopistosta pääaineenaan taloushallinto.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!