Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksa–Hollanti-maaottelu peruttiin uhkauksen vuoksi – myös Bundesliiga-ottelut epävarmoja

Urheilu
 
Saksa: Ottelun perumiselle Hannoverissa hyvät syyt
Saksa: Ottelun perumiselle Hannoverissa hyvät syyt
Saksan sisäministeri kertoo Saksan ja Ranskan välisen jalkapallo-ottelun perumispäätöksestä 17. marraskuuta. Kuva: Reuters.

Saksalaiset pohtivat nyt, millaisia vaikutuksia Saksan ja Hollannin välisen maaottelun perumisella on viikonvaihteen Bundesliigan peleihin. Saksan jalkapalloliiton väliaikainen puheenjohtaja Reinhard Rauball luonnehti tiistaita ”surulliseksi päiväksi Saksalle ja Saksan jalkapallolle”.

Maajoukkueen fanien yhdyshenkilö, lähes kaikissa Saksan peleissä käyvä Tom Roeder pitää perumisen aiheuttamaa tilannetta jalkapallofaneille erittäin hankalana vaikka hänestä Hollanti-ottelun peruminen olikin ainoa oikea ratkaisu.

”Tiedän, että jo nyt perheissä mietitään, mennäänkö lasten kanssa stadionille. Toisaalta monet maajoukkuefanit ja Saksan Bundesliigan joukkueiden pohtivat, kannattaako peliin matkustaa, jos edessä ovatkin suljetut portit”, Roeder sanoi ARD:n aamutelevisiolähetyksessä.

Monet muistuttavat, että pelon levittäminen on terroristien tärkein tavoite.

”Terroristien tarkoitus ei ole pelkästään isku, vaan iskun levittämän kauhun leviäminen mahdollisimman laajalle yhteiskuntaan”, kommentoi Georg Mascolo, joka johtaa Saksan yleisradioyhtiön ja Süddeutsche Zeitungin tutkivaa journalistiryhmää.

Morris MacMatzen / Reuters
Hannoverin jalkapallostadion eristettiin turvallisuusuhan takia tiistaina.
Hannoverin jalkapallostadion eristettiin turvallisuusuhan takia tiistaina.

Saksan ja Hollannin välinen tiistai-illan jalkapallo-ottelu Hannoverissa peruttiin noin kaksi tuntia ennen pelin alkua, koska poliisi oli saanut konkreettisen vihjeen räjähdeiskusta stadionille.

Hannoverin pelillä haluttiin kunnioittaa Pariisin iskuissa perjantaina kuolleita uhreja. Stadionin penkkeihin oli tehty muiden muassa surun symboliksi noussut Eiffel-tornin ja rauhanmerkin yhdistelmä.

”Päätös perumisesta tehtiin illan mittaan kerääntyneiden tietojen perusteella ja ihmisten turvallisuuden suojelemiseksi. Se ei ollut helppo päätös”, sanoi Saksan sisäministeri Thomas de Maiziére.

Vihje iskusta Saksaan tuli Ranskan turvallisuuspalvelulta, kertoi Der Spiegel -lehti. Bild puolestaan kertoi, että iskua olisi suunnitellut pohjoisafrikkalainen terroristisolu yhdessä irakilaisen kanssa. Iskussa olisi käytetty automaattiaseita sekä räjähdeliivejä.

Der Spiegelin ja DPA-uutistoimiston mukaan iskun taustalla olivat islamistiset motiivit.

Ala-Saksin sisäministerin Boris Pistoriuksen mukaan räjähteitä ei ole toistaiseksi löytynyt. ”Pidätyksiä ei ole tehty”, Pistorius sanoi.

Fabian Bimmer / Reuters
Poliiseja sähköisen kyltin edessä jossa kerrotaan ystävyysottelun peruuntumisesta.
Poliiseja sähköisen kyltin edessä jossa kerrotaan ystävyysottelun peruuntumisesta.

Viranomaiset päättivät ottelun perumisesta illalla noin kello 20 Suomen aikaa.

”Poistukaa nopeasti mutta hallitusti stadionilta”, sanoi stadionin kuuluttaja kahdeksan jälkeen. Tuolloin stadionilla oli vasta vähän ihmisiä.

Saksalaislehti Der Spiegelin mukaan stadionilta löytyi myös noin tuntia ennen evakuointia laukku, joka oli kuitenkin todettu vaarattomaksi. Maaottelun oli määrä alkaa 21.45 Suomen aikaa. Saksan tai Hollannin joukkueet eivät olleet vielä saapuneet pelipaikalle.

Fabian Bimmer / Reuters
Raskaasti aseistettu poliisi jalkapallostadionin ulkopuollella.
Raskaasti aseistettu poliisi jalkapallostadionin ulkopuollella.

Otteluun olivat tulossa monet Saksan huippupoliitikot, muiden muassa liittokansleri Angela Merkel, varakansleri Sigmar Gabriel, sisäministeri Thomas de Maiziére ja oikeusministeri Heiko Maas. He halusivat näyttää, että Pariisin iskujen jälkeen arkinen elämä jatkuu.

Terroristit yrittivät tunkeutua perjantaina Pariisissa Stade de France -stadionille Ranskan ja Saksan välisen ottelun aikana. Saksan joukkue vietti koko perjantaiyön Stade de Francella, ennen kuin pääsi matkustamaan kotiin.

Oikaisu kello 11.52: Tiistaina peruttiin Saksa–Hollanti-maaottelu, eikä Bundesliigan peli, kuten otsikossa virheellisesti kerrottiin.

Morris MacMatzen / Reuters
Jalkapallofaneja poistumassa stadionilta.
Jalkapallofaneja poistumassa stadionilta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!